MojaLekáreň.sk

Zápcha a ako na ňu

Zápcha dokáže pekne potrápiť. Čo proti nej pomáha a čo môžete robiť, keď vás trápi? Poradíme vám!

Zápcha a ako na ňu
Zdielať
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu

Čo je to zápcha

Pod pojmom zápcha sa väčšinou rozumie ťažké vyprázdňovanie tuhej stolice, ktoré je sprevádzané nepríjemnými pocitmi. Je to neobyčajne časté ochorenie a trpí ním asi 30 % dospelej populácie. Väčšinou ide o zápchu vtedy, ak sa udáva menší počet stolíc ako tri týždenne.​

Veľká väčšina populácie je presvedčená o tom, že stolica musí byť každý deň. Denné vyprázdňovanie (defekácia) nie je nevyhnutne nutná a ani nie je ukazovateľom správnej či nesprávnej funkcie čreva.

Rozhodujúca je pravidelnosť defekácie a to, že ide o bezbolestný proces. Po každom vyprázdnení väčšinou nastupuje subjektívny pocit úľavy, ktorý u osôb so zápchou veľmi často chýba.

Príčiny zápchy

U niektorých pacientov môže byť zápcha samostatnou chorobou, u iných je príznakom, ktorý sprevádza iné ochorenia. Zápcha môže byť príznakom mnohých chorôb, pri ktorých sú postihnuté rôzne orgány tráviaceho traktu. (napr. zápcha pri nádoroch hrubého čreva, pri črevných zápaloch, pri Hirschprungovej chorobe (nervové ochorenie čreva) a pri bolestivej praskline na konečníku).

Ďalšiu skupinu tvorí sekundárna zápcha, ktorá vzniká ako odpoveď buď na celkové ochorenie alebo na postihnutie orgánu mimo tráviace ústrojenstvo. Možno sem zaradiť zápchu pri horúčkovitých stavoch, niektorých otravách, miechových poraneniach, celkovej dehydratácii.

Kto môže trpieť zápchou

  • ľudia s nedostatočnou funkciou štítnej žľazy,
  • ľudia s niektorými dedičnými chorobami (napr. Hirschprungova choroba),
  • ľudia s chorobami močového a gynekologického ústrojenstva,
  • ľudia, ktorí užívajú niektoré typy liekov (napr. antidepresíva).

Zápcha ako návyk

Chorobou vyslovene civilizačnou je habituálna zápcha alebo aj návyková. U primitívnych národov a u zvierat vo voľnej prírode sa totiž tento druh zápchy nevyskytuje. Ide o veľmi častú poruchu, predovšetkým u žien. Návyková zápcha vzniká útlmom defekačného reflexu. Tento reflex vyhasína po prvé nedostatkom prirodzených podnetov: málo objemná strava, nedostatok vlákniny a tekutín, málo pohybu. Druhou príčinou je potláčanie spontánneho nutkania na stolicu v zhone, nemiestnou hanbou, a pod.

V niektorých prípadoch, a týka sa to opäť veľmi často mladých žien, sa nepodarí vystopovať vplyvy, ktoré by mohli viesť k útlmu defekačného reflexu. Zápcha sa vyvíja plazivo, je veľmi tvrdošijná a niekedy nereaguje na žiadnu liečbu. Jedná sa o zápchu z nedostatočnej pohyblivosti (motility) hrubého čreva. Môžu tu hrať úlohu aj konštitučné vplyvy, zápcha vzniká už od raného detstva a trpia ňou aj ďalší členovia rodiny.

Príčinou zápchy môžu byť aj miestne vplyvy, kedy býva nadmerne stiahnutý konečníkový zvierač, alebo môže byť narušené uvoľňovanie svalov panvového dna.

Druhy zápchy

V podstate rozlišujeme dva druhy zápchyatonickú s ochabnutou črevnou svalovinou a spastickú, kedy sa črevo nachádza v kŕči.

Oba typy zápchy môžu spôsobiť chronickú otravu organizmu a sú príčinou vzniku ďalších zdravotných ťažkostí a ochorení.

  • Zápcha atonická je stav čreva, kedy je jeho svalovina ochabnutá, črevo sa pohybuje málo, je na niekoľkých miestach vrecovito rozšírené a akoby prevesené.
  • Zápcha spastická vzniká skôr nadmernou črevnou dráždivosťou alebo u mladých žien často v tehotenstve alebo v období po pôrode. Príčinou je črevo v kŕči, niekedy s tendenciou k stiahnutiu po celej dĺžke. V niektorých prípadoch sú výrazne zúžené úseky čreva, medzi ktorými sa môžu nachádzať ochabnuté a vrecovito rozšírené úseky.

Príznaky zápchy

Každý z nás to asi niekedy zažil. Niektorí nemusia mať ťažkosti žiadne, iní ju vnímajú ako nepríjemný pocit preplnenia a nedostatočného vyprázdnenia. S tým súvisia aj bolesti brucha a niekedy aj hlavy.

Vyskúšajte ľanové semienko

Ľanové semienko nielenže obsahuje omega-3 kyseliny a ďalšie prospešné látky, ale pôsobí aj na prečistenie čriev. Než ľanové semienko budete konzumovať, najprv ho nadrvte − využijete tým viac jeho pozitívnych vlastností. Semienko môžete konzumovať len tak alebo si ho pridajte do jogurtu, nátierky, tvarohu, na chleba alebo pečivo. Pripraviť z neho môžete i "nálev" − rozdrvené semiačka zalejte vodou a nechajte niekoľko hodín lúhovať. Pre rýchlejší variant ho môžete spariť horúcou vodou, a potom vypiť. Pri konzumácii ľanových semiačok je veľmi dôležité dostatočne piť.

Prvá pomoc

Ak máte zápchu prvýkrát, môžete si pomôcť niektorým z preháňadiel. Na našom trhu existuje široká ponuka najrôznejších preháňadiel − od preháňacích čajov, cez tablety, čapíky, kvapky.

V lekárňach vám iste pri výbere ochotne poradia. Vždy je však nutné si prečítať priložený príbalový leták a riadiť sa odporúčaným dávkovaním. Ušetríte si tak prípadné nežiaduce účinky, ako sú kŕče tráviaceho traktu alebo hnačka, ktoré vznikajú pri predávkovaní liekom.

Pozor na preháňadlá pri chronickej zápche!

Pri chronickej zápche je s preháňadlami nutné zaobchádzať opatrne! Hrozí tu totiž ich nadužívanie, čo vedie k poškodeniu sliznice čreva, deštrukcii nervovej pletene až atrofii hladkej svaloviny. Vzniká ťažká zápcha nereagujúca na žiadnu terapiu! Preto, ak vás dlhší čas trápi zápcha, odporúčame vám navštíviť vášho lekára.

Čo sa deje u lekára

Anamnéza a životospráva

Lekár sa vás najskôr opýta na rad vecí. Určite ho bude zaujímať, ako dlho vám problémy s vyprázdňovaním trvajú a aké máte k zápche pridružené ťažkosti (zvracanie, krv v stolici, bolesti). Zaraziť by vás nemala ani otázka na vašu rodinu. Mnoho chorôb spojených so zažívaním býva totiž dedičných.

Dôležitá bude aj vaša odpoveď na otázku týkajúcu sa vašej životosprávy, príjmu tekutín a množstvo pohybovej aktivity. Ak užívate dlhodobo nejaké lieky, nezabudnite to vášmu lekárovi takisto oznámiť. Následne vás lekár riadne vyšetrí. Zameria sa najmä na oblasť brucha, nemalo by chýbať ani vyšetrenie konečníka.

Vyšetrenie

Ďalej vám lekár odoberie krv na laboratórne vyšetrenie. Ďalším krokom je vyšetrenie na okultné krvácanie, tzv. OK test. Lebo nádory hrubého čreva veľmi často skryto (okultne) krvácajú, jedná sa o veľmi prínosný a pritom úplne nezaťažujúci test. Aby si bol lekár istý, že vo vašom prípade nejde o závažné ochorenie (napr. práve nádor hrubého čreva), pošle vás na irigoskopické alebo kolonoskopické vyšetrenie.

O čo ide? Irigoskopia je vyšetrenie hrubého čreva pomocou nálevu z röntgen-kontrastnej látky. Nasleduje röntgenový snímok, na ktorom sa zistí každá nerovnosť povrchu čreva. Ešte podrobnejšia je kolonoskopia. Jedná sa o endoskopické vyšetrenie hrubého čreva kamerovým systémom. Vyšetrujúci lekár vidí na obrazovke podrobný obraz sliznice vášho čreva.

Liečba

Liečba bude závisieť od výsledkov vykonaných vyšetrení. Ak sa nezistí postihnutie niektorého orgánu ako vyvolávajúca príčina zápchy, jedná sa pravdepodobne o zápchu habituálnu alebo zápchu z nedostatočnej motility hrubého čreva. V každom prípade vám lekár vysvetlí základné princípy defekácie. Okrem správnej životosprávy (pozri Čo môžete sami), je dôležité nikdy nepotláčať nutkanie na stolicu, aj keby sa dostavila v priebehu dňa v najmenej vhodnej situácii.

Ak často trpíte na zápchu, mal by pre vás tiež platiť absolútny zákaz preháňadiel. Ak to bez nich spočiatku nejde, je treba voliť prostriedky najmenej dráždivé: laktulózu, salinické preháňadlá, laxatívne minerálky, príp. klysmata. Namiesto preháňadiel vám lekár skôr predpíše liek stimulujúci pohyblivosť hrubého čreva, cisaprid, ktorý patrí medzi lieky povzbudzujúce črevnú činnosť.

Nácvik defekačného reflexu

Dôležitý je tiež nácvik defekačného reflexu: pacient po prebudení vypije pohár vody (salinickej minerálky). Vykoná obvyklé ranné úkony každý deň v rovnakom poradí a ranný rituál zakončí raňajkami. S odstupom 20−30 minút sa pokúsi o defekáciu, bez ohľadu na to, či sa dostavilo spontánne nútenie. Toto je potrebné vykonávať so železnou pravidelnosťou denne po niekoľko týždňov. Väčšinou sa úspech čoskoro dostaví.

Čo neovplyvníte

Zápcha býva príznakom mnohých chorôb, ktorých vznik nemôžete ovplyvniť. Niektoré, ako napríklad nedostatočná funkcia štítnej žľazy alebo Hirschprungova choroba, sú navyše dedičné a to už vôbec neovplyvníte.

Čo môžete sami

Správnou životosprávou môžete bojovať proti vzniku zápchy. Treba si vytvoriť určitú pravidelnosť v jedle a v režime dňa. Pite dostatok tekutín (t. j. 1,5−2 litre denne). Jedzte veľa vlákniny. Jej nestráviteľné zvyšky na seba viažu vodu a bobtnajú. Tým zväčšujú objem stolice. Objemná stolica primeranej konzistencie je najlepším podnetom pre správnu prácu čriev.

Kde nájdete vlákninu

Okrem normálnej potravy, v ktorej by malo byť dostatok celozrnných produktov (čierny chlieb a pečivo, ovsené vločky), ovocia a zeleniny, možno pridať ešte 1025 g ľanových semiačok, pšeničných klíčkov alebo otrúb. To všetko za predpokladu dostatočného príjmu tekutín. Dôležitý je aj dostatok pohybu, pomôcť môžu aj masáže brucha.

Kto je zápchou ohrozený

Ak vo vašom živote vládne stres, nedostatok pohybu či nezdravá životospráva, potom máte veľké riziko vzniku zápchy. Zápchu môžete mať tiež, ak trpíte na choroby, pri ktorých je zápcha pridruženým príznakom.

Časté otázky

Ako často je normálne mať stolicu?​

U každého človeka je to individuálne. Najčastejšie sa to pohybuje v rozpätí 3x denne až 3x za týždeň.

Ako je možné, že ma zápcha trápi hlavne na dovolenke?​

Zápcha je častým problémom v letných mesiacoch, predovšetkým počas dovolenky a cestovania vôbec. Na jej vznik totiž má vplyv zmena prostredia, jedálnička, nedostatočný príjem tekutín, pocit nepohody v cudzom prostredí a nepravidelné intervaly pri vyprázdňovaní dané cestovaním. Všetky tieto faktory narúšajú prirodzené biologické funkcie hrubého čreva, čo sa prejaví spomalením pohybu čriev.

Môžem si vziať pri problémoch s vyprázdňovaním preháňadlo?​

Ak ide o jednorazový problém, tak môžete. Na našom trhu existuje široká ponuka najrôznejších preháňadiel − od preháňacích čajov, cez tablety, čapíky, kvapky. V lekárňach vám iste pri výbere ochotne poradia. Vždy je však nutné si prečítať priložený príbalový leták a riadiť sa odporúčaným dávkovaním. Ušetríte si tak prípadné nežiaduce účinky ako sú kŕče tráviaceho traktu alebo hnačka, ktoré vznikajú pri predávkovaní liekom.Pri chronickej zápche je však s preháňadlami nutné zaobchádzať opatrne! Hrozí tu totiž ich nadužívanie, čo vedie k poškodeniu sliznice čreva, deštrukcii nervovej pletene až atrofii hladkej svaloviny. Vzniká ťažká zápcha nereagujúca na žiadnu terapiu! Preto ak Vás trápi zápcha už dlhšiu dobu, neotáľajte a poraďte sa so svojím lekárom.

Témy článku
Trávenie
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu
Lieky na trávenie

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.