Celiakia - intolerancia lepku
Kazia sa vám často zuby alebo trpíte zápalmi ďasien? Aj to môžu byť príznaky celiakie u dospelých.

Tento článok slúži len na vzdelávacie účely a nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo lekárnikom.

Myslíte si, že máte celiakiu? Nechajte sa otestovať!
Ak máte niektorý z príznakov celiakie, môžete sa otestovať pomocou domácich testov. Testy sú orientačné a dokážu určiť množstvo protilátok v krvi neliečených celiatikov.
Príznaky celiakie
- Príznaky celiakie u detí: po niekoľkých týždňoch až mesiacoch, kedy je im prvýkrát podaný lepok v potrave môžu trpieť hnačkami, stolica je objemná a silne zapáchajúca, deti trpia bolesťami brucha, sú mrzuté, plačlivé a strácajú chuť do jedla. Málo rastú, ubúdajú na váhe, zväčšuje sa im bruško. Môže sa objaviť aj chudokrvnosť z nedostatku železa.
- Príznaky celiakie u dospelých: choroba sa môže objaviť po väčšej záťaži organizmu (tehotenstvo, stres, vírusová infekcia). Objaviť sa môžu typické črevné ťažkosti - hnačky, nadúvanie, plynatosť, bolesti a kŕče brucha, nechutenstvo. Občas sa môže objaviť aj zvracanie či zápcha. Druhým typom ťažkostí sú mimočrevné atypické. Sem patrí napríklad chudokrvnosť, dlhotrvajúca únava, zvýšené pečeňové testy, osteoporóza, nedostatok železa, zníženie hmotnosti, zvýšená kazivosť zubov, bolesti kĺbov, zápaly ďasien, nepravidelná menštruácia, opakované potraty až neplodnosť. Ovplyvnená môže byť aj nervová sústava, čo sa prejavuje poruchou rovnováhy, kymácaním či neistou chôdzou na širokej báze. Celiakia môže byť aj príčinou bolesti hlavy, úzkosti a depresie. Z kožných prejavov je najznámejšia Duhringova dermatitída. Ku kožným prejavom intolerancie lepku môže patriť aj strata pigmentácie kože, afty a ohraničené straty vlasov. Celiakia môže byť zdanlivo bez príznakov.
Diagnostika celiakie
Orientačné vyšetrenie si môže urobiť každý sám doma za pomoci domácich testov. Tieto testy sú orientačné, na potvrdenie diagnózy je potrebné laboratórne vyšetrenie krvi na ktoré vás pošle lekár. Jedná sa o stanovenie protilátok imunoglobulínu A proti tkanivovej transglutamináze a celkový obsah protilátok IgA. Ak sú protilátky v krvi prítomné, nasleduje biopsia (odber sliznice) tenkého čreva pre potvrdenie diagnózy.

Často dedičná a celkom bezpríznaková
"Celiakia je často dedičná a môže byť zistená aj u jedinca, ktorý nemá vôbec žiadne príznaky. Väčšinou sa na ochorenie príde náhodou na základe testovania blízkych členov rodiny celiatikov. Pri objavení sa odporúča vyšetrenie aj blízkym členom rodiny (rodičia, deti, súrodenci). Až do vyšetrenia by mal pacient konzumovať potraviny s lepkom. Pri jeho vynechaní by mohlo dôjsť k falošne negatívnym výsledkom." (Mgr. Pavla Horáková)
Celiakia alebo alergia na lepok?
Rozdiel je v tom, že prvé príznaky celiakie sa neprejavia hneď po podaní lepku, ale zvyčajne až po 3-6 mesiacoch pravidelného podávania stravy obsahujúcej lepok. Naproti tomu, alergia na lepok sa prejaví do niekoľkých minút po konzumácii lepku. Pri alergii nedochádza k tvorbe protilátok proti sliznici tenkého čreva, ako je tomu u celiakie, ktorá je autoimunitným ochorením.
Ako sa celiakia lieči?
Jediná efektívna liečba spočíva v celoživotnom vyradení všetkého lepku v potrave. Škodlivé je aj minimálne množstvo lepku. Prísnym dodržiavaním bezlepkovej diéty dochádza k obnoveniu sliznice tenkého čreva počas 3-6 mesiacov. V tejto dobe dochádza ku znovuobjaveniu sa klkov a normalizácii vstrebávania živín z čreva. Pri ťažkých stavoch sa však sliznica už úplne obnoviť nemusí.

Dodržiavajte bezlepkovú diétu!
"Prísne dodržiavanie diéty má u celiatikov ochranný vplyv na vznik rakoviny tenkého čreva. Do úplného uzdravenia sliznice je dôležité dodávať vitamíny, minerálne látky a stopové prvky. Ide predovšetkým o železo, vápnik a vitamíny B12, A a D. Porušenie sliznice čreva môže byť spojené s nedostatkom laktázy (enzým rozkladajúci mliečny cukor-laktózu). Preto je vhodné v začiatkoch liečby vysadiť aj mlieko a mliečne výrobky. Po tom, čo sa sliznica začne hojiť, dôjde aj k obnoveniu produkcie laktázy. Potom je možné znovu postupne mlieko a mliečne produkty začať zaraďovať späť do stravy. " (Mgr. Pavla Horáková)
Tolerancia lepku
Tolerancia lepku u celiatikov je rôzna. Zmeny na sliznici môže vyvolať už dávka 50 mg denne. Preto sa za bezpečnú dávku považuje 20-50 mg lepku denne. Bežne vo strave konzumujeme až okolo 20 g lepku denne.
Bezlepková diéta
Bezlepková diéta je úplné vylúčenie potravín obsahujúcich lepok zo stravy. Základnými potravinami bezlepkovej stravy sú zemiaky, ryža, kukurica, quinoa, pšeno, amarant, strukoviny, ovocie a zelenina.
Bezlepkové potraviny môžu obsahovať maximálne 20 mg lepku na 1 kg v stave, v akom sa podávajú konečnému spotrebiteľovi.. Potraviny s veľmi nízkym obsahom lepku obsahujú menej ako 100 mg lepku v 1 kg v stave, v akom sa podávajú konečnému spotrebiteľovi. Celiatik tieto potraviny takmer nepoužíva.

Vyhnite sa pšenici, žitu aj jačmeňu
Úplne sa vyhnite výrobkom zo pšenice, raže a jačmeňa, pšeničnej, ražnej a jačmennej múky. Čo sa týka ovsa, väčšina celiatikov, ale nie všetci, ovos toleruje a môže ho zaradiť do svojej stravy. Musí to však byť čistý ovos nekontaminovaný pšenicou, ražou a musí spĺňať obsah lepku do 20 mg/kg a musí byť vždy
označený ako „bezlepkový“.
Bezlepková diéta a alkohol
Pri bezlepkovej diéte vás možno zaujíma, či môžete konzumovať alkohol. V prípade piva sa jednoznačne odporúča konzumovať len pivo označené ako „bezlepkové“. Na trhu už existujú aj nealkoholické. Často sa dospelí celiatici pýtajú na obilné destiláty - tieto alkoholické nápoje sú vyňaté z označovania potravinových alergénov a celiatici ich môžu konzumovať.
Napríklad biele aj červené víno sú prirodzene bezlepkové. Ak si chcete občas niečo dopriať, stavte len na kvalitné výrobky s nižším obsahom siričitanov, ktoré nemusia byť vhodné najmä pre celiatikov. Bezlepkové sú aj šumivé a tiché vína, jablčné víno, vodka, tequila alebo gin.
Opatrnosť sa odporúča pri liečivých vínach, ktorých základom môže byť sladové víno vyrobené zo sladu (rastlinný pôvod sladu by mal byť uvedený ak sa používa slad z obilnín obsahujúcich lepok).
Bezlepkové recepty
Bezlepkových receptov na chlieb, pečivo, knedle, cukrovinky, torty, palacinky a ďalšie dobroty nájdete na internete celú kopu.
My pre vás máme napríklad tieto:
- Bezlepkové perníčky z mletých mandlí
- Zapečený cícer s kari
- Dokonalé kokosové sušienky
- Adzuki fazule s ryžou a slzovkou
- Bezlepkové vianočné pečivo
Ďalšie užitočné informácie o bezlepkovej diéte nájdete napríklad na stránke Celiakia.sk.
Príznaky choroby alebo zdravotného problému opísaného v tomto článku sa môžu u každého človeka prejavovať inak. V každom prípade sa o svojich zdravotných problémoch vždy poraďte s lekárom.

Radka Malečková
a akčných ponukách na MojaLekáreň.sk vždy včas!
Napíšte nám!






