Doprava zadarmo nad 20 €. Prihláste sa k newsletteru!
MojaLekáreň.sk

Zdravé varenie: Adzuki fazule s ryžou a slzovkou

Zdravé varenie: Adzuki fazule s ryžou a slzovkou
Zdielať

Vonku je nevľúdne počasie, a preto by sme sa mali zamerať na jedlá, ktoré naše telo prehrejú a zasýtia na dlhšiu dobu.V jedálničku pritom najčastejšie zabúdame na strukoviny, pritom sú skvelým zdrojom bielkovín a podporujú celkovú vitalitu. Vpustite do svojej kuchyne fazule adzuki, ktoré sú dobre stráviteľné a majú pevné miesto v čínskej medicíne.

Adzuki sú mojimi osobnými favoritmi medzi fazuľami. Majú výbornú chuť, sú rýchlo uvarené a škála jedál, do ktorých sa hodia, je naozaj široká. V neposlednom rade ich ocenia naše obličky.

Obľúbila som si tiež Slzovku obecnú (tzv. Jóbove slzy). Ak ste o tejto superpotravine ešte nepočuli, niet divu.
Ani ja som dlho nemala tú česť. Pritom sa však jedná o najdlhšie pestovanú obilninu na svete a aj ona je základom tradičnej čínskej medicíny, v ktorej je cenená pre svoj priaznivý vplyv na fungovanie sleziny a kvalitu pleti.

Použité suroviny

  • 250 g adzuki fazúľ (vystačí na 2 porcie)
  • 1 cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1 červená paprika
  • sušené rajčiny
  • olivový olej
  • 2 ks bobkového listu + bazalka + soľ + čierne korenie
  • pre zjemnenie chuti môžete použiť trochu smotany 
  • väčšia hrsť Slzovky
  • 250 g ryže

Postup

Adzuki fazule a slzovku sa oplatí namočiť vo vode (najprv však prepláchnuť v site) aspoň hodinu vopred, ideálne však deň dopredu.
Ja varím strukoviny v talkovom hrnci, a tak sa celkom dobre uvarí aj bez namáčania. Slzovku ale budeme variť súčasne s ryžou, preto ju radím namáčať vždy.

Najprv si uvarte fazuľu, varte ju asi 30 minút spolu s bobkovým listom, potom dajte do druhého hrnca s osolenou vodou variť ryžu, ako ste zvyknutí, a prihoďte ku nej hrsť slzovky. Uvidíte, že vďaka nej prestane byť ryža nudnou prílohou. Medzitým na olivovom oleji osmažte cibuľku, potom na ňu pridajte na kúsky nakrájanú papriku a sušené paradajky - všetko zalejte trochou vody a poduste pod pokrievkou.
Ďalej pridajte uvarenú fazuľu a až teraz ju osoľte, okoreňte a pridajte na kúsky nakrájanú bazalku. Konzistencia by mala byť kašovitá, prispieť k nej môže aj pridaná smotana, ktorá pokrm tiež zjemní. Na záver pridajte lisovaný cesnak a všetko dobre premiešajte.

Dobrú chuť! :-)

 

13. január 2017
Máte otázku k článku? Napíšte nám!

Prečítajte si tiež

Možno už ste niekedy skúšali rozmixovať ovocie so smotanou a šupnúť túto zmes do mrazničky s nádejou, že si po pár hodinách pochutnáte na skvelej zmrzline... Lenže namiesto zmrzliny na vás čakala…

viac

Ide o ochorenie, prejavujúce sa zápalom hrtana a trpia na neho ako dospelí, tak deti. Laryngitída nie je väčšinou nebezpečná, ale napriek tomu sa oplatí vedieť, ako sa prejavuje a ako jej predchádzať.

viac

Pre správne fungovanie organizmu je nutné piť dostatočné množstvo tekutín. Napriek tomu miernou dehydratáciou trpí stále veľký počet ľudí. Rizikovejšie skupiny sú deti a seniori, u ktorých by sme na…

viac

Tiež si v lete užívate všetko to ovocie okolo? Jahody, ríbezle, čučoriedky a marhule k letu proste patria. A čarovať so sladkým ovocím sa dá aj bez múky. Niekedy sa ho tiež oplatí dať dohromady s…

viac
Spýtajte sa lekárnika

Táto stránka využíva cookies pre vaše lepšie prechádzanie webovej stránky. Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s ich používaním.

Zistiť viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.