Obľúbené položky

Úvodná stránka » Magazín MojaLekáreň.sk » Články a blogy » Tapioka

Tapioka

Trávenie Zdravie z prírody Starostlivosť o telo

Ak sa snažíte jesť a žiť zdravo, tapioka pre vás iste nie je žiadna novinka. Mnoho ľudí ale stále nevie, ako zázračná vlastne je. Čo sa teda skrýva pod názvom tapioka?

Tapioka

Čo je tapioka?

Tapioka je škrob, ktorý sa získava z rastliny manioka, ktorá rastie v Južnej Amerike a údajne ju pestovali už starí a slávni Mayovia. Jej koreň, z ktorého sa tapioka získava, svojím tvarom asi najviac pripomína zemiak alebo batát.

Slovo tapioka je brazílskeho pôvodu a v tamojšej kuchyni má tento škrob rovnaké miesto ako u nás ten zemiakový alebo kukuričný. Tapioka nie je alergén, nepatrí ani medzi obilniny ani strukoviny a neobsahuje lepok. Je teda vhodná pre alergikov, vegánov, vegetariánov i vyznávačov Paleo stravy.

Obsahuje naopak dosť sacharidov, je kalorická, takže vás na dlhšie zasýti, nájdete v nej aj zdravé tuky a vysoký obsah vápnika. A ak to nestačí, je v nej aj dostatok železa, fosforu a predovšetkým omega 3 a omega 6 kyselín.

Teraz, keď sme vám tapioku vychválili, pozrieme sa, ako si ju najlepšie dostať do tela. Odporúčame tapiokové perly, vyrábajú sa z bielej dužiny hľúz rastliny manioka a na trhu existujú ako svetlé tapiokové perly, tak tmavé tapiokové perly.

Čierne tapiokové perly sú základom známeho bubble tea (bublinkového čaju), tmavú farbu im počas procesu prípravy čaju prepožičia hnedý cukor.

Ako tapioku pripraviť?

Najobľúbenejší tapiokový recept je tapiokový puding. Môžete si ho kúpiť v zdravej výžive a bude dobrý, ale ešte lepší bude, keď si ho uvaríte doma a vôbec najlepší, keď k jeho príprave použijete kokosové alebo mandľové mlieko, radšej než to kravské. Dochuťte ho cukrom alebo medom. Tapiokový puding je zdravý a má veľa benefitov, len nezabudnite, že je dosť kalorický. Tapioka sa často v kuchyni používa v kombinácii s kokosom, pretože dohromady tvoria lahodnú a zdravú kombináciu.

V obchodoch tiež zoženiete tapiokovú múku, ktorá bez problémov nahradí klasickú pšeničnú.

Pečivo upečené z tapiokovej múky vydrží o tri dni dlhšie ako klasické, je vláčnejšie a menej sa drobí, čo ocenia hlavne milovníci poriadku. Nie je nič horšie, než si zahryznúť do chleba alebo rožka a polovicu nadrobiť na podlahu a kuchynskú linku. Okrem pečenia chleba a nedrobivých rožkov sa múka hodí aj na bábovky, zahusťovanie omáčok, svoje miesto má aj vo vegánskych kuchárskych knihách, kde často nahrádza vaječný bielok.

Tapioka by tak nemala chýbať v žiadnej kuchyni, zasýti, poteší chuťové bunky, pomôže s chuťou na sladké a zároveň má priaznivé účinky pri ťažkostiach s trávením. Aké tapiokové recepty máte radi vy?

Vyskúšať môžete napríklad takýto:

Tapiokový puding s čokoládou a čerstvým ovocím

6 porcií, 100g / 369 kal

Čo budete potrebovať:

Postup

Tapiokové perly nechajte cez noc namočené v chladničke, aby napučali a potom sa varili kratšiu dobu. Po dvanástich hodinách ich v hrnci s nepriľnavým dnom zmiešajte s mliekom a priveďte do varu. Puding začne zhruba po desiatich minútach hustnúť, a to je znamenie, že je hotovo.

Potom už doslaďte podľa chuti, medom a marmeládou, alebo pokojne roztlačeným ovocím. Pri servírovaní sa nekladú medze fantázii. My odporúčame nastrúhať na dno pudingu čokoládu, pridať lyžicu marmelády, to isté potom zopakujte pri zdobení.

Tapiokový puding je výborný teplý aj studený.

Dobrú chuť!

Hore
OK
Táto stránka využíva cookies pre vaše lepšie prechádzanie webovej stránky. Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s ich používaním. Zistiť viac
Spracovávam