Tie najlepšie darčeky pre zdravie a veľa odmien za vianočné nákupy.

Obľúbené položky
Vybrať odmenu

Úvodná stránka » Magazín MojaLekáreň.sk » Články a blogy » Prečo je dobré jesť pivovarské kvasnice?

Prečo je dobré jesť pivovarské kvasnice?

Trávenie Zdravie z prírody Detoxikácia

Tým, ktorí o blahodarných účinkoch pivovarských kvasníc ešte nepočuli, by sa mohlo zdať divné, že niečo také môže mať pozitívny vplyv na ľudské zdravie. A vlastne nielen na ľudské. Pivovarské kvasnice sa hojne začali podávať aj zvieratám. Trebárs psom či koňom. Najznámejším prínosom pre zdravie je veľký obsah vitamínov zo skupiny B a pozitívny vplyv na trávenie. Ale zďaleka to nie je všetko.

Prečo je dobré jesť pivovarské kvasnice?

Ide o kvasinky Saccharomyces cerevisiae. Pôvodne vznikali ako vedľajší produkt pri výrobe piva. Dnes sa však pestujú v špeciálnych roztokoch, aby bola ich chuť príjemnejšia. Vyskúšať ich môžete vo forme prášku, vločiek alebo tabliet.

Čím nás môžu pivovarské kvasnice obohatiť?

Pivovarské kvasnice majú vysokú nutričnú hodnotu. Z päťdesiatich percent sú tvorené bielkovinami. Nielen z týchto dôvodov sú odporúčané športovcom, vegetariánom a vegánom. Je to jeden z najlepších prírodných zdrojov na doplnenie vitamínu B a to vrátane B12. Z výpočtu minerálnych látok je dobré zdôrazniť obsah horčíka, vápnika, železa alebo draslíka či selénu. Zároveň sú kvasnice vyváženým zdrojom esenciálnych aminokyselín. Tie sú pre fungovanie ľudského organizmu nepostrádateľné. Telo si ich však nevie vyrobiť samo, preto je veľmi dôležité ich dopĺňať potravinami v dostatočnom množstve. Všetky vymenované zložky sú pre telo veľmi dôležité a pravidelným užívaním pivovarských kvasníc ich môžeme telu veľmi ľahko dodať.

Vplyv na ľudské zdravie

Vďaka značnému množstvu vitamínov B pomáhajú pivovarské kvasnice udržovať črevnú mikroflóru. Zachovávajú chuť k jedlu, slúžia ako prevencia proti zápche a sú dôležité pre vstrebávanie a vylučovanie v procese trávenia. Vitamíny zo skupiny B sú ďalej dôležité pre psychickú pohodu. Ich dostatočný príjem slúži ako prevencia proti depresiám, nespavosti alebo chronickej únave.

Blahodarne pôsobia na stav kože, vlasov a nechtov. Pečeni pomáhajú vylučovať toxíny z tela von. Vďaka obsahu kyseliny listovej (B9) prispievajú k tvorbe červených krviniek. Zároveň napomáhajú udržiavať hladinu cukru v krvi, sú vhodné aj pre diabetikov.

Na čo si dať pozor?

Negatívne vedľajšie účinky nie sú takmer žiadne. Avšak pre svoj veľký obsah bielkovín nie sú pivovarské kvasnice vo väčšom množstve odporúčané ľuďom trpiacim na dnu a artritídu.

Vyberte, čo vyskúšate

  • Hojne využívanou možnosťou je použitie prášku alebo vločiek ako prímes do rôznych jedál. Skúste ochutiť nielen polievky alebo omáčky, ale pridajte prášok napríklad do šalátov alebo smoothie. Dobre poslúži aj na dochutenie domácich zemiakových či zeleninových chipsov alebo na popcorn. Varením pivovarské kvasnice strácajú značnú časť svojich hodnotných látok, odporúčame teda pridávať ich surové.
  • Pivovarské kvasnice možno užívať aj vo forme tabliet. Medzi najznámejšie značky patria pangamin a pargavit. Vyskúšať môžete pivovarské kvasnice čisté alebo s prímesou. Najčastejšie s probotikami, ale tiež napríklad s inulínom či pupalkovým a rakytníkovým olejom.
  • Pivovarské kvasnice sa ďalej vyskytujú veľmi často ako prímes v doplnkoch stravy zameraných na kvalitu vlasov, pleti a nechtov alebo pre dobrú pamäť.

Dávkovanie

Užívanie pivovarských kvasníc je rozdielne v prípade prášku a tabliet. Prášok môžete pridať do jedla až v množstve dvoch lyžíc denne. Pozitívne účinky by ste však mali pozorovať aj pri užití dvoch čajových lyžičiek. V prípade tabliet vystačí jedno balenie väčšinou na tri až štyri týždne. Odporúčané dávkovanie je 3 x denne 3 až 5 tabliet pre dospelých.

Tip: Nezabudnite na svojich zvieracích maznáčikov. Pivovarské kvasnice sa pridávajú aj do doplnkov stravy vyvinutých špeciálne pre psov a mačky, alebo sa pridávajú do kvalitného krmiva.

Hore
OK
Táto stránka využíva cookies pre vaše lepšie prechádzanie webovej stránky. Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s ich používaním. Zistiť viac
Spracovávam