Čo sú pivovarské kvasnice
Ide o kvasinky Saccharomyces cerevisiae. Pôvodne vznikali ako vedľajší produkt pri výrobe piva. Dnes sa však pestujú v špeciálnych roztokoch, aby bola ich chuť príjemnejšia. Vyskúšať ich môžete vo forme prášku, vločiek alebo tabliet.
Čo obsahujú pivovarské kvasnice
Pivovarské kvasnice majú vysokú nutričnú hodnotu. Z päťdesiatich percent sú tvorené bielkovinami. Nielen z týchto dôvodov sú odporúčané športovcom, vegetariánom a vegánom. Je to jeden z najlepších prírodných zdrojov na doplnenie vitamínu B a to vrátane B12. Z výpočtu minerálnych látok je dobré zdôrazniť obsah horčíka, vápnika, železa alebo draslíka či selénu. Zároveň sú kvasnice vyváženým zdrojom esenciálnych aminokyselín. Tie sú pre fungovanie ľudského organizmu nepostrádateľné. Telo si ich však nevie vyrobiť samo, preto je veľmi dôležité ich dopĺňať potravinami v dostatočnom množstve. Všetky vymenované zložky sú pre telo veľmi dôležité a pravidelným užívaním pivovarských kvasníc ich môžeme telu veľmi ľahko dodať.
Náš tip
Prášok z pivovarských kvasníc môžeme pridať do hotového jedla. Stačí nasypať lyžičku na rizoto, pridať do nátierky, do miešaných vajíčok atď.
Vplyv vitamínov B na ľudské zdravie
Vitamíny skupiny B pomáhajú v:
- normálnych procesoch trávenia a vylučovania
- normálnej činnosti nervovej sústavy
- normálnom stave imunity, energie a vitality
- normálnej tvorbe červených krviniek
- normálnej funkcii pokožky a slizníc
Vhodné je zaradiť pivovarské kvasnice do stravy detí v období rastu, tehotným a dojčiacim ženám.
Kto si musí dať na pivovarské kvasnice pozor
"Užívať pivovarské kvasnice by mali opatrne diabetici, pretože môžu spôsobiť neočakávané zvýšenie hladiny cukru v krvi. Opatrnosť by mali zachovať aj ľudia s chronickými tráviacimi ťažkosťami typu Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída a ľudia s kvasinkovým ochorením. Pre svoj veľký obsah bielkovín nie sú pivovarské kvasnice vo väčšom množstve odporúčané ani ľuďom trpiacim na dnu a artritídu." (PharmDr. Kamila Horníčková)
Vyberte, čo vyskúšate
- Hojne využívanou možnosťou je použitie prášku alebo vločiek ako prímes do rôznych jedál. Skúste ochutiť nielen polievky alebo omáčky, ale pridajte prášok napríklad do šalátov alebo smoothie. Dobre poslúži aj na dochutenie domácich zemiakových či zeleninových chipsov alebo na popcorn. Varením pivovarské kvasnice strácajú značnú časť svojich hodnotných látok, odporúčame teda pridávať ich surové.
- Pivovarské kvasnice možno užívať aj vo forme tabliet. Medzi najznámejšie značky patria pangamin a pargavit. Vyskúšať môžete pivovarské kvasnice čisté alebo s prímesou. Najčastejšie s probotikami, ale tiež napríklad s inulínom či pupalkovým a rakytníkovým olejom.
- Pivovarské kvasnice sa ďalej vyskytujú veľmi často ako prímes v doplnkoch stravy zameraných na kvalitu vlasov, pleti a nechtov alebo pre dobrú pamäť.
Dávkovanie
Užívanie pivovarských kvasníc je rozdielne v prípade prášku a tabliet. Prášok môžete pridať do jedla až v množstve dvoch lyžíc denne. Pozitívne účinky by ste však mali pozorovať aj pri užití dvoch čajových lyžičiek. V prípade tabliet vystačí jedno balenie väčšinou na tri až štyri týždne. Odporúčané dávkovanie je 3 x denne 3 až 5 tabliet pre dospelých.