MojaLekáreň.sk

6 látok, ktoré vám pomôžu k zdravšiemu srdcu

Srdce je pre život človeka nepostrádateľný orgán. Nedostatok pohybu, zvýšený stres či nezdravá strava však vedú k možnému rozvoju srdcových chorôb. Poradíme vám, aké vitamíny a minerály by ste mali svojmu srdcu dopriať, aby fungovalo v poriadku a bez vážnych komplikácií.

6 látok, ktoré vám pomôžu k zdravšiemu srdcu
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Menej sodíka

Sodík obsiahnutý v soli je podstatný pre prenos nervových impulzov. Zároveň tiež ovplyvňuje správne fungovanie svalov. Jeho nadmiera však môže spôsobiť problémy. Svetová zdravotnícka organizácia pritom upozorňuje na fakt, že priemerný Západoeurópan zje vo svojom dennom príjme dvakrát viac soli, ako je pre neho optimálne. „Presoľovanie so sebou prináša zdravotné problémy v podobe srdcových chorôb, vysokého krvného tlaku, zvýšeného rizika infarktu a mozgovej porážky. Návod na riešenie tejto situácie je ľahký. Ľudia by mali výrazne znížiť denný príjem sodíka“, povedala Klara Minczinger, produktová manažérka spoločnosti Generica, ktorá ponúka v lekárňach doplnok stravy Redusalt obsahujúci o 50 % menej sodíka ako bežná kuchynská, kamenná či morská soľ.

Dostatok vitamínu E

Vitamín E podporuje nielen správnu činnosť nervového systému, ale je podstatný tiež pre srdce a cievy. Pomáha odbúravať škodlivý cholesterol a zvyšuje hladinu prospešného cholesterolu. Zároveň tento vitamín podporuje zdravú cirkuláciu krvi, ktorá zabraňuje mimo iné mozgovej porážke či ateroskleróze. Vitamín E je možné nájsť napríklad v rastlinných olejoch, pšeničných klíčkoch, maku, sóji, ľanových, slnečnicových aj sezamových semienkach, v pečeni, masle či vajciach. Pre zaistenie optimálneho denného príjmu tejto látky však môžete zvoliť tiež formu príjmu vitamínu E vo forme kapsúl, ktoré sú dostupné aj v kombinácii s koenzýmom Q10.

Lecitín na čistenie ciev

Lecitín má priaznivý vplyv na mnohé orgány a telesné funkcie. Rozpúšťa nebezpečný cholesterol, ktorému tak zabráni usádzať sa v cievach. Tým lecitín významne pomáha pri boji s kôrnatením ciev. Vyššia potreba lecitínu vzniká pri nadmernej fyzickej a psychickej námahe, únave či zvýšenej konzumácii alkoholu. Je obsiahnutý v pečeni, žĺtkoch, niektorých mliečnych výrobkoch, sójových bôboch, kvasniciach a obilných klíčkoch. Pokiaľ však týmto potravinám neholdujete, zaraďte do svojho jedálnička výživový doplnok s obsahom lecitínu, ktorý zaistí denné dávkovanie tejto látky.

Horčík pre zníženie krvného tlaku

Jedným z najdôležitejších minerálov je horčík, ktorý napomáha brániť rozvoju srdcových ochorení. Znižuje krvný tlak, bojuje proti srdcovej arytmii a umožňuje rozširovanie ciev. Tým napríklad pomáha rýchlejšiemu vyliečeniu pacienta po srdcovej príhode. Nedostatok tohto minerálu môže mať za následok napríklad nervozitu, podráždenosť, únavu a svalové kŕče. Zároveň tiež spôsobuje nepravidelné búšenie srdca a zvyšuje riziko srdcových ochorení. Významným zdrojom horčíka sú strukoviny, sója, špenát, niektoré druhy morských rýb a rôzne orechy. Spoločnosť Generica ponúka horčík vo forme tablietšumivých tabliet .

Mocný koenzým Q10

Srdcové bunky obsahujú veľké množstvo koenzýmu Q10, ktorý je nevyhnutný pre produkciu energie. Je to jeden z najúčinnejších antioxidantov, ktorý zabraňuje poškodzovaniu srdcových buniek. Po prekonanom infarkte myokardu tak napríklad koenzým pomáha revitalizácii. Je podstatný nielen pre športovcov, ktorí svoje telo zaťažujú, ale aj pre osoby so zvýšeným krvným tlakom. Pre zdravých jedincov predstavuje vhodnú prevenciu srdcových chorôb. Aj keď sa koenzým Q10 nachádza v mnohých potravinách, vysoké percento je kvôli spracovaniu zničené ešte skôr, ako ho telo príjme. Preto je vhodné zaistiť jeho podávanie napríklad formou želatínových kapsúl.

3-omega proti ateroskleróze

Pravidelné užívanie 3- omega nenasýtených mastných kyselín znižuje hodnoty tuku v krvi, preventívne pôsobí proti vzniku krvných zrazenín a priaznivo ovplyvňuje krvný tlak. Zároveň tieto látky účinne chránia srdce pred poruchami jeho rytmu. „3- omega mastné kyseliny sú pre ľudské telo nevyhnutné. Zabraňujú napríklad rozvoju aterosklerózy a vzniku plakov na stenách ciev. Pravidelné prijímanie 3-omega nenasýtených mastných kyselín pomáha znížiť riziko náhlych srdcových úmrtí,“ objasňuje Eva Stanislavská, marketingová manažérka spoločnosti Generica, ktorá ponúka kapsule 3-omega, ktoré zabezpečia doporučenú dennú dávku tejto látky.

Produkty spoločnosti Generica

REDUSALT Generica 150 g
Diétna soľ obohatená o draslíkové ióny. Pri zachovaní rovnako slanej chuti obsahuje o 50% menej sodíka ako bežná kuchynská, kamenná, či morská soľ. Dá sa používať ako náhrada za bežnú soľ v teplej aj studenej kuchyni. Neobsahuje zvýrazňovače chuti. Odporúča sa pacientom s vysokým krvným tlakom, srdcovými a obehovými chorobami, s obezitou, s ochorením obličiek, diabetikom i zdravým osobám ako prevencia kardiovaskulárnych chorôb.

Vitamín E 100 mg Generica, cps. 60
Prípravok sa užíva pri srdcovo- cievnych ochoreniach, diabete, gynekologických ochoreniach, ako podporná terapia. Neobsahuje sacharózu ani laktózu.

Lecithin 1200 Generica, cps. 100
Lecitín je netoxický rastlinný produkt získaný studeným lisovaním sójových bobúľ. Kapsule obsahujú bravčovú želatínu. Lecitín podporuje činnosť nervovej sústavy, pomáha pri arterioskleróze a zvýšenej hladine cholesterolu a triglyceridov.

Magnesium 250 mg Generica, tbl. 30
Nevyhnutný pre zvládnutie stresových situácií, má vplyv na vylučovanie adrenalínu. Znižuje vysoký krvný tlak, pomáha pri poruchách srdcovo- cievneho obehu. Pozitívne pôsobí pri ochorení štítnej žľazy. Predstavuje významný doplnok pre prevenciu infarktu a mozgovej porážke.

Koenzym Q10 30 mg Generica, cps. 60
Koenzým Q10 sa zúčastňuje procesu prenosu a získavania energie, ktorá je pre život nevyhnutná, najmä v pokročilom veku je dôležitá pre srdce, svaly, pečeň, ale aj nervové bunky. Účinne pôsobí pri liečbe srdcových a obehových ochorení, znižuje vysoký krvný tlak.

3-Omega Generica Premium, cps. 100
Nenasýtené mastné kyseliny 3-omega znižujú hladinu triglyceridov a cholesterolu v krvi, znižujú výskyt infarktu srdca až o 40%. Ovplyvňujú zápalové a autoimunitné ochorenia, ako napr. psoriáza, astma, diabetes 1. typu, skleróza multiplex. Majú imunomodulačné účinky. Podieľajú sa na podpore celkovej duševnej pohody, na zvýšení mozgovej aktivity a regulácii psychiky.

O spoločnosti Generica

Spoločnosť Generica, s.r.o je najväčším slovenským výrobcom výživových doplnkov so sídlom v Piešťanoch. Portfólio spoločnosti ponúka viac ako 50 produktov určených na prevenciu a podporu liečby rôznych ochorení. Na slovenskom trhu pôsobí Generica už 16 rokov. Snahou spoločnosti je naďalej prinášať na trh kvalitné inovatívne výrobky, ktoré sú cenovo dostupné pre širokú verejnosť. Výrobky spoločnosti Generica sú vysoko kvalitné, čoho dôkazom je výroba výživových doplnkov pre svetové farmaceutické spoločnosti a certifikát ISO 9011 a 14001, ktorého je Generica držiteľom už od roku 2004.

Prečítajte si tiež

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

Vitamín K sa podieľa na tvorbe zrážacích faktorov, a tým ovplyvňuje správnu zrážanlivosť krvi. Okrem toho pravdepodobne ovplyvňuje tvorbu bielkoviny, ktorá je zodpovedná za viazanie vápnika v…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.