MojaLekáreň.sk

Domáci test na boréliózu

Kliešťová sezóna je už dlhšie v plnom prúde. Okrem kliešťovej encefalitídy, na ktorú sa môžeme v rámci prevencie nechať očkovať, prenáša kliešť ešte aj inú nepríjemnú a zákernú chorobu - Lymskú boreliózu. Vedeli ste, že existuje spôsob, akým môžete odhaliť riziko nákazy skôr, ako choroba stihne prepuknúť?

Domáci test na boréliózu
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Počet ľudí nakazených boreliózou medziročne pozvoľne stúpa. Každoročne sa touto zákernou chorobou v Európe nakazí až 10 tisíc ľudí.

Ako spoznať lymskú boreliózu

Záludnosť lymskej boreliózy tkvie predovšetkým v tom, že jej sprievodné príznaky možno jednoducho zameniť za iné, nie tak závažné ochorenia. Zvlášť u detí, ktoré len ťažko dokážu presne popísať, čo ich trápi, je ťažké chorobu podchytiť včas. Prvé príznaky sú navyše pozorovateľné najskôr na tretí deň, keď sa na mieste prisatia kliešťa objaví červená škvrna s bielym stredom. Tento príznak sa však nemusí prejaviť vždy. Štatistiky uvádzajú, že je to len do 40 percent prípadov.

Otestujte sa!

Predtým, keď sme na sebe alebo na svojich deťoch objavili prisatého kliešťa, zostávalo nám len dúfať, že nebol infikovaný. Teraz už je ale našťastie všetko inak. Na trhu sa objavila diagnostická metóda, vďaka ktorej si môžete ihneď po vybratí kliešťa sami overiť prítomnosť patogénov lymskej boreliózy. Ide o test, ktorý by predovšetkým počas jarnej, letnej a jesennej sezóny nemal chýbať v žiadnej domácej lekárničke.

Domáce testy na zistenie boreliózy

Kliešťová borelióza sa prenáša kliešťami rodu Ixodes ricinus. Samotná nákaza boreliózou u ľudí môže byť diagnostikovaná iba lekárom. Vo chvíli, keď kliešť nasaje krv, nie je možné vylúčiť, že je potenciálnym šíriteľom nákazy. Obzvlášť počas prázdnin, keď máte so svojimi potomkami na programe veľa aktivít, ale zároveň nechcete nič podceniť, je domáci test veľkou pomocou.

Test boreliózy z krvi

Test na boreliózu si môžete urobiť aj sami doma. Vykonáva sa pomocou krvnej vzorky získanej pichnutím do prsta. Výsledok viete po 10 – 15 minútach. Potom môžete navštíviť lekára, ktorý vám odporučí vhodnú liečbu.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Repelenty Repelentné náramky Testy infekcií

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.