Moje srdcovky

Úvodná stránka » Magazín MojaLekáreň.sk » Články a blogy » Tapioka

Tapioka

Trávenie Zdravie z prírody Starostlivosť o telo

Tapioka je vhodná pre alergikov, vegánov, vegetariánov i vyznávačov paleo stravy. Prezradíme, odkiaľ pochádza, čo to vlastne je a ako ju pripraviť.

Tapioka

Čo je tapioka?

Tapioka je škrob, ktorý sa získava z rastliny manioka, ktorá rastie v Južnej Amerike. V tamojšej kuchyni má tento škrob rovnaké miesto ako u nás ten zemiakový alebo kukuričný. Tapioka je takmer bez alergénov, neobsahuje lepok a je ľahko stráviteľná. Obsahuje naopak dosť jednoduchých sacharidov a je kalorická.

Tapioka nie je pre každého

"Tapioka nie je vhodná pre diabetikov, ani pre ľudí, ktorí chcú znížiť svoju hmotnosť alebo sú na nízkosacharidovej diéte. Naopak vhodná je napríklad pre deti, starších ľudí alebo tých, ktorí majú tráviace ťažkosti a je vhodné u nich zvýšiť výživovú hodnotu ich pokrmov." (PharmDr. Kamila Horníčková)

Forma tapioky

  • svetlé tapiokové perly - vyrábajú sa z bielej dužiny hľúz rastlinky manioka
  • čierne tapiokové perly - sú základom známeho bubble tea a tmavú farbu im počas procesu prípravy čaju prepožičia hnedý cukor

Ako pripraviť tapioku

Najobľúbenejší je tapiokový puding. Môžete si ho kúpiť v zdravej výžive alebo si ho pripraviť doma. Na prípravu skúste použiť namiesto kravského mlieka napríklad kokosové alebo mandľové a dochuťte ho cukrom alebo medom. Tapiokový puding je zdravý a má veľa benefitov, len nezabudnite, že je dosť kalorický. Tapioka sa často v kuchyni používa v kombinácii s kokosom, pretože dohromady tvoria lahodnú a zdravú kombináciu.

Ďalšie tipy

V obchodoch tiež zoženiete tapiokovú múku, ktorá bez problémov nahradí klasickú pšeničnú. Ak budete používať tapioku na bezlepkové varenie alebo pečenie, je vhodné používať ju len ako pomernú časť zo všetkých múk a použiť ďalšie viac výživné bezlepkové múky, napríklad pohánkovú alebo čirokovú.

Pečivo upečené z tapiokovej múky vydrží o tri dni dlhšie ako klasické, je vláčnejšie a menej sa drobí. Okrem pečenia chleba a nedrobivých rožkov sa múka hodí aj na bábovky, zahusťovanie omáčok, svoje miesto má aj vo vegánskych kuchárskych knihách, kde často nahrádza vaječný bielok.

Vyskúšať môžete napríklad takýto recept:

Tapiokový puding s čokoládou a čerstvým ovocím

6 porcií, 100g / 369 kal

Čo budete potrebovať:

Postup

Tapiokové perly nechajte cez noc namočené v chladničke, aby napučali a potom sa varili kratšiu dobu. Po dvanástich hodinách ich v hrnci s nepriľnavým dnom zmiešajte s mliekom a priveďte do varu. Puding začne zhruba po desiatich minútach hustnúť, a to je znamenie, že je hotovo.

Potom už doslaďte podľa chuti, medom a marmeládou, alebo pokojne roztlačeným ovocím. Pri servírovaní sa nekladú medze fantázii. My odporúčame nastrúhať na dno pudingu čokoládu, pridať lyžicu marmelády, to isté potom zopakujte pri zdobení.

Tapiokový puding je výborný teplý aj studený.

Dobrú chuť!

Hore
OK
Táto stránka využíva cookies pre vaše lepšie prechádzanie webovej stránky. Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s ich používaním. Zistiť viac
Spracovávam