MojaLekáreň.sk

Jablčný ocot

Jablká patria medzi najobľúbenejšie ovocie u nás. Viete ale, že z jabĺk sa dá vyrobiť aj jablkový ocot? Prezradíme, aké má účinky na náš organizmus a ako sa dá využiť.

Jablčný ocot
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Čo je jablčný ocot

Ocot je produkt fermentácie. Je to proces, pri ktorom sú cukry rozštiepené baktériami a kvasinkami. V prvom stupni sú cukry premenené na alkohol a následne sa alkohol ďalej fermentuje na ocot. Jablčný ocot sa vyrába z drvených jabĺk.

Čo obsahuje jablčný ocot

Hlavnou zložkou jablčného a akéhokoľvek octu je kyselina octová. Obsahuje viac ako 90 rôznych látok, z toho 20 minerálov, stopových prvkov a vitamínov. Jablčný ocot obsahuje 5 % kyseliny a má nízky obsah cukru.

Na čo je dobrý jablkový ocot

Ocot sa vyrába bez pridania kvasiniek či baktérií octového kvasenia. Vďaka tomu, že je tepelne neupravený, je nielen skvelou potravinou pre milovníkov zdravého životného štýlu, ale aj pre vitariánov, ktorí jedia výhradne surovú stravu.

Už za čias Hippokrata boli pacienti liečení jablčným octom.

  • Jablčný ocot má v tele zásaditú reakciu, podobne ako čerstvé ovocie a zelenina.
  • Prečisťuje organizmus.
  • Jablčný ocot je prírodným prostriedkom pre zvýšenie kyslosti v tráviacom trakte.
  • Podporuje črevnú mikroflóru.
  • Vďaka vysokej koncentrácii kyseliny octovej jablčný ocot prirodzene ovplyvňuje tiež patogénnu mikroflóru.

Jablčný ocot na pleť, vlasy i do domácnosti

Jablčný ocot má tiež prospešné účinky na pleť a vlasy. Rozjasňuje pleť, vlasom dodáva hebkosť a lesk, môžete ho prikladať na opuchy a využiť ho aj ako vodu po holení. V domácnosti tiež nájde svoje využitie, skvele totiž čistí a dezinfikuje.

Jablčný ocot a chudnutie. Čo môžeme očakávať?

Jablčný ocot podporuje procesy trávenia tým, že upravuje pH a zvyšuje kyslosť tráviacich štiav. Napomáha črevnej pasáži a tým podporuje prirodzené očistné procesy čriev. Bolo by ale naivné si myslieť, že jablčný ocot spaľuje tuky alebo nás bez vlastného pričinenia urobí štíhlymi. Účinky jablčného octu samozrejme podporíte zdravou životosprávou a pohybom. 

Na čo sa dá použiť jablčný ocot

Jablčný ocot v kuchyni

Jablčný ocot sa v kuchyni skvele hodí na dochucovanie svojich pokrmov a na rôzne šalátové zálievky. V kuchyni sa využíva aj ako konzervačný prostriedok na rôzne bylinné octy, nakladanie zeleniny a podobne.

Vnútorné použitie jablčného octu

Pretože ale nemá preukázané liečivé účinky, neexistuje žiadne oficiálne odporúčanie, ako ho užívať. Niektorí ľudia užívajú dve čajové lyžičky denne zmiešané v pohári s vodou, ktorú môžeme ochutiť lyžičkou medu. Takto ho pijú pred jedlom.

Je aj k dispozícii ako výživový doplnok vo forme tabletiek.

Vonkajšie použitie jablčného octu

Jablčný ocot je niekedy používaný tiež zriedený zvonka na kožu, vlasy a na rôzne výplachy. Bezpečnosť tohto použitia nie je síce vedecky overená, ale v tradičnej domácej terapii je mnohokrát využívaná. Pre lesk vlasov sa využíva oplach z jablčného octu, kedy do 1 litra vlažnej vody dáme 1 − 2 lyžičky jablčného octu a vlasy po umytí niekoľkokrát opláchneme.

Využíva sa aj pri príprave radu domácich produktov. S využitím jablčného octu si môžete pripraviť napríklad prírodný repelent.

Na čo si dať pozor pri pití jablčného octu

  • Rozhodne ho neodporúčame konzumovať ľuďom s citlivým žalúdkom.
  • Čistý jablčný ocot je veľmi kyslý a mohol by poškodiť zubnú sklovinu a tkanivo v ústach a v hrdle.
  • Pri použití na pokožku jedine zriedený − pozor na poleptanie.
  • Dlhodobé užívanie jablčného octu by mohlo spôsobiť pokles obsahu draslíka a zhoršiť hustotu kostného tkaniva. Ak máte nižšiu hladinu draslíka alebo máte osteoporózu, poraďte sa o jablčnom octe s vaším lekárom.
  • Dajte si pozor na možné interakcie s liekmi na diabetes, lieky na srdcové ochorenia a niektorými diuretikami.

Zdroj: https://www.ferpotravina.cz/clanky/jablecny-ocet-clanek

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.