Zdravé varenie: Netradičné prílohy − polenta, pohánka, amarant
Polenta, pohánka a amarant sa vám predstavujú ako skvelé prílohy alebo ľahké hlavné jedlo. Spestria váš jedálniček a telu dodajú prospešné látky. Ak si nerozumiete s lepkom, určite oceníte, že sa jedná o bezlepkové plodiny.
COUNTRY LIFE Amarant BIO 500 g
Polenta
S polentou, teda kukuričnou múkou, idú robiť divy! Pripraviť z nej môžete kašu alebo kukuričnú placku, ktorá nahradí pečivo. My sme si ale zamilovali jej krémovú podobu, a preto vám ponúkame recept na 2 – 3 porcie tejto dobroty...
Polenta so špenátom a hubami
Čo budete potrebovať:
- 200 g BIO polenty
- 200 g čerstvých listov špenátu (použiť môžete aj mrazený)
- 250 g čerstvých alebo sušených húb (sušené vopred namočte na 10 min do vody)
- 1 väčšia červená cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice/plátky masla alebo Ghí (a kto chce, pridá tavený syr)
- soľ, čierne korenie
- ideálne čerstvý ligurček
Postup:
Prepláchnite špenátové listy (ak použijete mrazený listový špenát, nechajte ho poriadne odkvapkať) a medzitým si nadrobno pokrájajte cibuľku a cesnak na plátky. Pripravte si väčší hrniec alebo hlbšiu panvicu a cibuľku so strúčikmi cesnaku zľahka speňte na olivovom oleji. Akonáhle chytnú zlatistú farbu, pridajte pokrájané huby na plátky a opäť ľahko speňte. Potom pridajte očistený špenát, osoľte, okoreňte, pridajte 1 lyžicu čerstvého masla a všetko duste do zmäknutia, teda asi 10 minút.
Medzitým si pripravte polentu. Vodu v hrnci osoľte, priveďte do varu a polentu pomaly za stáleho miešania prisypávajte. Stále miešajte, aby sa vám nevytvorili hrudky. Dajte pozor, polenta pri vare vysoko prská!
Za 3 minúty je polenta hotová. Vmiešajte do nej lyžicu masla, pre jemnejšiu chuť môžete pridať aj 2 kocky taveného syra. Miešajte, kým sa oboje v polente dokonale nerozpustia. Servírujte s vetvičkou ligurčeka.
Pohánka
Pohánka sa odporúča jesť hlavne v chladnom období, pretože skvele prehrieva organizmus. Najviac ju ale ocení cievny systém – obsahuje totiž rutín, ktorý sa podieľa na jeho pružnosti, navyše je výborným antioxidantom a skvele podporuje prácu vitamínu C v našom tele.
Keď ju chcete bez veľkého vymýšľania nových receptov rýchlo zaradiť do jedálnička, jednoducho siahnite po vrecúšku pohánky vo chvíli, keď by ste inak použili ryžu. My si ju pripravíme tak, ako ju v stredoveku rozhodne nepoznali: s kukuricou a tuniakom.
Pohánkové rizoto
Suroviny na 2 porcie:
- 200 g BIO lúpanej pohánky
- 1 konzerva tuniaka
- 150 g sterilizovanej kukurice
- cibuľu
- soľ a čierne korenie
- zeleninový bujón
- olivový olej
Postup:
Pohánku varte v osolenej vode dvojnásobného objemu s väčšou štipkou bujónu 20 minút. Na oleji medzitým opražte cibuľku dozlatista, potom pridajte kukuricu a tuniaka – osoľte, okoreňte a zmiešajte s varenou pohánkou. Všetko osmažte ešte spoločne. Takto pripravené rizoto môžete a nemusíte posypať strúhaným syrom.
Amarant
Ak k príprave pokrmov zvolíte drobunké guľôčky (veľkosťou podobné kuskusu) amarantu čiže láskavce, neubránite sa tomu, aby bol výsledok vždy mierne chrumkavý. Zároveň sa ale tiež neubránite tomu, aby ste vďaka tejto superpotravine vstrebali veľké množstvo bielkovín, vlákniny, minerálnych látok a vitamínov.
Amarantom plňte... čokoľvek − využite ho ako plnku, prípadne zmiešajte s ryžou, čím ju chuťovo ozvláštnite.
Šampiňóny s plnkou z amarantu
Čo budete potrebovať:
- amarant
- cesnak
- 1 vajce od spokojnej sliepky
- ľubovoľné bylinky zo záhradky
Postup:
Prepláchnutý amarant varte 30 minút v dvojnásobnom množstve osolenej vody. Po vychladnutí ho zmiešajte s prelisovaným cesnakom, vajcom a bylinkami. Plniť ho môžete do šampiňónov, paradajok a paprík (a posypať nastrúhaným syrom), ktoré následne pečte v rúre alebo grilujte.
Pripomeňme si, že v inom článku sme varili z pšena, bulguru a kuskusu.
Zuzana Bihary
a akčných ponukách na MojaLekáreň.sk vždy včas!
Napíšte nám!