MojaLekáreň.sk

Úpal vs. úžeh − viete ich rozpoznať?

Úpal a úžeh má väčšina ľudí úzko spojené s letom, avšak úpal so slniečkom súvisieť priamo nemusí. To je aj hlavný rozdiel medzi týmito dvoma chorobami z prehriatia, ktoré sú inak veľmi podobné a odlíšiť ich od seba je niekedy ťažké.

Úpal vs. úžeh − viete ich rozpoznať?
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Čo je to úžeh

Ide o prehriatie mozgu, ku ktorému najčastejšie dochádza pri dlhom pobyte na slnku, kedy teploty dosahujú tropických hodnôt a zároveň nie sú dodržané základné pravidlá pre pobyt na slnku – nosenie pokrývky hlavy, dostatočná hydratácia a obmedzenie pobytu na slnku cez poludnie. Ohrozené sú najmä malé deti a seniori.

Úžeh u detí môže nastať veľmi ľahko a rýchlo. Jedným z dôvodov je skutočnosť, že deti si riziko úžehu neuvedomujú a v zápale hry zostanú na slnku dlhšie, ako je zdravé. Druhým dôvodom je potom fakt, že najmä malé deti ešte nemajú plne vyvinutú termoreguláciu. Je teda na rodičoch, aby na úžeh u detí mysleli a podnikli dostatočné preventívne opatrenia. Druhou rizikovou skupinou sú potom seniori, najmä preto, že majú zníženú potrebu piť. Tak u nich ľahko dochádza k dehydratácii a v kombinácii s pobytom na slnku je úžeh takmer nevyhnutný.

Čo je to úpal

Ide o celkové prehriatie organizmu. K úpalu najčastejšie dochádza v dôsledku pobytu v priestoroch s vysokými teplotami, nedostatočným prívodom čerstvého vzduchu či na miestach s vysokou vlhkosťou, najmä potom v kombinácii s nedostatočným pitným režimom.

Telo vplyvom dehydratácie neprodukuje dostatočné množstvo potu, prirodzené ochladzovanie tela potením je narušené a teplota tela stúpa. K rovnakej situácii pri vysokých teplotách dochádza aj vplyvom nosenia nevhodných odevov z nepriedušných materiálov. Tie bránia odparovaniu potu a tým aj ochladzovaniu tela. A inak tomu nie je v miestach so silnou vlhkosťou vzduchu. Vlhkosť bráni odparovaniu potu, teplota tela stúpa a ak dosiahne 40 °C, začnú sa prejavovať príznaky úpalu. Najmä nebezpečný je úpal u detí a starších osôb, ktorí majú nedostatočnú termoreguláciu a ďalej potom u osôb s ochorením srdca alebo trpiacich obezitou.

Príznaky úpalu a úžehu

Príznaky úpalu a úžehu sú veľmi podobné, najmä v ľahších prípadoch. Postihnutý sa sťažuje na bolesť hlavy, nevoľnosť, môže sa pridať horúčka a zvracanie.

Príznaky ťažšieho prípadu úpalu a úžehu

  • úpal − môže sa objaviť zmätenosť, zrýchlené dýchanie či kŕče,
  • úžeh − môže sa objaviť stuhnutie šije, podobné tej, ktorá sa objavuje pri zápale mozgových blán

Vôdzkou pre určenie, či ide o úpal či úžeh môže byť informácia, či postihnutý trávil čas na slnku alebo nie a stav jeho kože. Opálená či dokonca od slnka spálená pokožka svedčí skôr pre úžeh, ale záleží aj na ďalších okolnostiach.

Prvá pomoc

Ako v prípade úpalu, tak v prípade úžehu je najdôležitejšie postihnutého ochladiť. V prípade úžehu je nutné postihnutého dostať zo slnka, ochladzovať hlavu studenými obkladmi a podávať dostatočné množstvo tekutín. V prípade vážneho stavu pacienta treba privolať lekársku pomoc.  

V prípade úpalu je nevyhnutné postihnutého dostať na chladné miesto s čerstvým vzduchom, uvoľniť mu odev a položiť do polohy ležmo so zdvihnutými končatinami. Ak je to možné, odporúča sa chladná kúpeľ (nie studená), inak aspoň otieranie tela chladnou vodou, tak dlho, ako teplota tela postihnutého klesne na 38,5 °C. Samozrejmosťou je, ak je postihnutý pri vedomí, podávať dostatočné množstvo studených tekutín. V prípade vážneho stavu pacienta je nutné privolať lekársku pomoc.

Rozdiel medzi úpalom a úžehom je na prvý pohľad malý

Spoznáte už rozdiel medzi úpalom a úžehom? Ak si nie ste stále istí, pozrite sa na prehľadnú tabuľku, ktorá vám môže v prípade vašej neistoty pomôcť.

Prečo nakupovať opaľovacie prípravky v lekárni

Všeobecne platí, že slnečná ochrana dermokozmetiky predávaná v lekárni spĺňa vyššie normy a štandardy ako kozmetika, ktorá je predávaná v drogériách. Môže sa jednať o výšku spomínaného PPD, ale aj o prísnejšie regulácie pri výbere ingrediencií (alergia, tolerancia na citlivú pleť), organických a minerálnych filtrov. Dermokozmetika podlieha prísnemu testovaniu a klinickým štúdiám.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.