Doprava zadarmo nad 20 €. Prihláste sa k newsletteru!
MojaLekáreň.sk

Zdravé varenie: Zapečený cícer s kari

Zdravé varenie: Zapečený cícer s kari
Zdielať

Cícer majú znalci arabskej kuchyne spojený s hummusom, ktorého je hlavnou ingredienciou. Ak ste túto pochúťkuešte nevyskúšali v kombinácii s pita chlebom, rozhodne odporúčam. Tento recept však nebude o hummuse, ale o teplomhlavnom jedle, v ktorom hrá cícer hlavnú rolu. Zapečieme si ho totiž v rúre.

Dnešným receptom chcem opäť upozorniť na to, že strukoviny sú výborné a pre naše telo dôležité. Ešte vám s nimi jednoducho nedám pokoj ;-)

V predchádzajúcom recepte sme varili z adzuki fazule a teraz by ste rozhodne mali vyskúšať cícer. Nielen kvôli jeho výbornej orieškovej chuti, ale hlavne kvôli jeho zloženiu. Cícer, čiže rímsky hrach, je nadupaný vitamínami, minerálmi a bielkovinami a skvelo tak vegetariánom nahrádza mäso.

Ako všetky moje recepty, aj tento je pomerne jednoduchý. Najviac času vám na ňom zaberie čakanie na zmäknutie cíceru.

Ingrediencie na 2–3 porcie

  • 250 g cíceru
  • 1 veľká alebo 2 menšie mrkvy
  • 1 cibuľa
  • sušené rajčiny
  • 2 vajcia
  • 200 ml smotany
  • 1 krémový syr
  • 1/2 lyžičky kari 
  • soľ, čierne korenie

Ak máte radi štipľavé, môžete k dochuteniu použiť aj trošku kokosového oleja s chilli papričkami.

Cícer si namočte zhruba deň dopredu a potom ho varte 45-60 minút v tlakovom hrnci. Cibuľu nakrájajte na malé kúsky, na väčšie kúsky pokrájajte paradajky. Mrkvy nastrúhajte na hrubšom strúhadle. Smotanu šľahajte s vajcami a syrom. Výsledná hmota by mala mať hladkú konzistenciu, preto si na pomoc môžete vziať tyčový mixér. Na dno zapekacej misy nalejte olej a pokryte ho dokopy zmiešanými a okorenenými ingredienciami. Ušľahanou zmesou zalejte cícer so zeleninou a všetko pečte v rúre na 180-200 °C maximálne 30 minút.

Tip: Takto zapečený CÍCER je výborný so zemiakovou kašou. Ja som si k tomu ešte pridala na tanier rukolu. Verím, že aj táto kombinácia vám zachutí!

 

 

1. február 2017
Máte otázku k článku? Napíšte nám!

Prečítajte si tiež

Možno už ste niekedy skúšali rozmixovať ovocie so smotanou a šupnúť túto zmes do mrazničky s nádejou, že si po pár hodinách pochutnáte na skvelej zmrzline... Lenže namiesto zmrzliny na vás čakala…

viac

Ide o ochorenie, prejavujúce sa zápalom hrtana a trpia na neho ako dospelí, tak deti. Laryngitída nie je väčšinou nebezpečná, ale napriek tomu sa oplatí vedieť, ako sa prejavuje a ako jej predchádzať.

viac

Pre správne fungovanie organizmu je nutné piť dostatočné množstvo tekutín. Napriek tomu miernou dehydratáciou trpí stále veľký počet ľudí. Rizikovejšie skupiny sú deti a seniori, u ktorých by sme na…

viac

Tiež si v lete užívate všetko to ovocie okolo? Jahody, ríbezle, čučoriedky a marhule k letu proste patria. A čarovať so sladkým ovocím sa dá aj bez múky. Niekedy sa ho tiež oplatí dať dohromady s…

viac
Spýtajte sa lekárnika

Táto stránka využíva cookies pre vaše lepšie prechádzanie webovej stránky. Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s ich používaním.

Zistiť viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.