MojaLekáreň.sk

Pitný režim − ako sú na tom deti a seniori?

Pre správne fungovanie organizmu je nutné piť dostatočné množstvo tekutín. Napriek tomu miernou dehydratáciou trpí stále veľký počet ľudí. Rizikovejšie skupiny sú deti a seniori, u ktorých by sme na pitný režim mali dohliadať. Prezradíme, ako na to.

Pitný režim − ako sú na tom deti a seniori?
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Dopĺňajte tekutiny!

Na prísun dostatočného množstva tekutín je nevyhnutné dbať po celý rok, v letných parných dňoch však dvojnásobne. Tekutiny z tela neodchádzajú len močom, ale aj stolicou, dýchaním a tiež odparovaním kožou, ktoré je v lete intenzívnejšie.

Tieto straty je nutné pravidelne dopĺňať s prihliadnutím na okolnosti.

Sú to:

  • vek,
  • váha,
  • zdravotný stav,
  • fyzická aktivita,
  • počasie alebo okolitá teplota.

Iný príjem tekutín bude mať mladý športovec pohybujúci sa v lete na ihrisku a iný napríklad staršia pani, ktorá za deň urobí len pár krokov po svojom byte.

Pitný režim u detí - koľko by malo dieťa vypiť

Niekedy nie je vôbec ľahké dostať do detí dostatočné množstvo tekutín. Navyše detský organizmus potrebuje tekutín viac v porovnaní s dospelými, pretože je tvorený väčším podielom vody.

Koľko by toho vaše dieťa malo vypiť zistíte najlepšie jednoduchým výpočtom. Na každé kilo váhy je vhodné, aby dieťa vypilo 60 ml tekutín. Ak je váha dieťaťa napríklad 28 kg, malo by vypiť asi 1,7 l. Výsledné množstvo je však orientačné, ako sme uviedli vyššie, je potrebné zohľadniť aj iné ukazovatele.

Bylinky - áno alebo nie?

Bylinky vhodné k dennému popíjaniu vo forme čajov sú listy jahôd, malín, šípky, medovka, ochutené kúsky šupiek z jablka, hrušky s citrónom či medom.

Všeobecne by sa žiadne bylinkové čaje nemali piť dlhodobo a u čajov pre bežné pitie je vhodné bylinky striedať. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Pre deti platí - piť častejšie, menšie dávky a skôr dopoludnia

Pre detské telíčko je dobré, keď sa pije skôr častejšie a po menších dávkach. Ak dieťa vypije naraz priveľa, môže to zaťažovať orgány, ktoré musia vodu spracovať. Najvhodnejšou dobou na dopĺňanie tekutín sú dopoludňajšie hodiny a to býva väčšinou kameň úrazu, pretože deti tento čas trávia v školách, kde sa na ich pitný režim dohliada omnoho horšie. Každopádne, keď budete chystať desiatu svojmu školákovi, nezabudnite mu určite doplniť aj jeho zdravú fľašu.

Čo by mali deti piť

Čistá voda im väčšinou príliš nechutí, aj keď práve tá je najvhodnejšia. Je teda dobré učiť piť dieťa obyčajnú pitnú vodu už od mala. Chuť sa dá ozvláštniť pár kvapkami citróna či pomaranča, plátkom uhorky alebo niekoľkými lístkami mäty. Ak čas od času zaradíte kvalitný ovocný sirup alebo vodou riedené mušty a džúsy, nič tým nepokazíte. Detské bylinné alebo ovocné čaje môžete jemne osladiť medom. Pozor si dajte na teplotu nápoja. Aby sa telo nemuselo zbytočne vyrovnávať s príliš studenou alebo naopak horúcou tekutinou, podávajte dieťaťu nápoj ideálne v izbovej teplote alebo o niečo teplejší.

Naším favoritom sú kvalitné sirupy vyrobené z ovocia alebo čerstvo vylisované ovocné a zeleninové šťavy riedené vodou. Tie totiž dodajú telu okrem vody aj sériu hodnotných látok, ako sú vitamíny a minerály.

Nechutí deťom voda? Ochuťte ju bylinkami!

Domáce voňavé bylinkové maceráty môžu byť tým pravým pre spestrenie nášho pitného režimu. Bylinky, ktoré jemne uvoľnia svoju chuť nás nielen osviežia, ale aj zachutia a pre deti, ktoré majú problém s pitím čistej vody môžu byť tým pravým pomocníkom.

Do skleneného džbánu pridajte pár lístkov byliniek, ktoré máte práve po ruke, ako napríklad lístky medovky, mäty, kvety nechtíka, levanduľu, lístky lipy, alebo aj divokých byliniek s kvetmi ruže šípovej, skorocelu a podobne. Stačí kvety či lístky jemne potlačené zaliať kvalitnou studenou vodou a nechať niekoľko minút macerovať vo vode. V letných dňoch si výluh osviežte plátkami citróna. (PharmDr.Kamila Horníčková)

Čo z pitného režimu vynechať

Najmenej vhodné, aj keď najviac obľúbené, sú cukrom presýtené limonády a sladené minerálne vody. Také množstvo cukru, farbív, konzervantov a mnohokrát aj kofeínu deťom škodí, snažte sa preto takým nápojom vyhýbať, nakoľko je to možné. Aj prírodné minerálne vody by mali byť skôr výnimkou. Denná dávka by nemala prekročiť jeden pohár denne. Pre pitný režim detí sa neodporúčajú ani silné bylinné čaje s liečebnými účinkami alebo čaj čierny či zelený.

Recept na domáce detské mojito

Podrvte pár lístkov mäty, pridajte trochu citrónovej alebo limetkovej šťavy, trstinový cukor, ľad a minerálku.

Pitný režim dojčaťa

Dojča by malo denne vypiť cca 150 ml na 1 kg hmotnosti, pričom nezáleží na tom, či je dojčené alebo mu mamička dáva umelú detskú výživu. U bábätka, ktoré je dojčené sa vypité množstvo nesleduje a dojča by sa malo prikladať k prsníku vždy, keď potrebuje. Ak je bábätku podávaná umelá detská výživa, postupuje sa vždy podľa odporúčaného dávkovania, veku a váhy dieťaťa. Ak si mamička nie je istá, odporúčame konzultáciu s pediatrom.

Pitný režim v tehotenstve

Budúce mamičky by v tehotenstve mali vypiť najmenej 1,5 l neperlivej vody denne podľa svojej váhy. S pribúdajúcimi tehotenskými kilami by mala potreba stúpať. Odporúčajú sa piť prírodné pramenité, dojčenské alebo minerálne vody, ktoré sú kvalitné, čisté a neupravené. Správny pitný režim je dôležitý v boji proti bolestiam hlavy, únave a funguje aj ako prevencia zápchy v závere tehotenstva a na zriedenie žalúdočných štiav a obmedzenie nevoľnosti.

Pitný režim a seniori - ako spoznáte, že sú dehydrovaní

Ľudia staršej generácie svoj pitný režim často veľmi podceňujú. Hoci má voda nezastupiteľnú funkciu pri trávení a metabolizme a má ohromný vplyv na kvalitu zdravia a života, seniori na pitie často zabúdajú. Dané je to jednak zníženou aktivitou, liekmi, ktoré seniori užívajú alebo tým, že skrátka nepociťujú smäd. No jedna z ďalších príčin môže byť aj zlé zadržiavanie moču a obavy z toho, že by nestihli dôjsť na toaletu.

Nedostatočný prísun tekutín však môže starším ľuďom zhoršovať zdravotný stav i náladu. Okrem bolesti hlavy, vysušenej pokožky a zápchy, môžu dehydrovaní seniori trpieť veľkou únavou a podráždenosťou. Ak je príjem tekutín staršej osoby naozaj malý, môžu zlyhávať orgány a taká dehydratácia môže byť aj životu nebezpečná.

Ako spoznať u seniorov nedostatok tekutín

To, že vaši rodičia či prarodičia trpia na nedostatočný prísun tekutín, spoznáte podľa farby moču - mala by byť skôr svetlo žltá, varovným signálom je tmavšia, koncentrovaná. Ďalším vodítkom je stav kože - ak sa koža na ruke po vytiahnutí nevráti hneď do svojej pôvodnej polohy a zostane zdeformovaná, môže sa jednať o dehydratáciu a je dobré pitie takejto osoby kontrolovať.

Koľko by mal senior vypiť?

Na to nie je ľahká odpoveď. Ťažko môžeme nútiť vypiť staršieho človeka dva litre tekutín, keď bol zvyknutý si dať ráno pohár vody a popoludní čaj alebo kávu. Seniori síce nemajú tak veľkú spotrebu vody ako deti alebo dospelí, napriek tomu by aspoň liter tekutín vypiť mali. Ďalšie množstvá môžu získať polievkou, alebo ovocím a zeleninou.

Naša rada

Aby na pitný režim nezabúdali, skúste starších ľudí naučiť, aby si ráno nabrali džbán s vodou a ten mali počas dňa stále na očiach. Keď potom niekoľkokrát počas dňa vypijú pohár, malo by byť všetko v poriadku. Seniori sú mnohokrát zvyknutí piť obilnú kávu. Ak im chutí, je dobré ich v tom podporiť. Pre organizmus je prospešnejšia než bežná káva a neodvodňuje organizmus.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Lieky na trávenie Kozmetika a hygiena Deti a mamičky

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.