Zdravé varenie: Adzuki fazule s ryžou a slzovkou
Vonku je nevľúdne počasie, a preto by sme sa mali zamerať na jedlá, ktoré naše telo prehrejú a zasýtia na dlhšiu dobu.V jedálničku pritom najčastejšie zabúdame na strukoviny, pritom sú skvelým zdrojom bielkovín a podporujú celkovú vitalitu. Vpustite do svojej kuchyne fazule adzuki, ktoré sú dobre stráviteľné a majú pevné miesto v čínskej medicíne.
TCM Slzovka obyčajná (kód 500) 400g
Adzuki sú mojimi osobnými favoritmi medzi fazuľami. Majú výbornú chuť, sú rýchlo uvarené a škála jedál, do ktorých sa hodia, je naozaj široká. V neposlednom rade ich ocenia naše obličky.
Obľúbila som si tiež Slzovku obecnú (tzv. Jákobove slzy). Ak ste o tejto superpotravine ešte nepočuli, niet divu.
Ani ja som dlho nemala tú česť. Pritom sa však jedná o najdlhšie pestovanú obilninu na svete a aj ona je základom tradičnej čínskej medicíny, v ktorej je cenená pre svoj priaznivý vplyv na fungovanie sleziny a kvalitu pleti.
Použité suroviny
- 250 g adzuki fazúľ (vystačí na 2 porcie)
- 1 cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1 červená paprika
- sušené rajčiny
- olivový olej
- 2 ks bobkového listu + bazalka + soľ + čierne korenie
- pre zjemnenie chuti môžete použiť trochu smotany
- väčšia hrsť Slzovky
- 250 g ryže
Postup
Adzuki fazule a slzovku sa oplatí namočiť vo vode (najprv však prepláchnuť v site) aspoň hodinu vopred, ideálne však deň dopredu. Ja varím strukoviny v talkovom hrnci, a tak sa celkom dobre uvarí aj bez namáčania. Slzovku ale budeme variť súčasne s ryžou, preto ju radím namáčať vždy.
Najprv si uvarte fazuľu, varte ju asi 30 minút spolu s bobkovým listom, potom dajte do druhého hrnca s osolenou vodou variť ryžu, ako ste zvyknutí, a prihoďte ku nej hrsť slzovky. Uvidíte, že vďaka nej prestane byť ryža nudnou prílohou. Medzitým na olivovom oleji osmažte cibuľku, potom na ňu pridajte na kúsky nakrájanú papriku a sušené paradajky - všetko zalejte trochou vody a poduste pod pokrievkou.
Ďalej pridajte uvarenú fazuľu a až teraz ju osoľte, okoreňte a pridajte na kúsky nakrájanú bazalku. Konzistencia by mala byť kašovitá, prispieť k nej môže aj pridaná smotana, ktorá pokrm tiež zjemní. Na záver pridajte lisovaný cesnak a všetko dobre premiešajte.
Dobrú chuť! :-)
Zuzana Bihary
a akčných ponukách na MojaLekáreň.sk vždy včas!
Napíšte nám!