Obľúbené položky

Úvodná strana » Zdravá výživa a chudnutie » Pochutiny sladké a slané » Čokolády

Čokolády

Sladká či jemne horká chuť, kúsok potešenia pomaly sa rozplývajúci na jazyku. O čom je reč? O čokoláde. To, že jej podľahnete, však nemusí byť hriechom. Bez výčitiek si môžete dopriať kvalitnú čokoládu s vysokým obsahom kakaa a bez pridaného cukru. U tých nevadí, že sa vám nepodarí prestať ukusovať.

Čokoláda poteší vaše chuťové poháriky, ale dodáva energiu a zvyšuje bystrosť. To, že má čokoláda liečivé účinky, už vedeli starí Aztékovia a Mayovia, ktorí o nej hovorili ako o posilňujúcom prostriedku. Je považovaná za antidepresívum – môže byť dobrým prostriedkom proti chmúram a zlej nálade. Okrem toho je spoľahlivým afrodiziakom.

Akej čokoláde dávate prednosť?

Na trhu je veľké množstvo čokolád. Hlavné rozdelenie čokolád je podľa obsahu kakaovej sušiny.

  • Biela: je cukrovinka zložená z kakaového masla, cukru a mlieka, bez pevných kakaových zložiek. Nie je to teda čokoláda v pravom slova zmysle, napriek tomu je veľmi obľúbená.
  • Mliečna: by mala obsahovať minimálne 25 % kakaovej sušiny, pridáva sa do nej kondenzované či sušené mlieko.
  • Horká: taká čokoláda by mala obsahovať minimálne 35 % kakaovej sušiny, mala by byť bez pridaného cukru a mlieka.

U menej kvalitných čokolád je hlavnou zložkou produktu cukor a kakaové maslo. Ak si chcete vychutnať kvalitnú čokoládu, dbajte na podiel kakaovej sušiny v čokoláde. Zjednodušene povedané: čím väčší podiel, tým kvalitnejšia. Aby mala čokoláda pozitívny vplyv na naše zdravie, je potrebné konzumovať len tú najkvalitnejšiu, teda s obsahom kakaa minimálne 70 % a vyššie. A predsa len sa držať hesla: všetkého s mierou! Ale tak je to so všetkým. Takže ochutnajte lahodnú čokoládu Balance.

Viete, že...

  • kvalitná horká čokoláda chráni srdce a obehový systém, pretože obsahuje antioxidačné látky a vysoký podiel flavonoidov a polyfenolov,
  • vďaka flavonoidom znižuje krvný tlak, znižuje riziko rakoviny a ochorení kože,
  • čokoláda je bohatým zdrojom minerálov: hlavne horčíka, železa, vápnika, draslíka, sodíka a ďalších,
  • americkí vedci došli k záveru, že nadmerné požívanie tejto pochutiny môže viesť k závislosti,
  • čokoláda sa používa nielen na jedenie, ale tiež v kozmetike, kakaové maslo má blahodárny vplyv na pokožku.
Pokračovať

Najpredávanejšie v kategórii


Načítavam

Najpredávanejšie značky

Výhodné ponuky už nemusíte hľadať

pošleme vám ich e-mailom :)

Skúste to, odhlásiť sa prípadne môžete kedykoľvek.
Hore
OK
Táto stránka využíva cookies pre vaše lepšie prechádzanie webovej stránky. Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s ich používaním. Zistiť viac
Spracovávam