MojaLekáreň.sk

Zázračné semienka

Semienka sú základom zdravej a vyváženej stravy a mali by sa na vašom tanieri alebo mise objaviť pokojne aj niekoľkokrát denne. Kvalitné semienka dodávajú telu bielkoviny, vitamíny, minerály a hlavne kvalitné tuky. Vedeli ste tiež, že niektoré semienka majú tak kvalitný prínos pre ľudské zdravie, že sa dajú pokladať za doplnok stravy?

Zázračné semienka
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Semienka sa dajú jesť na milión spôsobov, nájdete ich v pečive, v šalátoch, aj v pudingoch. Patria medzi obľúbené ingrediencie na smoothie, alebo si ich môžete opražiť a jesť večer pri televízii. Okrem toho sú semienka výborným pomocníkom pri varení. Na konci článku nájdete náš obľúbený recept na semienkovú nátierku.

Medzi najznámejšie semienka patria:

Chia semienka

Získali celosvetovú popularitu vďaka fitness priemyslu, ktorý chia semienka vykresľuje ako najlepšieho pomocníka pri chudnutí. Chia semienka obsahujú tridsať percent olejov, telu dodávajú minerály, bielkoviny, vlákniny a omega-3 mastné kyseliny. Okrem toho obsahujú vápnik, železo a horčík.

Ľanové semienka

Ďalším zdrojom omega-3 mastných kyselín, vitamínov a minerálov je ľanové semienko. Hodí sa pre vegánov, vegetariánov alebo pre vyznávačov RAW a PALEO. Ľanové semienka sú ťažko stráviteľné, preto sa musia poriadne požuť alebo ich jedzte už nadrvené či zomleté. Po jedle sa dobre napite.

Ako ľanové semienka pomáhajú:

  • pomáhajú pri zápche
  • sú to antioxidanty
  • sú zdrojom omega-3 mastných kyselín pre vegánov a vegetariánov

Slnečnicové semienka

Slnečnicové semienka majú menej vitamínu A a C, ale zato dodajú telu veľkú dávku vitamínu E a B1. Majú orieškovú chuť a jedia sa najčastejšie pražené. Slnečnicové semienka sú ľahko stráviteľné, odporúčame ich jesť bez pridanej soli.

Ako slnečnicové semienka pomáhajú?

  • sú zdrojom bielkovín a sacharidov
  • hodia sa aj pre tehotné ženy

Tekvicové semienka

Tekvicové semienka sa hodia na smoothie, do jogurtov alebo do šalátov, môžete ich tiež upražiť. Sú náročnejšie na trávenie, a tak ich odporúčame cez noc namočiť do vody. Telu dodajú vitamín A a B, fosfor, mangán, omega kyseliny, alebo napríklad horčík. Podporujú zdravie prostaty a močových ciest.

Sezamové semienka

Sezamové semienka majú pre telo podobné benefity ako ľanové semienka a patria medzi najobľúbenejšie semienka vôbec. Dajú sa jednoducho konzumovať, nájdete ich na pečive a sú obľúbenou prísadou v ázijskej kuchyni.

Máte radi semienka? Ktoré patria medzi vaše najobľúbenejšie a ako často ich zaraďujete do svojho jedálnička? Skúste recept na semienkovú nátierku a dajte nám vedieť, ako vám chutila!

Semienková nátierka

Suroviny:

  • semienka (zhruba dva hrnčeky vašich obľúbených semienok - nebojte sa mixovať)
  • sušené paradajky v oleji (10-15 kúskov)
  • panenský olivový olej (2 lyžice)
  • 1 citrón
  • 2 strúčiky cesnaku
  • sójová omáčka (1 lyžička)
  • bazalkové lístky (3/4 hrnčeka)
  • soľ a korenie

Ako na to: Vo veľkej mise rozmixujte všetky ingrediencie a dochuťte podľa ľubovôle (pridajte viac paradajok, bazalky, alebo dochuťte soľou a korením).

Dobrú chuť!

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Bio potraviny Lieky na trávenie Kozmetika a hygiena

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.