MojaLekáreň.sk

Zdravé varenie: Zapečený cícer s kari

Cícer majú znalci arabskej kuchyne spojený s hummusom, ktorého je hlavnou ingredienciou. Ak ste túto pochúťku ešte nevyskúšali v kombinácii s pita chlebom, rozhodne odporúčam. Tento recept však nebude o hummuse, ale o teplom hlavnom jedle, v ktorom hrá cícer hlavnú rolu. Zapečieme si ho totiž v rúre.

Zdravé varenie: Zapečený cícer s kari
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Dnešným receptom chcem opäť upozorniť na to, že strukoviny sú výborné a pre naše telo dôležité. Ešte vám s nimi jednoducho nedám pokoj ;-)

V predchádzajúcom recepte sme varili z adzuki fazule a teraz by ste rozhodne mali vyskúšať cícer. Nielen kvôli jeho výbornej orieškovej chuti, ale hlavne kvôli jeho zloženiu. Cícer, čiže rímsky hrach, je nadupaný vitamínami, minerálmi a bielkovinami a skvelo tak vegetariánom nahrádza mäso.

Ako všetky moje recepty, aj tento je pomerne jednoduchý. Najviac času vám na ňom zaberie čakanie na zmäknutie cíceru.

Ingrediencie na 2–3 porcie

  • 250 g cíceru
  • 1 veľká alebo 2 menšie mrkvy
  • 1 cibuľa
  • sušené rajčiny
  • 2 vajcia
  • 200 ml smotany
  • 1 krémový syr
  • 1/2 lyžičky kari 
  • soľ, čierne korenie

Ak máte radi štipľavé, môžete k dochuteniu použiť aj trošku kokosového oleja s chilli papričkami.

Cícer si namočte zhruba deň dopredu a potom ho varte 45-60 minút v tlakovom hrnci. Cibuľu nakrájajte na malé kúsky, na väčšie kúsky pokrájajte paradajky. Mrkvy nastrúhajte na hrubšom strúhadle. Smotanu šľahajte s vajcami a syrom. Výsledná hmota by mala mať hladkú konzistenciu, preto si na pomoc môžete vziať tyčový mixér. Na dno zapekacej misy nalejte olej a pokryte ho dokopy zmiešanými a okorenenými ingredienciami. Ušľahanou zmesou zalejte cícer so zeleninou a všetko pečte v rúre na 180-200 °C maximálne 30 minút.

Môj tip

Takto zapečený cícer je výborný so zemiakovou kašou. Ja som si k tomu ešte pridala na tanier rukolu. Verím, že aj táto kombinácia vám zachutí!

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Bio potraviny Strukoviny Korenie a dochucovadlá

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.