MojaLekáreň.sk

Ako na nadmerné vypadávanie vlasov

Vlasy vypadávajú ženám aj mužom prirodzene. Čo ale robiť s nadmerným vypadávaním vlasov? Voliť môžete medzi špeciálnymi šampónmi alebo výživovými doplnkami s vitamínmi. Povieme vám, ktoré sú na tento problém vhodné.

Ako na nadmerné vypadávanie vlasov
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Koľko vlasov máme

V priemere máme na hlave asi sto tisíc vlasov. Bujnejšiu hrivu mávajú ľudia so svetlejšími vlasmi, naopak slabší porast na hlave majú ryšavci a ryšavky. Denne nám vlasy vyrastú pokojne aj o pol milimetra a zároveň nám ich zhruba sto vypadá. Každý vlas rastie 3 − 7 rokov. Potom sa jeho rast na nejaký čas zastaví a pripravuje sa na vypadnutie.

Vedeli ste, že...

...najviac vlasov strácame na jeseň a na jar? Vypadávanie vlasov je skrátka prirodzené a nejde zastaviť. Ak ale máte pocit, že vám ich vypadáva viac ako je zdravé, je dobré zistiť príčinu.

Prečo nám padajú vlasy

Najčastejšie príčiny nadmerného vypadávania vlasov sú:

  • hormonálne zmeny, (menopauza, tehotenstvo,...)
  • stres,
  • nedostatok vitamínov,
  • nedostatok pohybu,
  • zlá životospráva,
  • nesprávna starostlivosť o vlasy,
  • fajčenie,
  • vážnejšie ochorenie, napr. ochorenie štítnej žľazy, nadobličiek alebo
  • rádioterapia. 

Vplyv hormónov na padanie vlasov

Ženy sa často stretávajú s vypadávaním vlasov počas menopauzy, keď telo začína strácať estrogén alebo tesne po pôrode, keď hladina estrogénu v tele len pomaly stúpa späť do normálu. Vypadávanie vlasov môže v tomto prípade trvať šesť až deväť mesiacov. 

U mužov tkvie problém v nadmernom vypadávaní vlasov v testosteróne, respektíve dihydrotestosteróne. Keď ho telo má prebytok, hormón začne ničiť vlasové korienky a vlasy tak začnú vypadávať. V takom prípade je na mieste návšteva lekára. 

Ako na padanie vlasov

Všeobecne telo vypadávaním vlasov signalizuje nedostatok vitamínov a živín.

Ak vám padajú vlasy, je vhodné doplniť:

Čo pridať do jedálnička, aby vlasy nepadali

V období vypadávania vlasov by na vašom tanieri nemali chýbať:

  • ryby alebo morské plody,
  • ryža,
  • strukoviny,
  • zelenina a ovocie,
  • semiačka (ľanové, sezamové, tekvicové alebo slnečnicové),
  • vlašské orechy

Doprajte vlasom masáž aj dermatologickú starostlivosť

Okrem správnej starostlivosti zvnútra, je na mieste aj starostlivosť o vlasy ako takej. Začnite rituál umývania vlasov relaxačnou masážou hlavy, ktorá prekrví pokožku a tým aj vlasové korienky. Pokračujte špeciálnym šampónom na vypadávanie vlasov, ktorý vyčistí a vyživí vlasovú pokožku ale vlasy samotné nijako nezaťaží. Vhodné sú aj tzv. vlasové aktivátory, ktoré pomôžu podporiť rast vlasov. Kaderníci odporúčajú aj špeciálne vyživovacie kúry, zamerané na zvýšenie objemu vlasov, prípadne výživové doplnky v podobe tabliet − tie by mali obsahovať dôležité látky ako je biotín, cysteín, metionín a prípadne aj vitamíny B a C.

Ak ste vyskúšali všetky vyššie spomenuté metódy a ani po troch mesiacoch nevidíte žiadnu zmenu, odporúčame navštíviť lekára.

Vypadávanie vlasov u detí

V prípade, že sa nadmerné padanie vlasov objaví u detí, neotáľajte s návštevou lekára. Väčšinou ide o nejaký závažnejší problém, ktorý je vhodné riešiť čo najskôr. 

Obľúbené značky pre starostlivosť o vypadávajúce vlasy

Medzi najobľúbenejšie značky pre starostlivosť o vypadávajúce vlasy patrí Revalid, Plantur, Alpecin, Donna hair, Vlasové hnojivo, Vichy Aminexil, Parusan, Ducray, Crescina,...

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Vlasová kozmetika Vlasy Kozmetika a hygiena

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.