MojaLekáreň.sk

Molusky: ako sa ich zbaviť a znova nechytiť

Moluska je vírusové kožné ochorenie, ktoré môže dostať naozaj každý. Najčastejšie sa ochorenie objavuje na tele, rukách a nohách. Šíri sa priamym kontaktom, slinami alebo ak zdieľate časti oblečenia alebo uteráky. Inkubačná doba od nákazy po objavenie sa lézií môže byť od 1 týždňa do 6 mesiacov. Ako sa molusky liečia, ako sa vyhnúť ochoreniu a čo sa dá robiť preventívne - to všetko nájdete v našom článku.

Ako vyzerá moluska - Foto: Evanherk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=214029

Molusky: ako sa ich zbaviť a znova nechytiť
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok slúži len na vzdelávacie účely a nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo lekárnikom.

Molusky - liečba

  • Hydroxid draselný - táto žieravina molusky spoľahlivo naleptá, následne sa v mieste ich výskytu objaví zápal a potom infekcia úplne zmizne. Celý tento proces trvá 2 - 6 týždňov
  • Tekutý dusík - roztok na báze tekutého dusíka molusky "zmrazí", potom sa v mieste objaví zápal a následne pľuzgieriky odpadnú. Proces trvá jeden až dva mesiace.
  • Prepichovanie - molusky je možné na ich vrchole prepichnúť a potom vytlačiť, podobne ako akné. Veľmi dôležitá je v tomto prípade dôsledná dezinfekcia ako ihly, tak rúk i postihnutých miest, pretože hrozí vysoké riziko rozšírenia infekcie.
  • Laser - na odstránenie molusiek môže lekár navrhnúť ošetrenie laserom. Je však nutné počítať s tým, že táto metóda nie je bezbolestná a zvyčajne ju nehradia zdravotné poisťovne.
  • Kyretáž - patrí medzi najinvazívnejšie, ale zároveň najúčinnejšie metódy. Postihnuté miesto je najprv lokálne znecitlivené a potom sa molusky zoškrabujú ostrou chirurgickou lyžičkou alebo vyštipujú pinzetou. Nevýhodou tohto zákroku je jednak bolestivosť a tiež fakt, že po ňom môžu zostať jazvy.

Odstránenie sprievodných javov a povzbudenie hojenia 

  • Tekutý púder - tlmí svrbenie medzi jednotlivými ošetreniami a zároveň prispieva k regenerácii pokožky.
  • Chladivá pena - okamžite uľavuje od svrbenia, upokojuje pokožku a zároveň podporuje hojenie.
  • Upokojujúci balzam - zmierňuje podráždenie pokožky a zmierňuje svrbenie.
  • Hojivý sprej - cikatrizačný krém, gély a spreje sa hodia pre následné urýchlenie hojenia a tiež prevenciu vzniku jaziev.

Molusky u detí

Molusky sa vyskytujú u detí od 2 do 12 rokov, t. j. ohrozené sú deti v škôlkach, školách, na športoviskách, ihriskách alebo v detských táboroch. Ak sa u niekoho nájdu - je dôležité vylúčiť dieťa zo skupiny a zabrániť mu v poškriabaní moluskami! V opačnom prípade sa rozšíria na ďalšie miesta.

Molusky u dospelých

Molusky u dospelých sa môžu prenášať aj pohlavným stykom a môže sa objaviť na genitáliách, vnútornej strane stehien alebo v podbrušku. Počas liečby sa odporúča posilniť imunitný systém. Kľúčom k silnému imunitnému systému je vyvážená strava, dostatok pohybu, minimum stresu a dostatok spánku. Okrem toho je možné užívať aj určité výživové doplnky na posilnenie imunity. Pri výbere vhodných prípravkov sa vždy zamerajte na ich zloženie.

Prevencia

Aby ste znížili riziko nákazy, dodržujte tieto jednoduché preventívne opatrenia:

  • Používajte vždy vlastný uterák, špongie, oblečenie - nikomu ich nepožičiavajte
  • Zabráňte styku s postihnutou osobou. Do verejného bazéna, spŕch alebo sauny noste obuv a seďte alebo sa prezliekajte na vlastnom uteráku
  • Ak chodíte plávať s bábätkami alebo batoľatami, noste so sebou vlastnou podložku
  • Ak navštevujete fitness alebo telocvičňu, noste si vlastné vybavenie, nepoužívajte to zdieľané
  • Posilňujte imunitu!
Príznaky choroby alebo zdravotného problému opísaného v tomto článku sa môžu u každého človeka prejavovať inak. V každom prípade sa o svojich zdravotných problémoch vždy poraďte so svojím lekárom.

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.