MojaLekáreň.sk

Sedem detských chorôb - príznaky a liečba

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto choroby postihujú najmä deti predškolského a mladšieho školského veku, ale môžu nimi ochorieť aj staršie deti a dospelí.

Sedem detských chorôb - príznaky a liečba
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Vysoko infekčné a s vyrážkou

"Spoločným menovateľom týchto infekčných ochorení je vyrážka. Všetky choroby, okrem šarlachu, sú vírusového pôvodu. Sú vysoko infekčné a šíria sa kvapôčkovou cestou. Liečba je väčšinou symptomatická − liečia sa iba príznaky (teplota, svrbenie,...). Šarlach je nutné liečiť antibiotikami." (Mgr. Pavla Horáková)

7 detských chorôb a imunita

Po prekonaní osýpok, rubeoly, mumpsu, piatej a šiestej choroby sa väčšinou vytvorí doživotná imunita. Pri šarlachu a siedmej detskej choroby vznikne imunita vždy iba na kmeň, ktorý ochorenie vyvolal. V prípade stretnutia s iným patogénom, ktorý môže tieto ochorenia tiež spôsobiť, môže choroba znovu prepuknúť.

Prvá choroba – Osýpky

Najskôr sa objaví nádcha, suchý dráždivý kašeľ, zápal spojiviek a horúčka. Väčšinou po 4 dňoch sa objavia vyrážky. Najprv za ušami, na tvári a postupuje dole na trup a končatiny. Viac o osýpkach sa dozviete v samostatnom článku Osýpky.

Druhá choroba – Šarlach

Šarlachová angína sa prejavuje typickými príznakmi angíny. Najprv nastúpi silná bolesť hrdla, ťažkosti s prehĺtaním, zachrípnutie, zdurené a bolestivé uzliny, napuchnuté a povlečené mandle s čapmi, bolesť hlavy, slabosť, horúčka alebo zimnica. Krátko na to sa objaví šarlachová vyrážka. Najčastejšie začína na bruchu, potom na hrudi a ďalej sa šíri do podpazušia, stehna, dlane a plosky nôh. Šarlach je ako jediná z týchto chorôb bakteriálneho pôvodu. Je nutná liečba antibiotikami. 

Tretia choroba – Rubeola

Najtypickejším príznakom rubeoly je červená vyrážka, ktorá sa neobjavuje po celom tele. Najviac sa objavuje na tvári a trupe. Nebezpečné sú rubeoly predovšetkým pre tehotné ženy. Viac detailov sa dozviete v samostatnom článku Rubeola.

Štvrtá choroba – Pseudošarlach alebo tiež nepravý šarlach

Dnes sa už nepovažuje za samostatnú chorobu.

Piata choroba – Infekčný erytém (Erythema infectiosum)

Je vyvolaná ľudským parvovírusom HPV B19. Postihuje prevažne deti v školskom veku. Najčastejším obdobím výskytu je zima a jar. Najprv sa objaví teplota, kašeľ, nádcha, pocit na vracanie, bolesť hlavy, únava, bolesť svalov a kĺbov. V mnohých prípadoch však nie sú príznaky žiadne.

Po rozmnožení vírusov sa objaví typická vyrážka. Začína na lícach a má charakteristický tvar motýľa. Vyrážka sa potom šíri na trup, vnútornú stranu končatín a zadok, niekedy aj na chodidlá a dlane. Má charakter červenofialových škvŕn, ktoré splývajú. Vo vnútri fliačika dochádza k vyblednutiu. Typická je zmena intenzity vyrážky v závislosti na teplote okolitého prostredia. Vyrážka po niekoľkých dňoch zmizne a môže sa objaviť na inom mieste na tele. Tento stav môže trvať až 3 – 7 týždňov.   

Inkubačná doba je 6 − 14 dní. Vyrážka sa objaví po 14 −18 dňoch. Najviac infekčné je dieťa týždeň pred vypuknutím prvých príznakov. Chorý prestáva byť infekčný až po vyblednutí vyrážky.

Vírus sa množí v kmeňových bunkách a u rizikových a oslabených pacientov môže spôsobiť tzv. aplastickú krízu s anémiou. Môžu sa objaviť aj zápaly kĺbov, nervového systému a srdca. Ak ochorie žena v prvej polovici tehotenstva (predovšetkým v 2. trimestri), môže choroba spôsobiť poškodenie plodu. Vírus sa môže dostať cez placentu do kostnej drene plodu a spôsobiť útlm tvorby krvotvorby s následným ťažkým poškodením plodu.

Lieči sa len symptomaticky podaním liekov proti svrbeniu vyrážky (antihistaminiká), proti teplote a bolesti. Po prekonaní piatej choroby získava dieťa doživotnú imunitu.

Šiesta choroba − Trojdňová horúčka (Exanthema Subitum)

Táto choroba postihne takmer každé dieťa. Najčastejšie vo veku 6 mesiacov až 3 roky. Pôvodcom ochorenia sú herpetické vírusy ( HHV-6 a HHV-7). Inkubačná doba je 5 − 15 dní. Po vysokej horúčke (okolo 39 − 40° C), ktorá trvá 3 − 4 dni, dôjde k poklesu horúčky a objaví sa vyrážka, prevažne na brušku a hrudníku. Má charakter drobných červených fliačkov. Vyrážka nesvrbí a väčšinou ustupuje do 1 − 2 dní. Okrem horúčky nemá dieťa iné ochorenie (nádcha, kašeľ,...).

Teplota často stúpa veľmi rýchlo a môžu sa objaviť febrilné kŕče. Liečba je symtopmatická a spočíva v podávaní liekov proti horúčke a dostatku tekutín. Väčšinou prebieha ochorenie bez komplikácií. Po prekonaní šiestej choroby získava dieťa doživotnú imunitu.

Siedma choroba – Noha-ruka-ústa

Vyskytuje sa hlavne v lete a na jeseň. Inkubačná doba je 1 − 5 dní. Potom sa objaví zvýšená teplota až horúčka, závrat, pocit na vracanie, bolesť končatín, brucha a bolesť v hrdle, ktorá môže byť tak intenzívna, že sťažuje prehĺtanie. Na sliznici v ústach a na jazyku sa začnú tvoriť pľuzgieriky, ktoré sa menia v bolestivé vriedky vyzerajúce ako afty. Potom sa na dlaniach a chodidlách objavia pľuzgieriky a vyrážka. Môžu sa objaviť aj na zadku a v oblasti genitálií. Po 1 − 2 týždňoch dôjde k ústupu ochorenia.

Liečba je len symptomatická − liečba aftov, zníženie teploty, zníženie svrbenia vyrážky (antihistaminiká), dostatočný príjem tekutín.

Ojedinele sa môžu objaviť komplikácie vo forme zápalu pľúc, zápalu mozgových blán alebo zápalu srdcového svalu.  

Môže dostať detskú chorobu dospelý?

"Ak ju v detstve neprekonal, tak áno. Všetky detské choroby u dospelých mávajú podobný priebeh. Niekedy sa však môže stať, že priebeh ochorenia dospelí znášajú horšie ako deti a príznaky sú výraznejšie." (Mgr. Pavla Horáková)

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Deti a mamičky Voľnopredajné lieky

Prečítajte si tiež

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.