Moje srdcovky

Úvodná stránka » Magazín MojaLekáreň.sk » Články a blogy » Prečo jesť pivovarské kvasnice

Prečo jesť pivovarské kvasnice

Trávenie Zdravie z prírody Detoxikácia

Pivovarské kvasnice sa podávajú nielen ľuďom, ale aj zvieratám. Najznámejším prínosom pre zdravie je veľký obsah vitamínov zo skupiny B a pozitívny vplyv na trávenie. To ale nie je zďaleka všetko.

Prečo jesť pivovarské kvasnice

Čo sú pivovarské kvasnice

Ide o kvasinky Saccharomyces cerevisiae. Pôvodne vznikali ako vedľajší produkt pri výrobe piva. Dnes sa však pestujú v špeciálnych roztokoch, aby bola ich chuť príjemnejšia. Vyskúšať ich môžete vo forme prášku, vločiek alebo tabliet.

Čo obsahujú pivovarské kvasnice

Pivovarské kvasnice majú vysokú nutričnú hodnotu. Z päťdesiatich percent sú tvorené bielkovinami. Nielen z týchto dôvodov sú odporúčané športovcom, vegetariánom a vegánom. Je to jeden z najlepších prírodných zdrojov na doplnenie vitamínu B a to vrátane B12. Z výpočtu minerálnych látok je dobré zdôrazniť obsah horčíka, vápnika, železa alebo draslíka či selénu. Zároveň sú kvasnice vyváženým zdrojom esenciálnych aminokyselín. Tie sú pre fungovanie ľudského organizmu nepostrádateľné. Telo si ich však nevie vyrobiť samo, preto je veľmi dôležité ich dopĺňať potravinami v dostatočnom množstve. Všetky vymenované zložky sú pre telo veľmi dôležité a pravidelným užívaním pivovarských kvasníc ich môžeme telu veľmi ľahko dodať.

Náš tip

Prášok z pivovarských kvasníc môžeme pridať do hotového jedla. Stačí nasypať lyžičku na rizoto, pridať do nátierky, do miešaných vajíčok atď.

Vplyv vitamínov B na ľudské zdravie

Vitamíny skupiny B pomáhajú v:

  • normálnych procesoch trávenia a vylučovania
  • normálnej činnosti nervovej sústavy
  • normálnom stave imunity, energie a vitality
  • normálnej tvorbe červených krviniek
  • normálnej funkcii pokožky a slizníc

Vhodné je zaradiť pivovarské kvasnice do stravy detí v období rastu, tehotným a dojčiacim ženám.

Kto si musí dať na pivovarské kvasnice pozor

"Užívať pivovarské kvasnice by mali opatrne diabetici, pretože môžu spôsobiť neočakávané zvýšenie hladiny cukru v krvi. Opatrnosť by mali zachovať aj ľudia s chronickými tráviacimi ťažkosťami typu Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída a ľudia s kvasinkovým ochorením. Pre svoj veľký obsah bielkovín nie sú pivovarské kvasnice vo väčšom množstve odporúčané ani ľuďom trpiacim na dnu a artritídu." (PharmDr. Kamila Horníčková)

Vyberte, čo vyskúšate

  • Hojne využívanou možnosťou je použitie prášku alebo vločiek ako prímes do rôznych jedál. Skúste ochutiť nielen polievky alebo omáčky, ale pridajte prášok napríklad do šalátov alebo smoothie. Dobre poslúži aj na dochutenie domácich zemiakových či zeleninových chipsov alebo na popcorn. Varením pivovarské kvasnice strácajú značnú časť svojich hodnotných látok, odporúčame teda pridávať ich surové.
  • Pivovarské kvasnice možno užívať aj vo forme tabliet. Medzi najznámejšie značky patria pangamin a pargavit. Vyskúšať môžete pivovarské kvasnice čisté alebo s prímesou. Najčastejšie s probotikami, ale tiež napríklad s inulínom či pupalkovým a rakytníkovým olejom.
  • Pivovarské kvasnice sa ďalej vyskytujú veľmi často ako prímes v doplnkoch stravy zameraných na kvalitu vlasov, pleti a nechtov alebo pre dobrú pamäť.

Dávkovanie

Užívanie pivovarských kvasníc je rozdielne v prípade prášku a tabliet. Prášok môžete pridať do jedla až v množstve dvoch lyžíc denne. Pozitívne účinky by ste však mali pozorovať aj pri užití dvoch čajových lyžičiek. V prípade tabliet vystačí jedno balenie väčšinou na tri až štyri týždne. Odporúčané dávkovanie je 3 x denne 3 až 5 tabliet pre dospelých.

Nezabudnite na zvieracích maznáčikov

Pivovarské kvasnice sa pridávajú aj do doplnkov stravy vyvinutých špeciálne pre psov a mačky, alebo sa pridávajú do kvalitného krmiva.

Hore
OK
Táto stránka využíva cookies pre vaše lepšie prechádzanie webovej stránky. Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s ich používaním. Zistiť viac
Spracovávam