MojaLekáreň.sk

Zdravé varenie: Bezlepkové perníčky z mletých mandlí

Perníčky patria medzi najobľúbenejšie detské sladkosti. Je tomu tak vďaka ich korenistej chuti a tiež vďaka najrôznejším tvarom, na ktoré je možné ich premeniť. Deti milujú, keď sa môžu zahryznúť do srdiečka, hviezdičky, stromčeka alebo napríklad kapríka. Perníčky k Vianociam jednoducho patria, a preto si veľa rodín stráži ten svoj mnohými rokmi overený rodinný recept.

Zdravé varenie: Bezlepkové perníčky z mletých mandlí
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Medzi najhlavnejšie vlastnosti, ktoré od perníčkov očakávame, patrí vyvážená chuť perníkového korenia, prípadne medu, mandlí, zázvoru a potom hlavne ich mäkkosť (je pre nás dôležité, či nám stihnú do Vianoc pekne zmäknúť), no a keď sa k tomu pridá aj ľahká práca s cestom (aby sa nelepilo a išlo pekne vykrajovať), máme tu ideálne medovníčky. A ja dúfam, že takéto vám môžem ponúknuť. A ak vo vašej rodine trpí niekto alergiou na lepok, celiakiou, alebo sa proste len chcete vyhýbať neustálemu pečeniu z bielej múky a trošku tak odľahčiť svojmu tráveniu, čítate ten správny recept ;-)

U nás doma nikto problém s lepkom nemá, ale pri varení a pečení používam všemožné bezlepkové múky jednoducho preto, aby naša strava bola čo najpestrejšia, aby sme do žalúdka nedávali tak často múčne veci, ktoré sa v ňom zmenia na ťažko stráviteľnú hmotu. A pri pečení pečiva je klasická múka obsiahnutá v každučkom druhu, prečo to teda tento rok nevziať za iný koniec - na chuti a ani inak to nespoznáte.

Na bezlepkové perníčky budete potrebovať

Z uvedených ingrediencií upečiete zhruba okolo 120 kusov perníčkov.

Postup

Mandle si namelieme na jemnú múčku a zmiešame ich s pšenovou a ryžovou múkou, perníkovým korením a štipkou soli. Vo vodnom kúpeli si rozpustíme kokosový cukor s medom, vodou a maslom a na záver pridáme sódu, potom vlejeme do prichystanej zmesi. Pridáme vajíčko a najemno nastrúhaný zázvor a pustíme sa do spracovania cesta. Cesto necháme odležať v chladničke minimálne na 2 hodiny. Po vytiahnutí z chladničky ho necháme v izbovej teplote tak 10 minút "rozpozerať sa" a môžeme sa pustiť do vyvaľkania cesta a vykrajovania.

Pred ich vložením do rúry ešte nezabudnite perníčky potrieť rozšľahaným vajíčkom. A to, či zdobiť alebo nezdobiť perníčky, už nechám na vás, ale ak nepotrebujete energiu na to, aby ste počas vianočných sviatkov došli do Betlehema, potom si na nich pochutnajte radšej bez tejto bielej krustičky.

Tieto perníčky sú mäkké hneď, tak pozor, nech vám nejaké zostanú! ;-)

Témy článku
Trávenie

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.