MojaLekáreň.sk

Crohnova choroba: príznaky, príčiny a liečba

Crohnova choroba je autoimunitné chronické ochorenie tráviaceho traktu. Spôsobuje zápalové procesy v rôznych častiach tráviacej sústavy, najčastejšie však v oblasti spojenia tenkého a hrubého čreva. Preniká hlboko do vrstiev postihnutého tkaniva a môže mať bolestivý a oslabujúci priebeh so život ohrozujúcimi komplikáciami.

Najčastejšie sa prejavuje bolesťami brucha, dlhotrvajúcou hnačkou, ale aj únavou a úbytkom hmotnosti, až podvýživou. Aj keď liek na Crohnovu chorobu neexistuje, lekári dokážu výrazne potlačiť jej príznaky a dokonca zmierniť jej rozvoj. S adekvátnou liečbou je teda aj v prípade Crohnovej choroby možné viesť plnohodnotný život.

Crohnova choroba: príznaky, príčiny a liečba
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Crohnova choroba: príznaky

Symptómy Crohnovej choroby sa môžu pohybovať od miernych až po ťažké. Zvyčajne sa objavujú postupne, ale existujú aj prípady, keď prepukli náhle a bez varovania. Často sa tiež objavuje obdobie takzvanej remisie, kedy sa choroba žiadnymi symptómami neprejavuje.

Medzi najčastejšie príznaky Crohnovej choroby patrí:

  • hnačka
  • teplota
  • únava
  • bolesť brucha a kŕče v ňom
  • krv v stolici
  • bolesť v ústach
  • afty
  • znížená chuť do jedla
  • strata hmotnosti
  • bolesť v blízkosti ritného otvoru
  • niekedy sa tiež objavujú zápaly pečene alebo žlčových ciest, zápaly kože, očí a kĺbov alebo tiež oneskorený vývoj detí

Crohnova choroba − stravovanie

Popri klasickej modernej liečbe podporte zdravie zažívacieho systému vhodným diétnym opatrením. Vyvarujte sa tučných, vyprážaných a korenených pokrmov a dajte pozor na nadbytok nestráviteľnej vlákniny, ktorá by mohla nadmerne dráždiť črevo, ale aj na kapustu a strukoviny, ktoré črevný trakt skôr zaťažujú.

Vhodná je konzumácia diétneho mäsa, kyslomliečnych výrobkov, ryže, zemiakov a zeleniny, najlepšie upravené na pare. Z ovocia sa zamerajte na zrelé mäkké druhy, ako marhule alebo banány. Z vlákniny je vhodný inulín, ktorý nájdeme v koreňoch čakanky, púpavy, cesnaku či cibuli. Vhodné sú aj prírodné vitamíny v podobe rakytníka rešetliakového, čučoriedok, kurkumy, acai berry atď. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Crohnova choroba − kedy navštíviť lekára

Ak vás dlhší čas trápia hnačky či iné zmeny v oblasti vylučovania sprevádzané krvou v stolici alebo vás často a zdanlivo bez príčiny bolí brucho, máte teplotu a chudnete, potom by ste s návštevou lekára nemali otáľať. Ten zvyčajne vykoná podrobnú anamnézu, klinické vyšetrenie, laboratórne vyšetrenia a v prípade podozrenia na Crohnovu chorobu tiež kolonoskopiu.

Probiotiká a prebiotiká? Áno!

Vhodná je strava alebo výživové doplnky s probiotikami a prebiotikami. Vyberajte probiotiká s viacerými kmeňmi a dostatočným množstvom prospešných baktérií. Denná dávka by mala byť minimálne 10 − 20 miliárd živých baktérií u dospelého a 5 − 10 miliárd u detí.

Príčiny vzniku Crohnovej choroby

V minulosti sa lekári domnievali, že na rozvoj Crohnovej choroby majú vplyv zlé stravovacie návyky v kombinácii so stresom. Teraz sa však prikláňajú k názoru, že tieto faktory priebeh choroby len zhoršujú, ale nie sú príčinou jej vzniku. Presný pôvod choroby tak zostáva nejasný s tým, že vplyv zrejme hrá:

  • Dedičnosť − Crohnova choroba sa objavuje častejšie u jedincov, ktorí majú výskyt tejto choroby v rodinnej anamnéze.
  • Imunitný systém − lekári sa domnievajú, že Crohnovu chorobu môžu vyvolať vírusy alebo baktérie vo chvíli, keď sa imunitný systém snaží abnormálnou imunitnou reakciou bojovať proti mikroorganizmom, ktoré napádajú zažívací trakt.

Rizikové faktory prepuknutia Crohnovej choroby:

  • Vek − Crohnova choroba sa môže objaviť v akomkoľvek veku, najčastejšie je však diagnostikovaná ľuďom do 30 rokov veku.
  • Rodinná anamnéza − 1 z 5 chorých má vo svojej rodine člena, ktorý mal tiež Crohnovu chorobu.
  • Životné prostredie − Crohnova choroba sa oveľa častejšie objavuje u ľudí z veľkých miest alebo priemyselných oblastí.
  • Etnická skupina − najčastejšie sa táto choroba objavuje u belochov a jedincov s východoeurópskym židovským pôvodom.
  • Fajčenie − spôsobuje najmä ťažší priebeh choroby.
  • Užívanie protizápalových liekov − môže viesť k zápalu v črevách a zhoršiť tak priebeh choroby.

Komplikácie spojené s Crohnovou chorobou

V prípade zanedbania liečby môže viesť Crohnova choroba k celému radu zdravotných komplikácií. Najčastejší z nich je nepriechodnosť čriev, ktorú je v pokročilom štádiu nutné riešiť chirurgicky. Často sa tiež v oblasti zažívacieho traktu, a to vrátane úst, ritného otvoru a genitálií, objavujú bolestivé vredy, fistuly alebo praskliny. Následkom choroby sa potom môže objaviť podvýživa alebo rakovina hrubého čreva.

Crohnova choroba: liečba

Pri prvých prejavoch sú obvykle nasadzované antibiotiká, vďaka ktorým sa zmierni akútny priebeh choroby. U vážnejších prípadov je využívaná biologická liečba, ktorá zamedzí prepuknutiu ďalších zápalov v tele alebo chirurgická liečba, ktorá zvyčajne odstráni najpostihnutejšiu časť čriev.

Vo fáze klinických testov je liečba Crohnovej choroby pomocou vajíčok červov tenkohlavca prasačieho. Imunitný systém sa v prípade tejto liečby sústredí na boj a zničenie tenkohlavca, vďaka čomu prestáva bojovať s vlastnými baktériami.

Crohnova choroba: invalidný dôchodok

Vzhľadom k tomu, že Crohnova choroba je závažné a chronické ochorenie, ktoré postihnutého často obmedzuje vo výkone práce, môže mu byť v súvislosti s ňou priznaný invalidný dôchodok. A to buď plný alebo čiastočný s tým, že posúdenie závažnosti choroby a jej vplyvu na pracovnej schopnosti hodnotí ošetrujúci lekár.

Aplikácia, ktorá pomáha chorým s Crohnom či ulceróznou kolitídou

Pacientská organizácia IBD (IBD = Inflammatory bowel disease) vydala mobilnú aplikáciu zvanú IBD Pod Kontrolou, ktorá pomáha uľahčiť život pacientom s Crohnovou a ulceróznou kolitídou. Aplikácia je dostupná ako pre Android, tak pre iOS a pomáha pacientom s dodržiavaním liečebných postupov a lepšej organizácií času. Na Slovensku trpí Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou cca 2500 osôb.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.