Moje srdcovky

Úvodná stránka » Magazín MojaLekáreň.sk » Články a blogy » Celiakia - intolerancia lepku

Celiakia - intolerancia lepku

Trávenie Rady lekárnika

Kazia sa vám často zuby alebo trpíte zápalmi ďasien? Aj to môžu byť príznaky celiakie u dospelých.

Celiakia - intolerancia lepku

Otestujte sa!

Ak máte niektorý z prejavov celiakie, môžete sa otestovať. Testy sú orientačné a dokážu určiť množstvo protilátok v krvi neliečených celiatikov.

Ako spoznáte celiakiu?

  • Príznaky celiakie u detí: po niekoľkých týždňoch až mesiacoch, kedy je im prvýkrát podaný lepok v potrave môžu trpieť hnačkami, stolica je objemná a silne zapáchajúca, deti trpia bolesťami brucha, sú mrzuté, plačlivé a strácajú chuť do jedla. Málo rastú, ubúdajú na váhe, zväčšuje sa im bruško. Môže sa objaviť aj chudokrvnosť z nedostatku železa.
  • Príznaky celiakie u dospelých: choroba sa môže objaviť po väčšej záťaži organizmu (tehotenstvo, stres, vírusová infekcia). Príznaky choroby sa zvyčajne objavujú až po 3-6 mesiacoch pravidelného podávania stravy obsahujúcej lepok. Objaviť sa môžu typické črevné ťažkosti - hnačky, nadúvanie, plynatosť, bolesti a kŕče brucha, nechutenstvo. Občas sa môže objaviť aj zvracanie či zápcha. Druhým typom ťažkostí sú mimočrevné atypické. Sem patrí napríklad chudokrvnosť, dlhotrvajúca únava, zvýšené pečeňové testy, osteoporóza, nedostatok železa, zníženie hmotnosti, zvýšená kazivosť zubov, bolesti kĺbov, zápaly ďasien, nepravidelná menštruácia, opakované potraty až neplodnosť. Ovplyvnená môže byť aj nervová sústava, čo sa prejavuje poruchou rovnováhy, kymácaním či neistou chôdzou na širokej báze. Celiakia môže byť aj príčinou bolesti hlavy, úzkosti a depresie. Z kožných prejavov je najznámejšia Duhringova dermatitída. Ku kožným prejavom intolerancie lepku môže patriť aj strata pigmentácie kože, afty a ohraničené straty vlasov.

Ako sa celiakia diagnostikuje?

Orientačné vyšetrenie si môže urobiť každý sám doma za pomoci domácich testov. Tieto testy sú orientačné, na potvrdenie diagnózy je potrebné laboratórne vyšetrenie krvi na ktoré vás pošle lekár. Jedná sa o stanovenie protilátok imunoglobulínu A proti tkanivovej transglutamináze a celkový obsah protilátok IgA. Ak sú protilátky v krvi prítomné, nasleduje biopsia (odber sliznice) tenkého čreva pre potvrdenie diagnózy.

Často dedičná a celkom bezpríznaková

"Celiakia je často dedičná a môže byť zistená aj u jedinca, ktorý nemá vôbec žiadne príznaky. Väčšinou sa na ochorenie príde náhodou na základe testovania blízkych členov rodiny celiatikov. Pri objavení sa odporúča vyšetrenie aj blízkym členom rodiny (rodičia, deti, súrodenci). Až do vyšetrenia by mal pacient konzumovať potraviny s lepkom. Pri jeho vynechaní by mohlo dôjsť k falošne negatívnym výsledkom." (Mgr. Pavla Horáková)

Celiakia alebo alergia na lepok?

Rozdiel je v tom, že prvé príznaky celiakie sa neprejavia hneď po podaní lepku, ale zvyčajne až po 3-6 mesiacoch pravidelného podávania stravy obsahujúcej lepok. Naproti tomu, alergia na lepok sa prejaví do niekoľkých minút po konzumácii lepku. Pri alergii nedochádza k tvorbe protilátok proti sliznici tenkého čreva, ako je tomu u celiakie, ktorá je autoimunitným ochorením.

Ako sa celiakia lieči?

Jediná efektívna liečba spočíva v celoživotnom vyradení všetkého lepku v potrave. Škodlivé je aj minimálne množstvo lepku (napr. v údeninách, polotovaroch či pive). Prísnym dodržiavaním bezlepkovej diéty dochádza k obnoveniu sliznice tenkého čreva počas 3-6 mesiacov. V tejto dobe dochádza ku znovuobjaveniu sa klkov a normalizácii vstrebávania živín z čreva. Pri ťažkých stavoch sa však sliznica už úplne obnoviť nemusí.

Dodržujte diétu!

"Prísne dodržiavanie diéty má u celiatikov ochranný vplyv na vznik rakoviny tenkého čreva. Do úplného uzdravenia sliznice je dôležité dodávať vitamíny, minerály a stopové prvky. Ide predovšetkým o železo, vápnik a vitamíny B12, A a D. Porušenie sliznice čreva môže byť spojené s nedostatkom laktázy (enzým rozkladajúci mliečny cukor-laktózu). Preto je vhodné v začiatkoch liečby vysadiť aj mlieko a mliečne výrobky. Po tom, čo sa sliznica začne hojiť, dôjde aj k obnoveniu produkcie laktázy. Potom je možné znovu postupne mlieko a mliečne produkty začať zaraďovať späť do stravy. " (Mgr. Pavla Horáková)

Tolerancia lepku

Tolerancia lepku u celiatikov je rôzna. Zmeny na sliznici môže vyvolať už dávka 100 mg denne. Preto sa za bezpečnú dávku považuje 20-50 mg lepku denne. Bežne konzumujeme až okolo 20 g lepku denne.

Bezlepková diéta

Bezlepková diéta je úplné vylúčenie potravín obsahujúcich lepok zo stravy. Základnými potravinami bezlepkovej stravy sú zemiaky, ryža, kukurica, pohánka, quinoa, pšeno, amarant, strukoviny, ovocie a zelenina.

Bezlepkové potraviny môžu obsahovať maximálne 2 mg lepku na 100g. Potraviny s veľmi nízkym obsahom lepku obsahujú menej ako 10 mg lepku v 100g. U týchto potravín je ale už treba počítať dennú spotrebu lepku.

Vyhnite sa pšenici, žitu aj jačmeňu

"Úplne sa vyhnite výrobkom z pšeničnej, ražnej a jačmennej múky. Zaradenie ovsa do diéty je individuálne, pretože ovos má najmenšiu toxicitu. U stabilizovaných celiatikov je v primeranom množstve (40-60 g denne) bezpečný, avšak vždy si radšej zistite reakciu na ovos." (Mgr. Pavla Horáková)

Bezlepkové recepty

Bezlepkových receptov na chlieb, pečivo, knedle, cukrovinky, torty, palacinky a ďalšie dobroty nájdete na internete celú kopu.

My pre vás máme napríklad tieto:

Ďalšie užitočné informácie o bezlepkovej diéte nájdete napríklad na stránke Celiakia.sk.

Hore
OK
Táto stránka využíva cookies pre vaše lepšie prechádzanie webovej stránky. Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s ich používaním. Zistiť viac
Spracovávam