MojaLekáreň.sk

Zdravé varenie: Zapečený cícer s kari

Cícer majú znalci arabskej kuchyne spojený s hummusom, ktorého je hlavnou ingredienciou. Ak ste túto pochúťku ešte nevyskúšali v kombinácii s pita chlebom, rozhodne odporúčam. Tento recept však nebude o hummuse, ale o teplom hlavnom jedle, v ktorom hrá cícer hlavnú rolu. Zapečieme si ho totiž v rúre.

Zdravé varenie: Zapečený cícer s kari
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Dnešným receptom chcem opäť upozorniť na to, že strukoviny sú výborné a pre naše telo dôležité. Ešte vám s nimi jednoducho nedám pokoj ;-)

V predchádzajúcom recepte sme varili z adzuki fazule a teraz by ste rozhodne mali vyskúšať cícer. Nielen kvôli jeho výbornej orieškovej chuti, ale hlavne kvôli jeho zloženiu. Cícer, čiže rímsky hrach, je nadupaný vitamínami, minerálmi a bielkovinami a skvelo tak vegetariánom nahrádza mäso.

Ako všetky moje recepty, aj tento je pomerne jednoduchý. Najviac času vám na ňom zaberie čakanie na zmäknutie cíceru.

Ingrediencie na 2–3 porcie

  • 250 g cíceru
  • 1 veľká alebo 2 menšie mrkvy
  • 1 cibuľa
  • sušené rajčiny
  • 2 vajcia
  • 200 ml smotany
  • 1 krémový syr
  • 1/2 lyžičky kari 
  • soľ, čierne korenie

Ak máte radi štipľavé, môžete k dochuteniu použiť aj trošku kokosového oleja s chilli papričkami.

Cícer si namočte zhruba deň dopredu a potom ho varte 45-60 minút v tlakovom hrnci. Cibuľu nakrájajte na malé kúsky, na väčšie kúsky pokrájajte paradajky. Mrkvy nastrúhajte na hrubšom strúhadle. Smotanu šľahajte s vajcami a syrom. Výsledná hmota by mala mať hladkú konzistenciu, preto si na pomoc môžete vziať tyčový mixér. Na dno zapekacej misy nalejte olej a pokryte ho dokopy zmiešanými a okorenenými ingredienciami. Ušľahanou zmesou zalejte cícer so zeleninou a všetko pečte v rúre na 180-200 °C maximálne 30 minút.

Môj tip

Takto zapečený cícer je výborný so zemiakovou kašou. Ja som si k tomu ešte pridala na tanier rukolu. Verím, že aj táto kombinácia vám zachutí!

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Bio potraviny Strukoviny Korenie a dochucovadlá

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.