MojaLekáreň.sk

Afty: príčina a riešenie

Stres, nedostatok niektorých vitamínov, ako aj mechanické poškodenie v ústach môžu ovplyvniť vznik aft. Naši lekárnici vám poradia, čo sa ich týka a ako sa ich zbaviť. Okrem štandardných liekov vám poradia aj prírodné tipy.

Afty: príčina a riešenie
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Čo platí na afty

  • Na afty na pery platia gély, ktoré je možné ľahko aplikovať priamo na postihnuté miesta a vzhľadom na ich kompaktnejšiu konzistenciu na nich aj dobre držia.
  • Afty v hrdle vyriešia ústne spreje, ktoré je možné vďaka dlhej tryske aplikovať aj na vzdialenejšie miesta v ústnej dutine.
  • Na afty na jazyku, ďasnách a lícach sa hodia ústne výplachy a roztoky, ktorými je možné jednoducho ošetriť celú ústnu dutinu.
  • Zároveň je pri liečbe áft vhodné zabezpečiť telu dostatočný prísun vitamínu B, ktorý sa postará o obnovu tkanív zvnútra.

Prírodná pomoc na afty

Na výplachy úst môžeme použiť hojivé bylinky, ktoré podporujú imunitný systém slizníc a pokožky. Najbežnejšie sa k výplachom používa šalvia lekárska, repík lekársky alebo rumanček rímsky. Afty môžeme potierať aj propolisovou tinktúrou. Priaznivo ovplyvňuje zdravie slizníc a má veľa pozitívnych účinkov pri zníženej imunite. Propolis môžeme užívať aj vo forme spreja.

Prevencia aftov

V prípade, že vás čas od času afty potrápia a ste si istí, že nie sú dôsledkom žiadnej poruchy imunity, je dobré týmto boľavým vriedkom predchádzať. Možností je hneď niekoľko:

  • zvýšte príjem vitamínov skupiny B, špeciálne vitamínu B2, ktoré obsahujú najmä vnútornosti alebo aj iné mäsá,
  • zvýšte príjem kyseliny listovej čiže vitamínu B9, tú nájdete hlavne v zelenej zelenine, šalátoch alebo orechoch,
  • na istý čas vyškrtnite zo svojho jedálnička citrusové plody, korenené jedlá a červené víno,
  • dodržiavajte hygienu príboru a riadu
  • ľudia s citlivejšími ústami môžu mať problémy aj s penivými zubnými pastami s obsahom SLS, skúste radšej prírodné zubné pasty

Afty u bábätiek

Afty u detí riešte čo najskôr. Na tento účel je užitočný gél, ktorý sa aplikuje priamo na vredy, pomáha zabrániť množeniu patogénov v ústach a rýchlo regenerovať poškodené tkanivo. Môžete použiť aj liečivý prípravok, ktorý vďaka lokálnemu anestetiku mierne znecitlivie bolestivé ložiská. O liečbe aftov u detí sa vždy poraďte s pediatrom.

Náš tip

Používajte mäkkú zubnú kefku a jemnú zubnú pastu bez mentolu a dráždivých látok. Niekedy je príčina áft spôsobená alergiou na niektoré zložky v strave alebo práve v novej zubnej paste. Ak sa stav áft po určitej dobe nezlepšuje, kontaktujte svojho zubného lekára.

Prečo vznikajú afty?

Presné príčiny vzniku aftov sa zatiaľ lekárom nepodarilo objasniť. Pravdepodobne je ale tendencia k ich rozvoju dedičná a má na ňu vplyv stres, nedostatok niektorých vitamínov, kyseliny listovej alebo železa, ale aj mechanické poškodenie a konzumácia niektorých potravín − obzvlášť tých, ktoré môžu sliznicu poraniť alebo tiež mykózy v ústach. Ak človeka spolu s častými aftami trápia aj tráviace a črevné ťažkosti, môže sa jednať o autoimunitné ochorenie, ako je napríklad Crohnova choroba, celiakia alebo tiež AIDS.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Afty v ústach Lieky na afty Prostriedky na afty a ďasná

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.