MojaLekáreň.sk

Osteoporóza − ako si s ňou poradiť

K liečbe osteoporózy sa využívajú predovšetkým lieky. Podporiť správnu funkciu kostí môžete aj výživovými doplnkami alebo sa vydať prírodnou cestou, napr. tak, že budete piť zelený alebo čierny čaj :-) Prezradíme vám, čo ešte funguje.

Osteoporóza − ako si s ňou poradiť
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tip našej lekárničky

Pre všetkých, ktorí sa o zdravie svojich kostí chcú starať, sme pripravili špeciálnu ponuku produktov − pozrite sa a pripomeňte si tak Svetový deň osteoporózy. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Výživové doplnky pri osteoporóze

  • Vápnik: je úplne nevyhnutný pre stavbu kostí.
  • Vitamín D: ani bez neho sa nezaobíde správna tvorba kostí.
  • Horčík: pôsobí blahodarne nielen na kostnú hmotu, ale aj na svaly, ktoré udržujú telo v lepšej stabilite.
  • Kombinované prípravky: sú vhodné jednak ako doplnok k medikačnej liečbe osteoporózy, ale tiež ako prevencia jej vzniku. Okrem vápnika, vitamínu D a horčíka by tiež mali obsahovať ďalšie minerály, ako je mangán, meď, zinok či bór.
  • Vitamíny B6, B9, B12 (B-komplex): napomáhajú k premene nežiaduceho homocysteínu na neškodné aminokyseliny cysteín a metionín.

Prírodná cesta pri osteoporóze

  • Vápnik z prírodných zdrojov, konkrétne z morskej riasy Lithothamnion calcareum sa ukazuje ako efektívnejší vo vstrebávaní do tela, ďalej vykazuje protizápalový efekt, čo je u osteoporózy vyslovene vhodné.
  • Zázvor prispieva k normálnemu stavu kostí
  • Kurkumín je veľmi účinný na kostné zdravie, navyše má protizápalové účinky a zlepšuje remodeláciu, je vhodný u žien po menopauze.
  • Maca vyrovnáva hladinu pohlavných hormónov mužov i žien a je teda účinná na osteoporózu spôsobenú nedostatkom týchto hormónov v starobe.
  • Ďatelina lúčna prispieva komfortu v menopauze a k normálnemu stavu kostí
  • Čaj zelený aj čierny obsahuje veľa živín a minerálov (napríklad vápnik, draslík, fluór, vitamín C,...). Vápnik a vitamín C prispievajú k normálnej funkcii kostí.
  • Vitamín C prispieva k normálnej tvorbe kolagénu potrebného pre normálnu funkciu kostí
  • Vitamín D3 spolu s K2 − táto kombinácia sa ukazuje ako veľmi účinná

Zmena životného štýlu

Rovnako dôležité ako medikácia, je aj dodržiavanie zásad zdravého životného štýlu. Patrí medzi ne:

  • Pravidelná fyzická aktivita: čím lepšiu kondíciu v pokročilom veku máte, tým lepšiu máte stabilitu a je oveľa menej pravdepodobné, že spadnete a zlomíte si kosť.
  • Vyvážená strava: zahrňte do vášho jedálnička mlieko, jogurty a syry (vysoký obsah vápnika), ryby (vysoký obsah vitamínu D) a čerstvú zeleninu a ovocie (veľa dôležitých vitamínov a minerálov).
  • Zredukujte príjem soli: soľ totiž stojí za odvápňovaním a následným oslabovaním kostí.
  • Obmedzte alkohol: úplne sa vyhnite tvrdému alkoholu, ktorý sa na rednutí kostí priamo podieľa. Môžete si dopriať denne pohár vína alebo jedno pivo.
  • Nefajčite!

Medikácia

Najčastejšie predpisované lieky na osteoporózu sú tzv. bisfosfonáty, ktoré zastavia rednutie kostí, zároveň však nie sú dobre trávené, a preto často vyvolávajú nepríjemné pálenie záhy. Často sa tiež lekári uchyľujú k hormonálnej alebo k biologickej liečbe, ani tieto postupy sa však nezaobídu bez vedľajších účinkov.

Časté otázky

Môže časté röntgenovanie kostí osteoporózu zhoršiť?

Röntgenové vyšetrenie nemá na rozvoj a priebeh osteoporózy vplyv.

Mám neznášanlivosť mlieka. Ako si zabezpečím dostatočný prísun vápnika?

Pri neznášanlivosti mlieka sú väčšinou dobre tolerované kyslomliečne výrobky. Jedzte tiež strukoviny, orechy alebo výživové doplnky.

Dá sa osteoporóza natrvalo vyliečiť?

Nedá, pomocou liekov a zmeny životosprávy je možné tento proces ale veľmi výrazne spomaliť.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva. 

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Bio potraviny Kozmetika a hygiena

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.