MojaLekáreň.sk

Omikron a nové varianty covid-19 − rozdiely, príznaky a liečba

Ako sa omikrón líši od iných variantov choroby covid-19? Je možné ho chytiť v rovnakom čase ako delta? Ako zmierniť priebeh tohto ochorenia a aké sú nové varianty kovidu-19, sa dozviete v našom článku.

Omikron a nové varianty covid-19 − rozdiely, príznaky a liečba
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má iba vzdelávací charakter a nenahrádza poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Aký je rozdiel medzi omikrónom, deltou, pirolou a erisom

V novembri 2021 bol v Južnej Afrike prvýkrát identifikovaný variant ochorenia covid-19, ktorý dostal názov omikrón. Odvtedy sa stihol nielen rozšíriť po celom svete, ale vedcom a lekárom sa ho podarilo aj o niečo lepšie preskúmať a porovnať s inými verziami koronavírusu.

V polovici roku 2023 sa začínajú šíriť zmutované varianty omikrónu s názvami pirola a eris. Ich príznaky a liečba sú podobné ako pri omikrone.

Omikron, pirola, eris - inkubačná doba

Omikron, pirola a eris majú kratšiu inkubačnú dobu v porovnaní s delta a ostatnými mutáciami, ktorá sa odhaduje na 3 dni, zatiaľ čo ostatné varianty mali až 5 dní.

Omikron, pirola, eris - infekčnosť

Odborníci sa zhodujú v tom, že hoci sú tieto vírusy približne trikrát infekčnejšie ako predchádzajúci variant delta, majú oveľa miernejšie príznaky a zvyčajne postihujú len horné dýchacie cesty (preto sa ľahšie nakazia), zatiaľ čo iné varianty koronavírusov postihujú aj dolné dýchacie cesty.

Omikron a reinfekcia

Údaje ukazujú, že omikron dokáže omnoho lepšie obísť imunitu získanú prekonaním covidu alebo očkovaním ako iné varianty. Napriek tomu stále platí, že aj keď nás vakcinácia neochráni pred samotnou nákazou, vo väčšine prípadov zabezpečí mierny priebeh choroby.

Omikron, pirola, eris - príznaky

Symptómy variantu omikron sa v mnohom líšia od ostatných variantov choroby covid-19. K najčastejším patria:

Ako zistiť, či mám omikron, pirolu či eris

Variant choroby covid-19, t. j. či mám omikron alebo iný typ koronavírusu, môže určiť len laboratórny test PCR.

Je možné mať súčasne pirolu a iný typ koronavírusu?

Vedci sa zhodujú na tom, že je možné nakaziť sa obidvoma variantami naraz, ale zároveň dodávajú, že to nie je príliš pravdepodobné. Dá sa totiž predpokladať, že vírus pirola (omikron) v tele čoskoro prevládne, pretože sa množí oveľa rýchlejšie ako delta a navyše ľahšie vstupuje do ľudských buniek. Rovnakým spôsobom vytlačil vírus delta aj predchádzajúce varianty koronavírusu.

Ako liečiť omikron/pirolu/eris

Domáca liečba, podobne ako pri iných variantoch covidu alebo iných ochoreniach vírusového pôvodu, nemá inú možnosť ako zamerať sa na zmiernenie príznakov:

Kedy si zavolať pomoc

Stále však pamätajte na to, že každý variant choroby covid-19 môže mať ťažký priebeh, a ak navyše patrite do niektorej z rizikových skupín, ako sú cukrovka, pacienti s rakovinou, ľudia s kardiovaskulárnymi alebo pľúcnymi problémami alebo pacienti s oslabenou imunitou, platí to pre vás dvojnásobne. Preto, ak sa u Vás objaví niektorý z týchto príznakov, neváhajte zavolať záchrannú službu:

  • Zdravotný stav sa náhle začína meniť k horšiemu.
  • Intenzívne ťažkosti s dýchaním.
  • Oximeter vykazuje nedostatočnú saturáciu.
  • Intenzívne ťažkosti so zrakom, sluchom alebo rovnováhou.
  • Zlyháva pamäť.
  • Prichádzajú mdloby alebo kolaps.
  • Ak máte iné závažné príznaky, máte obavy a nemôžete sa poradiť so svojím lekárom.

Omikron u detí

Príznaky omikrónu u detí sa podobajú príznakom delty - jedná sa o teplotu (alebo horúčku), bolesť v krku, svalov, hlavy aj kĺbov. Deti môžu trpieť silným kašľom. Omikron sa u detí prejavuje predovšetkým zápalom horných dýchacích ciest, ktorý môže prejsť až v laryngitídu. Ak sa objaví štekavý kašeľ, ktorý sa zhoršuje v noci, problémy s prehĺtaním, horúčka či dýchavičnosť, treba kontaktovať lekára.

Ako je to s karanténou, očkovaním - kde nájsť aktuálne informácie

Aktuálne platné informácie nájdete tu: 

Ako sa správať v domácnosti s infikovaným covid-19

Ak niekto v spoločnej domácnosti ochorel, správajte sa zodpovedne a urobte všetko pre to, aby ste sa nenakazili. Chorá osoba často nakazí ostatných členov domácnosti, aj keď sú očkovaní - pretože kontakt je veľmi intenzívny a vylučovaného vírusu je vela.

Čo môžete urobiť:

  • chorého izolovať v jednej miestnosti (ak je to možné),
  • používať respirátor FFP2 alebo FFP3
  • prísne dodržiavať hygienické pravidlá 3R (ruka-rešpirátor-rozestup),
  • používajte dezinfekčné prostriedky a pravidelne si umývajte ruky mydlom a vodou,
  • často vetrajte,
  • obmedzte návštevy starších alebo chronicky chorých príbuzných alebo priateľov a vyhýbajte sa hromadným podujatiam,
  • prať oblečenie pri najvyššej možnej teplote a žehliť ho,
  • oddeľte odpadky chorého od ostatných odpadkov a plastové vrecko vložte do iného vreca a pevne ho zaviažte,
  • chorý by mal ísť do kúpeľne ako posledný a dôkladne po sebe vydezinfikovať a vyvetrať.

Odborné poradenstvo a pandemický sortiment

Potrebujete poradiť so zdravotným problémom? Obráťte sa na našich lekárnikov v Odbornej poradni

Dochádzajú vám doma respirátory, domáce antigénové testy alebo dezinfekčné prostriedky? Všetko nájdete na jednom mieste - pozrite si náš pandemický sortiment!

Symptómy choroby alebo zdravotného problému opísané v tomto článku sa môžu u každého prejaviť inak. V každom prípade sa vždy poraďte so svojím lekárom o svojich zdravotných problémoch.​

Témy článku
Imunita
Navštívte súvisiace produktové kategórie
Antigénne testy Voľnopredajné lieky Respirátory

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.