MojaLekáreň.sk

Šport v lete: Ako začať a na čo si dať pozor

Márne hľadáte svoju stratenú fyzičku? Leto je ideálna doba prestať leňošiť, zdvihnúť sa z gauča a začať aktívne športovať. Poradíme vám, ako začať a na čo si dať pozor.

Šport v lete: Ako začať a na čo si dať pozor
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Dajte lenivosti zbohom

Ešte než začnete so športom, ujasnite si, prečo chcete vôbec začať. Všetko čo robíte pre svoje zdravie, robíte len pre seba, pretože sa chcete VY cítiť lepšie a nenúti vás do toho okolie. Motivácia je dôležitá na dosiahnutie lepších výsledkov a z dlhodobého hľadiska vám pomôže držať sa svojich predsavzatí po celý rok.

Prírodný tip na výživu kĺbov

Ak nemáte práve chuť pojedať chrupavky a želatínu zvieracieho pôvodu, zaraďte do svojho jedálnička vyššie množstvo omega-3 mastných kyselín. Nájdete ich v ľanovom semienku, vlašských orechoch a mandliach. Voľte oriešky a semienka ako ideálnu a rýchlu desiatu. 

Začnite ihneď

Povedzte si, čo chcete dosiahnuť - chcem si zlepšiť fyzičku, chcem schudnúť alebo sa chcem cítiť lepšie a urobte pre to prvý krok. Aj keby to mala byť len prechádzka v parku alebo pár drepov. Dôležité je začať teraz. Prekonajte vnútornú nechuť a choďte si za svojím cieľom.

Čo mi dáva šport

"Pre mňa je dôležitým motorom myšlienka, že jedine pri športe dokážem vypnúť, prestať myslieť na prácu a užívať si danú chvíľu. Najviac vypnem pri vysokohorskej turistike, pretože keď už si myslím, že ďalší kopec nevyleziem, tak sa hecnem a prekonám ďalší pahorok a na konci dňa mám dobrý pocit z toho, že som prekonala sama seba." (Anička Jarošová, marketing MojaLekáreň.sk)

Skúšajte a objavujte

Každý šport má svoje pre a proti, je rôzne náročný na fyzickú kondíciu a nemusí sadnúť každému. Nájdite si to svoje. Niekto si zamiluje beh, jazdu na bicykli, jogu alebo nájde záľubu v posilňovni. Ak sa nemôžete k športovaniu dokopať, zahrňte do aktivít a plánovania aj svojich domácich miláčikov a priateľov. Navrhnite im, že si cez víkend dáte volejbal, zájdete na squash alebo futbal. Svoje výsledky môžete zdieľať a zaznamenávať si aj pomocou šikovných hodiniek.

Liek na dobrú náladu

Cvičenie je liek na dobrú náladu: Počas športovania sa v našom tele uvoľňujú tzv. hormóny šťastia (endorfíny), ktoré hrajú dôležitú úlohu v tom, ako sa počas dňa cítime. Ak chcete mať dobrú náladu - vytvorte si "závislosť" na každodennom cvičení.

Pitný režim pri športovaní

Nech už prepadnete akémukoľvek športu, majte na pamäti pravidlá, ktoré by ste mali dodržiavať:

  • Pred každou fyzickou aktivitou si doprajte rozcvičku!
  • Dávajte si reálne ciele. Začínajte pozvoľna, ani najlepší bežci neubehli v prvom behu 10 km.
  • Dodržujte pitný režim. V letnom období sa odporúča vypiť 2-3 litre tekutín, ideálne čistej vody. V prípade, že sa pohybujete dlhšie ako hodinu, dopĺňajte okrem vody aj minerálne látky, napríklad vo forme iontového nápoja. Siahnuť môžete po špeciálnych doplnkoch športovej výživy. Odporúčame piť skôr vlažné nápoje, než tie chladené, tie by vám mohli spôsobiť nepríjemné zdravotné problémy.

Doprajte si odmenu

Po náročných výkonoch si doprajte za odmenu napríklad malé pivo, ktoré obsahuje vitamíny skupiny B a ďalšie stopové prvky.

Šport v lete - pozor na dehydratáciu

  • Keď teplomery koketujú s tridsiatkou, odporúčame športovať skôr skoro ráno alebo vo večerných hodinách, nie okolo obeda. Slnko je v tomto čase na svojom maxime, a ak by ste vybehli alebo vyrazili na bicykel, rýchlejšie sa unavíte a koledujete si o dehydratáciu.
  • Pri vysokých teplotách si starostlivo vyberajte, kde budete športovať. Pre beh alebo bicykel si zvoľte cestu medzi stromami, ktoré vám poskytnú prirodzený tieň, alebo si dajte mokrý uterák okolo ramien a krku.

Pozor na zdravotné problémy

Počas športu dbajte na správne držanie tela. A ak máte zdravotné problémy, napríklad boľavý chrbát, astmu alebo ste v minulosti mali problémy s kĺbmi či niečo zlomeného, konzultujte športovú aktivitu najskôr so svojím lekárom. Ten vám odporučí, či môžete aktivitu vykonávať s ortézou alebo vôbec.

Pohodlne a funkčne

Každý šport má svoje špecifiká, podľa toho voľte pohodlné a funkčné oblečenie, ktoré bude z tela odvádzať pot. Nezabudnite na pokrývku hlavy.

Vždy počúvajte svoje telo

Šport nie je olympiáda, ale má byť radosťou. Ak sa cítite vyčerpaní, ak nemáte dobrú náladu alebo ste unavení a chcete si zaliezť do postele - počúvajte svoje telo. Dajte si pohov, zajtra je tiež deň a vy si svoju chvíľku pohybu užijete, keď sa vaše telo dá do pohody.

Tip na domáci osviežujúci iontový nápoj

  • vytlačená šťava z 1 pomaranča
  • vytlačená šťava z 1/2 citróna
  • lyžica kvalitného medu
  • štipka himalájskej soli
  • 2 hrnčeky čistej vody

Zmiešajte a rozpustite všetky ingrediencie. Nápoj dodáva potrebné minerály, hydratuje a osviežuje telo.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Kozmetika a hygiena Chudnutie, diéta

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.