MojaLekáreň.sk

Menopauza (Klimaktérium)

Klimaktérium, známe aj ako menopauza, je prirodzené a nevyhnutné obdobie v živote ženy, ktoré znamená koniec menštruačného cyklu a plodnej fázy. Zvyčajne sa diagnostikuje, keď žena nemenštruuje 12 mesiacov. Fyziologicky je menopauza spojená so zníženou produkciou hormónov estrogénu a progesterónu. Tento hormonálny pokles môže vyvolať rôzne príznaky, ako sú návaly horúčavy, nespavosť, zmeny nálad, suchosť kože a pošvy, úbytok kostí atď.

Menopauza (Klimaktérium)
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Ako vyriešiť problémy v menopauze

Liečba klimakterického syndrómu môže byť hormonálna či nehormonálna.

Riešenie menopauzálneho syndrómu môže byť hormonálne alebo nehormonálne.

Hormonálna liečba by sa mala používať len v nevyhnutných prípadoch a na obmedzený čas. Predpisuje ju gynekológ.

Nehormonálna liečba v klimaktériu by mala byť na prvom mieste. Vždy by sme mali rešpektovať svoje telo, naučiť sa vnímať jeho potreby a vyskúšať spolu s úpravou stravy pomoc z prírody. Bylinné prípravky na klimaktérium obsahujú rôzne rastlinné fytoestrogény či látky, ktoré podporujú vlastnú prirodzenú tvorbu hormónov. 

Veľmi účinný z bylín sa preukázal ploštičník strapcovitý, ktorý obsahuje látky tzv. fytoestrogény. Tieto "prírodné hormóny" boli skúmané z hľadiska účinnosti v klimaktériu a je zrejmé, že veľmi efektívne znižujú ťažkosti sprevádzajúce menopauzu. Látky z ploštičníka nijako neovplyvňujú vlastné ženské pohlavné orgány, nezvyšujú teda ani riziko rozvoja nádorových ochorení.

Ďalšími prírodnými látkami, ktoré veľmi napomáhajú urovnať hladiny vlastných hormónov a zvládnuť klimaktérium sú

Upravte životný štýl aj jedálniček

Vysaďte kofeín, alkohol, cigarety, korenené jedlá a horúce nápoje. Z jedálnička vyraďte tučné jedlá, údeniny, vajcia a naopak jedzte viac zeleniny, ovocia, mliečnych výrobkov s bohatým obsahom vápnika, celozrnné pečivo, rastlinné oleje či orechy a doplňte vitamín D3. Pravidelne sa hýbte − stačí dlhšia prechádzka, plávanie či iná aktivita, ktorá vás bude baviť. Hladinu cholesterolu si merajte častejšie − využiť môžete niektorého z mnohých druhov cholesterolmetrov. 

Keď chýba estrogén

Nedostatok estrogénu, ktorý sprevádza menopauzu, spôsobuje úbytok kostnej hmoty. Metabolizmus kosti sa zrýchľuje, znižuje sa novotvorba kosti, zvyšuje sa vstrebávanie kosti. To so sebou prináša nebezpečenstvo osteoporózy, pre ktorú sú typické zlomeniny stavcov, zlomeniny krčku stehennej kosti či zlomeniny zápästia. 

Ak estrogény chýbajú, ďalším problémom, ktorý môže nastať je ateroskleróza. Po menopauze dochádza k poklesu "dobrého" cholesterolu, zvýšenie "zlého" cholesterolu a zvýšenie celkového cholesterolu.

Príznaky menopauzy

Každá žena môže v období menopauzy zažívať iné príznaky, najčastejšie sú však tieto:

  • nočné potenie
  • návaly horúčavy
  • bolesť hlavy
  • priberanie na váhe
  • suchá koža
  • vypadávanie vlasov
  • zmeny nálad
  • ťažkosti so spánkom
  • väčšia únava
  • znížená chuť na sex

K vyššie menovaným príznakom sa môžu po niekoľkých mesiacoch alebo rokoch objaviť aj problémy s inkontinenciou, osteoporóza či ischemická choroba srdca.

Hor sa na preventívnu prehliadku

Aspoň 1x za 2 roky absolvujte preventívne vyšetrenie u svojho praktického lekára, na ktoré máte nárok. Na výsledkoch tohto vyšetrenia potom záleží, či vás pošle k ďalším odborným špecialistom (endokrinológia, cievne, gynekológia,...)

Témy článku
Liečivé prípravky
Navštívte súvisiace produktové kategórie
Klimaktérium, menopauze Hygienické potreby

Prečítajte si tiež

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

Vitamín K sa podieľa na tvorbe zrážacích faktorov, a tým ovplyvňuje správnu zrážanlivosť krvi. Okrem toho pravdepodobne ovplyvňuje tvorbu bielkoviny, ktorá je zodpovedná za viazanie vápnika v…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.