MojaLekáreň.sk

Lymská borelióza

Jar prináša úľavu po dlhej zime, prvé slnečné lúče, viac energie a tiež kliešte. Akonáhle sa teplota zdvihne nad zhruba päť stupňov Celzia a prejdú aprílové dažde, je načase byť na prechádzkach v lese alebo na lúke obozretný.

Lymská borelióza
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Jar prináša úľavu po dlhej zime, viac energie, ale aj kliešte. Akonáhle sa teplota zdvihne nad 5° Celzia, buďte na svojich prechádzkach v lese alebo na lúke obozretní.

Čo je lymská borelióza

Ide o infekčné ochorenie, spôsobené druhom gramnegatívnej baktérie. Do nášho organizmu ju doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí.

Ide o liečiteľnú chorobu, ale ak sa podcenenie príznakmi a liečba nezačne včas, môže dôjsť buď k nepríjemným komplikáciám, ako je zápal očí či žltačka, alebo k vážnym a život ohrozujúcim stavom ako je zápal nervov alebo meningitída.

Po návrate z prírody sa prezriete

"Po návrate z prírody sa vždy poriadne prezrite, či ste si so sebou nepriniesli nevítaného návštevníka. Ak je už kliešť prisatý, je dôležité ho odstrániť čo najskôr a čo najšetrnejšie. Kliešť nepotierajte olejom ani iným mastným prostriedkom. Na vytiahnutie sú vhodné špeciálne háčiky alebo prostriedky vhodné na kvapnutie priamo na kliešť. Ranku potom vydezinfikujte a miesto starostlivo sledujte (i niekoľko mesiacov)." (Mgr. Pavla Horáková)

Príznaky lymskej boreliózy

Od chvíle, kedy si na tele nájdete kliešť, do objavenia prvého príznaku, môžu uplynúť dva dni, tridsať dní, alebo aj dva mesiace. Kvôli nepredvídateľnej inkubačnej dobe je nutné nič nepodceniť a často sa prezerať. Hľadáte červenú škvrnu, ktorá sa postupne zväčšuje ale vo vnútri zostáva bledá. To je typický a priamo učebnicový príklad príznaku lymskej boreliózy. Bohužiaľ to, že je typický, neznamená, že musí byť vždy prítomný, a tak treba vnímať aj ostatné varovné signály chorého tela.

Pokiaľ lymská borelióza bez povšimnutia prejde vaším varovným systémom, prejde do druhej fázy, kedy sa pridá silná bolesť hlavy, kĺbov alebo svalov, a hlavne všadeprítomná únava. Aj tieto príznaky ide ale ľahko prehliadnuť a prisúdiť ich stresu, viróze alebo inému ľahkému ochoreniu.

Tretia fáza už sa prejavuje vážnejšími príznakmi ako sú napr. zápaly kĺbov, mozgu a miechy, srdca alebo očí. Pokiaľ sa borelióza nelieči, môže sa vyvinúť až v chronické ochorenia, ktoré vážne ohrozujú život.

Lymská borelióza - liečba

Najčastejšou liečbou sú antibiotiká (doxycyklín alebo antibiotiká zo skupiny penicilínov či cefalosporínov). Pacient môže liečbu antibiotikami podporiť o tinktúry z topoľa, borievky alebo brezy a naporúdzi sú aj homeopatiká.

Očkovanie na lymskú boreliózu? Zatiaľ nie

Kým proti kliešťovej encefalitíde existuje vakcína, v Európe sa proti lymskej borelióze zatiaľ očkovať nedá. Na výskume vakcíny sa usilovne pracuje. Českí vedci ju vyvinuli a úspešne vyskúšali na zvieratách už v roku 2014. Kedy a či bude vakcína dostupná aj pre ľudí, sa zatiaľ presne nevie.

Zatiaľ teda jedinou prevenciou zostáva repelent a včasné odstránenie kliešťa, prípadne - ak máte podozrenie - aj domáci test na lymskú boreliózu.

Všetky zdravotné, výživové či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Testy infekcií Repelenty Repelentné náramky

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.