MojaLekáreň.sk

Čierny kašeľ

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho kašľa je 6-21 dní.

Čierny kašeľ
Zdielať

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Aké sú príznaky čierneho kašľa?

Na začiatku má čierny kašeľ príznaky podobné prechladnutiu - nádcha, vysoká teplota, chrapot, bolesť hrdla, kýchanie. Bohužiaľ, nemizne ako prechladnutie. Približne po 14 dňoch sa začnú objavovať záchvaty dusivého kašľa, ktoré môže sprevádzať vracanie hlienu, bronchospazmus, krvácanie z nosa alebo krvácanie do kože, očných spojiviek alebo mozgu. Po záchvate zvyčajne nasleduje hlasný zajakavý, chrčivý dych. Záchvaty kašľa sú veľmi vyčerpávajúce.

Komplikácie čierneho kašľa môžu zahŕňať zápal pľúc, dehydratáciu, kŕče, dýchavičnosť, zlomeniny rebier alebo krátku zástavu dýchania. Čierny kašeľ nereaguje dobre na bežné antitusiká (lieky proti kašľu). Ak vám teda lieky proti suchému kašľu nezaberajú, odporúča sa návšteva lekára.

Liečba čierneho kašľa

Správnu diagnózu môže stanoviť lekár na základe výterov, krvných testov a metódy PCR. Liečba čierneho kašľa spočíva najmä v užívaní antibiotík. Tie sa musia podať včas - ihneď na začiatku ochorenia. Okrem toho je dôležitý dostatočný príjem tekutín a zvlhčovanie vzduchu; hlieny prítomné v dýchacích cestách možno odstrániť pomocou sprejov s morskou vodou. Počas antibiotickej liečby je vhodné užívať aj probiotiká na obnovenie črevnej mikroflóry.

Neliečený čierny kašeľ môže viesť k niekoľkotýždňovým záchvatom dávivého kašľa, krátkodobej neschopnosti dýchať, zlomeným rebrám, natrhnutým medzirebrovým svalom atď. Pri užívaní antibiotík je nákazlivosť čierneho kašľa približne 5 dní, bez liečby môže byť pacient nákazlivý 3 - 4 týždne. Pri užívaní antibiotík je infekčnosť čierneho kašľa približne 5 dní, bez liečby môže byť pacient infekčný 3 - 4 týždne. Pri čiernom kašli sa odporúča karanténa na 3 týždne. Neliečený čierny kašeľ môže pretrvávať viac ako 3 mesiace. Preto pri podozrení na čierny kašeľ kontaktujte svojho lekára.

Prevencia čierneho kašľa

Prevenciou čierneho kašľa môže byť očkovanie. Deti sa povinne očkujú proti čiernemu kašľu v prvom roku života a následne sa v 5 a 10 rokoch preočkujú kombinovanými vakcínami. Preočkovanie sa odporúča najmä v dospelosti, keď účinok očkovania v detstve už nemusí poskytovať dostatočnú ochranu.
 

Čierny kašel v tehotenstve

Čierny kašeľ v tehotenstve prebieha a lieči sa rovnako ako u dospelých. Liečba je vždy v rukách lekára. V tehotenstve sa môžete dať zaočkovať aj proti čiernemu kašľu. Očkovanie sa odporúča medzi 28. a 36. týždňom tehotenstva. Očkovanie potom zabezpečí, že novorodenec bude mať protilátky proti čiernemu kašľu.

Čierny kašeľ u detí

U malých detí a dojčiat, ktoré ešte neboli očkované, býva priebeh ochorenia najťažší. Tieto deti ešte nedokážu správne kašľať a záchvaty môžu viesť k duseniu. Medzi komplikácie patrí zápal pľúc, encefalopatia a v najhorších prípadoch smrť. Preto sa v obdobiach so zvýšeným rizikom respiračných ochorení odporúča vyhýbať miestam s vyššou koncentráciou ľudí s dieťaťom.

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Témy článku
Deti Choroba

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.