MojaLekáreň.sk

Starostlivosť o zuby a ďasná očami dentálnej hygieničky

Do starostlivosti o zdravie patrí aj dodržiavanie zubnej hygieny. Vedeli ste o tom, že aj čistenie zubov, zdravie ďasien a odstránenie zubného plaku sa môže prejaviť na fyzickom zdraví každého z nás? Správnej orálnej hygiene vás môže naučiť odborník, a preto sme pre vás pripravili prehľad základných rád a tipov od dentálnej hygieničky.

Starostlivosť o zuby a ďasná očami dentálnej hygieničky
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Zdravie nás všetkých začína u dobre vyčistených, zdravých zubov a ďasien. Zlá alebo zanedbávaná starostlivosť o ústnu hygienu môže viesť k rozvoju ochorenia srdca, cukrovky alebo predčasnému pôrodu. A verte tomu, že čistiť si zuby len kefkou naozaj nestačí.

Správna starostlivosť o zuby a ďasná

Jednozväzková kefka a prečo ju používať

Jednozväzková kefka má krátke extrémne husté štetiny a skvele sa hodí k čisteniu jednotlivých zubov z každej strany a okraje ďasien jemnými krúživými pohybmi. Vhodná je na dočisťovanie ťažko prístupných miest, stoličiek a prerezávajúcich sa detských zúbkov. Čistenie zubov s ňou nie je zložité a jej veľkou výhodou je, že ju môžete používať bez pasty a vydrží vám niekoľko mesiacov.

Prečo vyberať kefku podľa tvrdosti, počtu a tvaru štetín

Hlavička kefky by mala mať malé rozmery, pretože len tak zaistíte správnu techniku a dôkladné vyčistenie zubov. Čím bude hlavička menšia, tým bude čistenie efektívnejšie, tzn. že by hlava kefky mala pokryť maximálne dva zuby naraz, aby ste sa ľahko dostali aj k zadným stoličkám. Rovnako by mala byť husto pokrytá množstvom vlákien v niekoľkých radoch, pretože čím väčší počet štetiniek bude kefka mať, tým komfortnejšie vám zaistí čistenie. V ideálnom prípade by mala kefka mať viac ako 2000 vlákien v rovnakej dĺžke. Tu platí, že rovné zastrihnutie vlákien na hlavici kefky je viac efektívne pri čistení, než prekríženie vlákien, prípadne rôzne dĺžky vlákien.

S výberom vhodných produktov vám najlepšie poradí dentálna hygienička, ktorá vás i prevedie správnym postupom čistenia zubov. Alebo môžete vyskúšať sonické či elektrické kefky.

Sonická vs. klasická kefka

Elektrické a sonické kefky sú v poslednom čase vo veľkej obľube. Ak si čistíte zuby pravidelne a dostatočne dlhý čas, dokážete si aj klasickou kefkou zuby vyčistiť rovnako dobre ako s elektrickou či sonickou. Oproti klasickým kefkám majú tieto moderné hneď niekoľko výhod:

  • Majú funkcie ako je časovač, senzory tlaku a i.
  • Lepšie odstraňujú zubný povlak a nečistoty ukladajúce sa na zuboch.
  • Ušetria vám čas a majú dlhšiu životnosť.

Keď chcete prejsť na sonickú kefku

Ak uvažujete prejsť z klasickej kefky na modernú sonickú alebo elektrickú, poraďte sa so svojím lekárom alebo dentálnou hygieničkou. A to hlavne z toho dôvodu, že sme väčšinou zvyknutí na klasickú kefku tlačiť a pri moderných kefkách, ktoré pracujú na mechanickom princípe nie je tlačenie potrebné a pre vaše ďasná by to nemuselo byť žiaduce, mohli by ste si skôr uškodiť ako pomôcť dokonalejšiemu úsmevu.

Pravidlá správneho čistenia zubov

  • Pri čistení zubov je najdôležitejšie pravidelné a efektívne odstraňovanie mikrobiálneho zubného povlaku, tzv. plaku.
  • Zuby by sme si mali čistiť dvakrát až trikrát denne, s tým, že najdôkladnejšie čistenie by malo byť pred spaním.
  • Zubnú kefku si meňte cca každé tri mesiace alebo pri viditeľných známkach opotrebovania (rozstrapkanie vlákien alebo po prekonanom infekčnom ochorení).
  • Správne si zuby vyčistíme približne za päť minút. A nezabudnite na jazyk.
  • Po vyčistení zubov (ideálne ráno a večer), odporúčame použiť ústnu vodu a potom už nič nejesť.

Návštevy u zubára a hygieničky

Ak chcete mať zuby aj ďasná zdravé po celý život, nezaobídete sa bez pravidelných návštev zubného lekára a dentálnej hygieničky. Prvú prehliadku u zubára by sme mali absolvovať už v pol roku života, teda spoločne s prvým prerezávaním mliečnych zúbkov a potom, ak nestanoví zubný lekár inak, je vhodné k nemu dochádzať na pravidelné prehliadky každý polrok.

Dospelí by mali na dentálnu hygienu dochádzať každý polrok, u detí začína byť dentálna hygiena prínosná približne v šiestich rokoch, keď dochádza k postupnej výmene mliečnych zubov za stále.

Strojčeky a starostlivosť o zuby

Zvýšenú pozornosť o zuby a ďasná by ste mali venovať, ak vy alebo vaše dieťa nosíte strojček. Na trhu určite nájdete bezpočet produktov, ktoré vám so správnou hygienou pomôžu, či už nosíte keramický, neviditeľný alebo vyberací strojček, ale aj tu odporúčame sa o správnej hygiene pobaviť so zubným lekárom a dentálnou hygieničkou.

Najčastejšie kladené otázky

Ako správne používať dentálnu niť?

Klasickú dentálnu niť používame tak, že si vlákno nite ovinieme okolo prostredníkov, vlákno napneme medzi palcom a ukazovákom, opatrným pohybom vlákno nite zavedieme medzi zubami až pod okraj ďasna, ohneme niť okolo zuba a čistíme medzizubnú plôšku zuba. Medzizubnú plôšku sa snažíme čistiť čo najkratšou časťou nite, aby sme si neporanili ďasno, takže palce a ukazováky by sme mali držať čo najbližšie pri sebe.

Má tehotenstvo vplyv na kazivosť zubov?

Táto teória nebola potvrdená. Zvýšená kazivosť zubov v tehotenstve môže byť daná rannými nevoľnosťami, prípadne zvýšeným príjmom sladkostí a zanedbanou starostlivosťou.

Kedy začať s čistením zubov u deti?

Rozhodne tu neplatí pravidlo, že si deti nemusia čistiť zuby. Čím skôr ich rodičia naučia správnej orálnej hygiene, tým lepšie. Keď sa naučia čistiť si zuby v útlom veku, budú si ich čistiť aj v dospelosti. Navyše sa od skazených zubov môžu pokaziť aj stále zuby a postavenie stáleho zuba. Pri starostlivosti o detský chrup je nutná spoluúčasť rodičov i viac rokov, prípadne dočisťovanie chrupu rodičmi.

Môžem sa po vyčistení zubov najesť?

To určite môžete, ale pred spaním by ste si zuby zase mali vyčistiť. Často si ľudia myslia, že ak si dajú večer jablko alebo iné ovocie, nemusia si potom už čistiť zuby. Ale opak je pravdou, jablko je kyslé a obsahuje cukor, čo sú hneď dva faktory, ktoré zvýšia pravdepodobnosť tvorby zubného kazu.

Pomôže mi na zápach z úst ústna voda?

Zápach z úst môže signalizovať problémy v ústnej dutine. Ústna voda vás problému nezbaví, iba ho na chvíľu prekryje. Každopádne ústnu vodu neodporúčam používať viac ako dvakrát denne. Ústne vody s vysokým obsahom alkoholu môžu navyše vysušovať sliznice v ústnej dutine a spôsobiť tak ďalšie nepríjemnosti.

Čo si myslíte o domácom bielení zubov?

V žiadnom prípade nám kypriaci prášok ani iné kuchynské prípravky zuby nevybielia, môžu nám maximálne vďaka brusnosti obrúsiť povrchové pigmentácie. Ak si zuby takto vyčistíte, zostanú vám na povrchu skloviny mikro ryhy, kde sa usadí ešte viac pigmentácie. Navyše si postupne obrusujú sklovinu a zuby sa tak stávajú citlivejšie. O odstránení pigmentu a bielení zubov sa vždy poraďte s odborníkmi alebo používajte špeciálne pasty na odstránenie pigmentácie alebo odporúčam pieskovanie zubov, ktoré vás efektívne zbaví pigmentácie, nielen tam kam sa kefka nedostane.

Na otázky odpovedala zubná hygienistka Bc. Denisa Vohradníková, HDent s.r.o.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Deti a mamičky Ústna hygiena Kozmetika a hygiena

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.