MojaLekáreň.sk

Trápia vás bolesti päty? Vieme ako s ňou zatočiť!

Čo spôsobuje bolesť v päte a ako sa s ňou vysporiadať? Poradíme v našom článku.

Trápia vás bolesti päty? Vieme ako s ňou zatočiť!
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má len edukatívny charakter, nenahrádza poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Čo je pätová ostroha

Pätová ostroha je zvápenatená šľacha, ktorá vybieha od pätnej kosti k jednotlivým prstom alebo sa nachádza v úpone Achillovej šľachy. Prejavuje sa intenzívnou bolesťou v oblasti päty, pri došliapnutí, akoby sme šliapli na ostrý predmet.

Plantárna fascitída

Je typická choroba z preťaženia väzieb (fascií) v oblasti chodidiel. Vo väzoch môže dochádzať k degeneratívnym zmenám, ktoré sú veľmi bolestivé a sú predstupňom vzniku pätovej ostruhy. Základom úspešnej liečby tohto problému je návšteva lekára, ktorý presne určí diagnózu a z nej aj následnú liečbu.

Príčiny pätovej ostrohy

  • nevhodná obuv − vysoký podpätok, zlé tvarovanie, malé topánky,
  • poranenia päty pri športe,
  • prepad nožnej klenby,
  • zlé postavenie chrbtice,
  • iné ochorenia − reumatoidná artritída, dna,
  • nadmerný príjem kyselinotvorných potravín.

Prevencia pätovej ostrohy

  • zamerajte sa na správny jedálniček − vylúčte kyselinotvorné potraviny − alkohol, kávu, nadbytok mäsa a cukru
  • noste kvalitnú obuv s dostatočným priestorom pre chodidlo, z mäkkých poddajných materiálov
  • konzultujte svoj stav s ortopédom alebo fyzioterapeutom − zamerajte sa na cviky nielen chodidla, ale aj na správne postavenie chrbtice

Liečba pätovej ostrohy

Prvou možnosťou je terapia v kombinácii s protizápalovými liekmi. To pomôže s menej závažnejšími bolesťami päty. Najčastejšie ide o masáže plôšky a členku, terapeut sa zameria na uvoľnenie mäkkých tkanív a na ošetrenie svalu a väzív.

So závažnejšou bolesťou si poradí napríklad čínska medicína, ktorá vidí vznik ostrohy ako odraz celého životného štýlu. Liečba je založená na kombinácii akupunktúry a byliniek. Ďalšou možnosťou je ožiarenie päty röntgenovými lúčmi, prípadne zájsť s pätou na rázovú vlnu − o týchto metódach vždy rozhoduje lekár na základe röntgenového vyšetrenia. 

Uľavte pätám

Chladivú gély môžete použiť nielen na boľavé nohy, ale pomôže "rozprúdiť krv" aj v stuhnutých a presílených svaloch. Podpätenky poskytujú odľahčenie v mieste pätovej ostrohy a vďaka tomu nie je došľap tak bolestivý.

Unavené nohy a pohyb

Máte za sebou celý deň na nohách, dlhší výlet alebo ste to trošku pretiahli v posilňovni? Vo chvíľach, kedy je päta v neobvyklej pozícii, napr. keď stojíte na špičkách alebo stúpate do schodov, môže bolieť. Unavené nohy sa tiež prejavia stuhnutosťou chodidla − liek je jednoduchý, pätu nezaťažujte, nenoste podpätky a odpočívajte, bolesti prejdú v priebehu niekoľkých dní, rovnako ako u natiahnutých svalov.

Náš tip na stuhnuté chodidlá

Párkrát denne pretiahnite päty! Zaprite prsty o stenu a tlačte chodidlo dopredu.

Pätový zápal

Ak vás bolí päta ráno alebo po dlhšej fyzickej záťaži, rozhodne ju neignorujte. To, čo sa javí ako jednoduché podráždenie, môže skončiť ako pätový zápal. Ten sa prejaví bolesťou v zadnej časti päty a cítite ju pri každom našliapnutí, nech ste akokoľvek opatrní. Bolesť sa môže presúvať aj do okolia priehlavku a do prednej časti chodidla. Niekedy sa zápal presunie až k Achillovej šľache a liečba sa tak môže o dosť pretiahnuť.

Prírodný pomocník kostihoj

Našimi babičkami dobre známa bylinka kostihoj lekársky je výborná vo forme masti alebo gélu na ošetrenie unavených nôh. Prírodné bylinné masti pôsobia na natiahnuté kĺby, šľachy, väzy a veľmi obľúbené sú nielen medzi staršími ľuďmi, ale aj športovcami.

Deti a problémy s pätami

Bolesť päty sa týka aj detí, najčastejšie okolo ôsmeho a deviateho roku. Môže ísť o výsledok nadmernej fyzickej akivity alebo o takzvané rastové bolesti. Tie sa objavujú v noci a trápia zhruba polovicu detí. Pomôže termofľaša alebo naopak chladiaci gél, masáž a v najhoršom prípade analgetický gél alebo masť. 

Nohy nepreťažujte

Často odpočívajte, naťahujte nohy, zvoľte vhodnejšiu obuv a pätu podložte buď podpätenkou alebo vyberte zdravotné vložky do topánok.

Symptómy choroby alebo zdravotného problému opísané v tomto článku sa môžu u každého prejaviť inak. V každom prípade sa vždy poraďte so svojím lekárom o svojich zdravotných problémoch.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.