MojaLekáreň.sk

Zázračné semienko Chia (salvia hispanica)

Tajomná sila Aztékov, pradávne platidlo aj uctievadlo bohov, to sú len čriepky z histórie znovuobjaveného fenoménu, ktorým sú chia alebo aj čia semienka. Proteíny, kvalitné sacharidy, omega3 mastné kyseliny, vláknina, vápnik, železo či antioxidanty, to všetko nájdeme v týchto miniatúrnych životabudičoch plných energie a zdravia. Navyše vedia títo malí kúzelníci až 12x zväčšiť svoj objem, pretože skvele pohlcujú vodu. Sú tak spoľahlivým zavlažovacím systémom pre vaše telo i organizmus a to priamo zvnútra.

Zázračné semienko Chia (salvia hispanica)
Zdielať
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu

Chia semienko pôvodne pochádza z Latinskej a Strednej Ameriky kde rastie už viac ako 4000 rokov. Táto plodina bola objavená už bájnymi Aztékmi a bola tiež jedným zo zdrojov ich neuveriteľnej životnej vitality, sily, energie a zdravia. Semienka chia si zrejme obľúbili aj preto, že sú výdatným zdrojom energie, ktorú potrebovali na lov a boj o prežitie.

Šalvia hispánska je rastlina, na ktorej chia semienka nájdeme. Rastie iba v niektorých častiach Strednej a Južnej Ameriky a je veľmi náročná na pestovanie.

Plody šalvie hispánskej možno konzumovať na mnoho spôsobov. Samotne, vcelku aj mleté na prášok a pridané do pokrmov, nápojov a šalátov. Chia semená majú tiež unikátnu vlastnosť, že dokážu absorbovať toľko vody, že až 12x zväčšia svoj objem a pri ich konzumácii zároveň hydratujete celý svoj organizmus, čo veľmi pomáha pri fyzicky náročných činnostiach i športe.

Chia semienka na vašom jazyku

Stručne povedané chia semienka nemajú vôbec žiadnu chuť a tak vaše chuťové poháriky nezaskočia. Ich názov pochádza z aztéckeho slova "chian" teda "olejnatý". Pri spracovaní sú teda mierne klzké, ale inak nie sú horké, sladké ani slané. Neovplyvnia tak chuť žiadneho vášho jedla a skvele sa hodia do slaných i sladkých pokrmov, dobrôtok, šalátov, nápojov, kaší aj do pečiva.

Tento zázrak sa hodí aj do bezlepkovej stravy, pre diabetikov, dojčiace matky, deti a pre ľahkú stráviteľnosť aj pre ľudí, ktorí majú problém so zažívaním či podráždením žalúdka.

Nasýtia, nabijú, napoja a pomôžu so zdravím

Chia semienka boli okolo roku 900 pred n.l. v oblastiach dnešnej Strednej Ameriky používané ako platidlo. Sú totiž výnimočné a to hneď z niekoľkých dôvodov. Šalvia hispánska je výnimočná rastlina, ktorá sa nedá pestovať všade a vyžaduje starostlivosť. Semená majú vysokú výživnú hodnotu, sú tak skvelým doplnkom pokrmov športovcov ale aj tých, ktorí majú oslabenú fyzickú alebo psychickú odolnosť. Pomôžu vám ju získať späť.

Semienka bežcov, ako sú niekedy čia nazývané, dodajú telu energiu i živiny. Obsiahnuté zdravé tuky a omega 3 mastné kyseliny trávi naše telo pomalšie než dodané umelé cukry, a tak sú chia semienka zaručeným a dlhotrvajúcim zdrojom energie. Je preto ideálne užívať ich pred a počas veľkého fyzického výkonu alebo počas náročného dňa. Udržia vás tak bdelé a s dostatkom energie.

Niektorí odborníci prisudzujú semienkam liečivé schopnosti a používajú ich ako medicínu. Vďaka obsahu omega 3 mastných kyselín majú dobrý vplyv na stav srdca i krvného obehu. A tiež doplnia prirodzenou cestou do tela vápnik, železo, zinok, fosfor i horčík.

Najdôležitejšou a naozaj unikátnou vlastnosťou chia semienok sú ich hydrofilné vlastnosti, teda schopnosť nasiaknuť a udržať v sebe vodu. Tak dokážu pri ich konzumácii zvnútra hydratovať telo, čím dostáva organizmus priamy zdroj dostatku tekutín na fyzické výkony. Naviac vďaka tejto vlastnosti sa semienka po namočení do vody, ale aj džúsu, mlieka alebo jogurtu premenia na hustý gel, ktorý sa veľmi ľahko je, prehĺta a dobre trávi. Tento gél taktiež vytvorí v žalúdku bariéru, vďaka ktorej telo pomalšie trávi polysacharidy na glukózu, a nedochádza tak k rýchlym výkyvom hladiny cukru v krvi. Preto sú chia semienka vyhľadávané nielen športovcami, ale i diabetikmi. Navyše to, že rýchlo neklesá cukor v krvi zapríčiňuje, že pojedači chia semienok necítia tak často hlad, a teda chia semienko pomáha aj s chudnutím a zdravým stravovaním.

Obsah veľkého množstva antioxidantov, ktoré čistia organizmus od škodlivín a posilňujú vlasy a nechty, už je len príjemnou bodkou za dlhým výpočtom skvelých vlastností chia semienok.

V dávnej histórii si ľudia vážili chia semienka natoľko, že nimi uctievali bohov. Podľa vyššie uvedeného sa nie je ani čomu diviť. Navyše chia semienka neobsahujú lepok ani iné dráždiace či alergénne látky a sú ideálne pre deti i dojčiace matky.

Chia semienka dostanete dnes v rôznej podobe. Veľké i malé balenia chia plodov, chia prášok a tiež semienka Chia v bio kvalite.

 

Témy článku
Zdravie z prírody
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu
Bio potraviny

Prečítajte si tiež

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

Vitamín K sa podieľa na tvorbe zrážacích faktorov, a tým ovplyvňuje správnu zrážanlivosť krvi. Okrem toho pravdepodobne ovplyvňuje tvorbu bielkoviny, ktorá je zodpovedná za viazanie vápnika v…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.