MojaLekáreň.sk

Laryngitída

Ide o ochorenie prejavujúce sa zápalom hrtana, ktorým trpia dospelí aj deti. Hrtan je dôležitý pre tvorbu hlasu, dýchanie, kašeľ a prehĺtanie. Práve pri jeho zápale môže dôjsť k narušeniu týchto funkcií. Laryngitídu najčastejšie spôsobujú vírusy a zápal sa môže zhoršiť sekundárnou kolonizáciou baktériami, ktoré sú bežne prítomné v dýchacích cestách.

Laryngitída
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Laryngitída - príznaky

  • Prvým príznakom laryngitídy je zachrípnutie, zastretý hlboký hlas a následne aj obmedzený fond hlasu až jeho úplná strata.
  • Ďalej potom bolestivé hrdlo, suchý kašeľ až sťažené a bolestivé prehĺtanie, opuchy, lapanie po dychu a sipot.
  • V noci sa môže pridať aj zvýšená teplota.
Laryngitída nastupuje veľmi rýchlo a ťažkosti sa zhoršujú najmä v noci, keď si ľahneme. Inkubačná doba tohto ochorenia závisí od typu, pričom pri akútnej forme sa zvyčajne hovorí o rozmedzí 2 - 3 dní.

Laryngitída u detí

U detí je priebeh zvyčajne horší, odporúčame stav pozorne sledovať a v prípade zhoršenia okamžite vyhľadať lekársku pomoc. Medzi typické príznaky patrí šteklivý kašeľ, sipot, "kohútikový" kašeľ, dýchavičnosť. 

Sledujte farbu kože, obzvlášť veľmi malé deti (bábätká) na znížený príjem vzduchu reagujú prudkým zmodraním. Je potrebné akútne zasiahnuť, umožniť prístup vzduchu k dieťaťu, vziať ho von, otvoriť okno alebo chladničku či mrazničku. Vďaka chladnému vzduchu sa väčšinou stav upraví. Ak táto pomoc nepomáha, je nutné volať Rýchlu záchrannú službu alebo previezť dieťa akútne k lekárovi.

Laryngitída u dospelých

U dospelých väčšinou postačí domáca liečba, pokojový režim, a to hlavne v podobe nenamáhania hlasiviek, pravidelný odpočinok v posteli a zrážanie prípadnej teploty. U laryngitídy sa liečia hlavne príznaky. Na kašeľ môžete použiť lieky tlmiace suchý kašeľ, tablety a sirupy na rozpúšťanie hlienu a uľahčujúce vykašliavanie. Vhodné sú aj lieky proti bolesti a kyseliny acetylsalicylovej (pr. Aspirín) a pri väčších dýchacích ťažkostiach môžete vyskúšať lokálne pôsobiace antibiotiká v spreji. Liečbu by mal vždy určiť lekár, preto odporúčame užívať vyššie spomínané lieky až po konzultácii s ním. Rovnako je niekedy potrebné na liečbu laryngitídy siahnuť po antibiotikách.

Prírodnou cestou na pomoc zdravých dýchacích ciest

  • Bachové esencie Krízová zmes − ako prvá pomoc pri šokovej situácii. Je možné podávať v podobe kvapiek, pastiliek alebo cmúľacích cukríkov.
  • Dostatočně pite − vlažný lipový čaj, zriedený mušt alebo chladnejšia voda.
  • Dostatočne zvlhčujte vzduch v miestnosti − ideálne je pravidelne zvlhčovať vzduch zvlhčovačmi vzduchu alebo difuzérmi.
  • Aromaterapia − pre deti je ideálna esencia Eukalyptus citrónový, ktorý je jemný a vyhovuje aj veľmi malým deťom. Ďalej môžeme použiť mandarínku a levanduľu.

Ako laryngitíde predchádzať

Keďže ide o vírusové ochorenie, neexistuje presný postup, ako sa laryngitíde vyhnúť. Napriek tomu ale môžeme praktizovať pár opatrení, pri ktorých dodržiavanie riziko laryngitídy klesá.

  • Pravidelne doma vetrajte − pokojne niekoľkokrát denne.
  • Ak je vo vašej domácnosti suchý vzduch, odporúčame si zaobstarať zvlhčovač vzduchu, prípadne pračky vzduchu alebo difuzér a pravidelne doň pridávať esenciálne oleje pre lepšie dýchanie.
  • Ak ste fajčiar, myslite na zdravie svojich blízkych a nefajčite v ich prítomnosti.
  • Udržujte čistotu, utierajte prach a perte pravidelne prikrývky. Nezabudnite ani na chrániče matracov a samotné matrace.
  • Často vysávajte, a ak môžete, radšej sa vyvarujte kobercom v izbách.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.