Výhody ľanového semienka
- Je plné živín - je dôležitým zdrojom omega-3 mastných kyselín, vápnika, horčíka, železa, vlákniny, bielkovín, ako aj vitamínov B1, B6 a kyseliny listovej.
- Je plné vlákniny - 1 polievková lyžica ľanového semienka obsahuje približne 3 gramy vlákniny. Okrem toho ľanové semienka obsahujú oba druhy vlákniny, rozpustnú aj nerozpustnú. Rozpustná vláknina pomáha napríklad udržiavať normálnu hladinu cholesterolu v krvi, spomaľuje trávenie a vysiela signál do žalúdka, aby sa mozog cítil sýty, takže nepociťujete nutkanie zjesť ďalšie jedlo. Nerozpustná vláknina zabraňuje zápche a hemoroidom a je zdrojom potravy pre črevný mikrobióm.
- Obsahuje kyselinu alfa-linolénovú (ALA), ktorá je prospešná pre správnu hladinu cholesterolu.
- Obsahuje kvalitné bielkoviny, ktoré sú bohaté na aminokyseliny asparágové, glutámové a arginín - obzvlášť dôležité v strave vegetariánov a vegánov.
- Je chutné - má mierne orieškovú chuť, a preto sa dá pridať do mnohých jedál, napr. celé ľanové semienka sú vhodné do slaného aj sladkého pečiva, ľanový olej je skvelý do zeleninových šalátov, mleté ľanové semienka sú výborné do smoothies,
- Odvar z ľanových semienok sa odporúča tehotným ženám 3 týždne pred očakávaným termínom pôrodu.
Odporúčaná denná dávka a spôsob konzumácie
Denná dávka ľanového semienka by nemala presiahnuť dve polievkové lyžice. Ak sa konzumuje celé ľanové semeno, musí sa dobre rozžuť alebo mierne pomlieť či rozdrviť, inak sa z tela vylúči a do tela sa nedostanú žiadne jeho živiny.
Ak užívate ľanové semienko na zmiernenie príznakov zápchy, užívajte ľanové semienko celé a vopred ho namočte. Ráno stačí zaliať jednu polievkovú lyžicu celého ľanového semienka 300-500 ml vlažnej vody. Vzniknutý gél vypite večer.
Ako skladovať ľanové semienka a výrobky z nich
- mleté ľanové semienka spotrebujte čo najskôr a dlho ich neskladujte.
- celé ľanové semienko skladujte vo vzduchotesnej nádobe a v chladničke
- ľanový olej po otvorení skladujte v chladničke a spotrebujte ho maximálne do 2 mesiacov (podlieha žltnutiu a je veľmi citlivý na teplo). ľanový olej používajte len v studenej kuchyni alebo na dochutenie konečného hotového pokrmu, inak stratí svoje priaznivé účinky.
Ako jesť ľanové semienko
- Ľanové semienka nahrádzajú vajcia pri pečení. Namiesto 1 vajca dajte do buchty alebo koláča 1 polievkovú lyžicu celých ľanových semienok, ktoré predtým namočte do 3 lyžíc vody a nechajte napučať.
- Mleté ľanové semienka sú vhodné do smoothies, jogurtov, šalátových dresingov, kaší alebo na pečenie.
- Na pečenie môžete použiť aj ľanovú múku
Granola s ľanovými semienkami
Na jej prípravu budete potrebovať:
- 2 šálky špaldových vločiek
- 1 šálku kešu orechov
- ½ šálky lieskových orechov
- ½ šálky plátkov mandlí
- ½ šálky ľanových semienok
- 1 lyžicu kakaa
- 2 lyžice kokosového oleja