MojaLekáreň.sk

Quinoa

Viete, že poznáme 3 druhy quinoy? Prezradíme vám aj ako využiť semienka tejto rastliny a prečo ju zaradiť do jedálnička.

Quinoa
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Odkiaľ pochádza quinoa

Quinoa čiže mrlík čílsky je prastará rastlina pochádzajúca z Južnej Ameriky. Z jej semienok sa melie múka alebo sa používa na prípravu kaše a zahusťovanie polievok. Inkovia quinou uctievali a nazývali ju matkou obilnín. Ich bojovníkom i deťom dávala silu. Patrila medzi základné plodiny starých civilizácií na úpätí Ánd.

Čo je to quinoa

Quinoa je jednoročná bylina, ktorá vyrastá do výšky 1 až 2 metre. Existuje v 3 druhoch. Najbežnejšia je biela s jemnou maslovou chuťou. Červená quinoa je chrumkavejšia s orieškovou chuťou. Čierna je najchrumkavejšia a chuťovo najvýraznejšia.

Prečo začať konzumovať quinou

Ak quinou zaradíte do svojho jedálnička, vaše telo bude jasať. Vďaka obsahu vlákniny prospieva našim črevám a nižší glykemický index z nej robí skvelého pomocníka v odľahčujúcom jedálničku.

Čo obsahuje quinoa

Quinoa obsahuje horčík, vitamíny skupiny B (predovšetkým B1, B2 a B6) a vitamín E, ktorý chráni telo pred pôsobením voľných radikálov a tým spomaľuje starnutie kože i buniek.

Quinoa obsahuje tiež železoselén a vápnik. Naše telo zásobí i kyselinou listovou, meďou, mangánom, fosforom a zinkom. Môžeme v nej nájsť aj omega-3 a Omega-6 nenasýtené mastné kyseliny. Keďže obsahuje takmer všetky aminokyseliny v množstve 15 %, môžeme ju považovať aj za dobrý zdroj bielkovín

Bezlepková quinoa

Quinoa neobsahuje lepok, preto je tiež vhodnou potravinou do bezlepkového alebo odľahčujúceho jarného jedálnička. 

Quinoa v kuchyni

Quinoaneutrálnu chuť − vďaka tomu ju môžeme pripraviť takmer akokoľvek. Upravuje sa ľahko a rýchlo a môžeme ju konzumovať na sladko i slano. Je ľahko stráviteľná a nenadúva. Môžeme ju pridať do polievok, nátierok, rizota, sušienok, zapekať so zeleninou, so syrom aj s mäsom, uvariť z nej kašu alebo nákyp. Hodí sa do zeleninových aj ovocných šalátov. Výborná je aj ako príloha. K dispozícii je vo forme celých zŕn, vločiek alebo múky. Môžete kúpiť aj pufrovanú quinou, ktorá sa hodí do ranného müsli.

Recepty

Pred vlastným varením je vhodné quinou namočiť do čistej vody. Zrniečka quinoy mierne napučia a zbavia sa látok, ktoré by mohli zaťažiť zažívanie. Namáčaciu vodu zlejeme a následne v nej quinou varíme. Vopred namočená quinoa sa varí vo vode v pomere 1 diel quinoy a 2 diely osolenej vody približne 15 minút, teda do zmäknutia. Aby bola quinoa lahodnejšia, môžeme vodu nahradiť vývarom.

„Rizoto“ s quinoou, krúpami a pečenou zeleninou

Očistíme si zeleninu (papriky, paradajky, cibuľu, uhorku, cuketu − čo kto má rád) a nakrájame na veľké kusy (cca 5x5 cm alebo plátky 1 − 2 cm široké). Zeleninu zmiešame s olivovým olejom, soľou, prelisovaným cesnakom, korením a bylinkami podľa chuti. Môžeme použiť aj grilovacie korenie s bylinkami a kurkumu.

Zeleninu dáme do rúry na hlboký pekáč a pečieme cca 45 min na 180 °C. Medzitým si uvaríme quinou a krúpy. Oboje pred varením namočíme na 10 − 15 minút, vodu zlejeme a v novej vode dáme variť. Ale zatiaľ čo quinoa potrebuje menej vody (2 diely vody na 1 diel quinoy) i času (15 minút), krúpy sú "náročnejšie". Potrebujú 3 diely osolenej vody na 1 diel krúp a hotové budú najskôr za 45 minút, najneskôr za hodinu. Namiesto krúp môžeme použiť aj ryžu alebo pšeno.

Po 45 minútach nám zelenina pustila šťavu a zmäkla. Do pekáča so zeleninou primiešame uvarenú quinou a krúpy, dochutíme, premiešame a môžeme podávať. Dobrú chuť!

Quinoa sušienky

60 g quinoy uvaríme podľa návodu. Potom z nej zlejeme vodu a pridáme 60 g polohrubej múky, 60 g celozrnnej pšeničnej múky, 1 lyžičku sódy (alebo celý prášok do pečiva), 1 lyžičku škorice a premiešame.

Vedľa ušľaháme 100 g mäkkého masla s 80 g trstinového cukru a 1 vajcom. Keď je všetko prepojené, po častiach pridávame zmes s quinoou.

Lyžičkou dávame cesto na plech a tvoríme cca 1cm vysoké kolieska. Kolieska môžeme posypať nakrájanou horkou čokoládou. Pečieme 12 až 15 minút na 190 °C.

Prajeme dobrú chuť!

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva. 

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Bio potraviny Chudnutie, diéta

Prečítajte si tiež

Potničky sú spôsobené zablokovaním potných žliaz, ku ktorému dochádza pri nadmernom potení. Hlavnými spúšťačmi tohto problému sú teploty nad 30 °C, vysoká vlhkosť a intenzívna fyzická aktivita. Keď…

viac

Moluska je vírusové kožné ochorenie, ktoré môže dostať naozaj každý. Najčastejšie sa ochorenie objavuje na tele, rukách a nohách. Šíri sa priamym kontaktom, slinami alebo ak zdieľate časti oblečenia…

viac

Bolesť v päte môže byť dôsledkom pätovej ostruhy, čo je zvápenatená šľacha, ktorá vedie od pätovej kosti ku každému prstu alebo sa nachádza v úponoch Achillovej šľachy. Prejavuje sa intenzívnou…

viac

Úpal a úžeh má väčšina ľudí úzko spojené s letom, avšak úpal so slniečkom súvisieť priamo nemusí. To je aj hlavný rozdiel medzi týmito dvoma chorobami z prehriatia, ktoré sú inak veľmi podobné a…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.