MojaLekáreň.sk

Maliník obyčajný

Na červených šťavnatých malinách si radi pochutíme − vedeli ste ale, že zdraviu prospešné môžu byť aj listy? Tie je však lepšie zbierať z lesných malín. Prečo? To sa dozviete v našom článku.

Maliník obyčajný
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Maliník obyčajný − Rubus ideus

Maliník je ker s pichľavými listami, bielymi kvetmi a červenými plodmi (šľachtené sú aj žlté či biele). Rovnako ako ostružina rastie hojne divoko v lese, na mýtinách a preslnených cestách.

Pestovanie maliníka

Maliník nie je náročný, stačí mu slnečný kus nevyužívanej záhrady. Počítajte s tým, že ak ho nebudete nijako strihať, môže sa poriadne rozrásť a postupne v záhrade zaberať viac a viac miesta. Ak teda nechcete, aby sa z vašej oázy pokoja stala tŕnistá buš, odporúčame kríky maliníka každý rok prerezávať a tiež mu pre jeho rast vyčleniť určitý priestor. Maliník má dlhé šľahúne a je dobré ich vyväzovať napríklad k plotu, múriku alebo inej opore. Maliník plodí na dvojročných výhonoch, tie staré, ktoré doplodili, na jeseň či na jar vystrihujeme.

Ako množiť maliník

Maliny sa ľahko množia odrezkami. Najlepšie na jeseň zapichneme vetvičku aj s koreňom do hliny. Takto si môžeme namnožiť našu obľúbenú odrodu. 

Maliník pre zdravie

Chutné a zdravé maliny poznáme všetci. Z maliníka sa ale zbierajú aj listy. Kým plody môžete zbierať z akýchkoľvek odrôd malín (aj keď tvrdia, že najviac prospešných látok majú červené maliny), listy zbierajte skôr z lesných malín. Najlepšie je trhať listy v apríli, ešte pred kvetom. Sú krásne svieže a plné živín.

Poznáte malinový olej? Ak ešte nie, nenechajte tento prírodný poklad bez povšimnutia a čítajte ďalej.

Čo obsahujú maliny

  • Maliny obsahujú veľa vitamínu C, ktorý nám pomáha udržiavať dobrú obranyschopnosť organizmu. Tiež obsahuje vitamíny skupiny B.
  • Plody sú zdrojom radu minerálnych látokhorčíka, vápnika, železa a ďalších.
  • Malinová šťava sa odporúča ako podporný prostriedok pri chorobe, je vhodná hlavne pre deti.
  • Maliny sú zdrojom biotínu, vitamínu, ktorý je potrebný pre zdravú kožu, vlasy a nechty.

Maliny sú vhodné nielen pre deti

Maliny odporúčam nielen deťom, ale aj tehotným a dojčiacim ženám. Sú vynikajúcim zdrojom prospešných vitamínov, minerálnych látok vôbec. Zaraďujte ich v ich sezóne do jedálnička čo najčastejšie. Pozor na kupované maliny, bývajú často plesnivé a mnohokrát môžu byť ošetrené chemickými látkami. Takéto maliny skôr zaťažia. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Čaj z listov maliníka​

  • Čaj je možné popíjať v období pred menštruáciou ku zvýšeniu menštruačného komfortu. 
  • Tiež je odporúčaný piť ženám v tehotenstve a po pôrode.
  • Čaj z listov aj plodu maliníka môžeme podávať aj deťom.

Ako pripraviť malinový čaj

Použijeme čerstvé alebo sušené listy maliníka, ostružiny, alebo jahôd samostatne alebo v kombinácii. Tie môžeme obohatiť čerstvými malinami a ďalšími lesnými či záhradnými plodmi. V zime je možné pridať k sušeným malinovým listom, kôru z pomaranča, čaj rooibos, sušené alebo mrazené ovocie. Takto pripravené čaje môžu piť deti, tehotné i dojčiace ženy. 

Malinový olej

Malinový olej sa získava lisovaním semienok malín. Táto cenná tekutina je veľmi bohatá na prospešné látky, ktoré sú veľmi účinné na našu pleť. Malinový olej je zdrojom vitamínu E, karotenoidov, ktoré hrajú veľkú úlohu pri opaľovaní a tiež esenciálnych omega 3 a 6 mastných kyselín. Ďalej obsahuje kyselinu ellagovú, ktorá sa podieľa na tvorbe kolagénu v koži. Malinový olej pôsobí ako antioxidant, znižuje poškodenie buniek voľnými radikálmi vrátane slnečných lúčov. Je tiež zdrojom cenných fytosterolov.

Tento olej je hustejší, preto sa nevyužíva samostatne na pleť, ale skôr ako prídavok do pleťových krémov, ochranných sér alebo ako starostlivosť o pokožku počas slnenia a tiež po opaľovaní. Z malinového oleja bude mať prospech každý tip pleti vrátane pokožky starnúcej so sklonom k vráskam. Hodí sa aj pre deti s problémami s pokožkou. Malinový olej má hydratačné účinky, ľahko sa vstrebáva a nezanecháva pocit mastnoty. Obnovuje tón a jas pleti. Tento olej má príjemnú vôňu a krásnu farbu.

Niektoré zdroje považujú malinový olej za prírodnú ochranu pred slnečným žiarením. Tento účinok doteraz nebol overený, preto odporúčame sa nespoliehať len na malinový olej a odporúčame používať bežný opaľovací prípravok, ktorý môžeme napríklad o tento cenný olej obohatiť. 

Vďaka vysokému obsahu mastných kyselín je olej citlivý k oxidácii čiže žltnutiu. Je potrebné ho uchovávať v tmavom skle chránený pred slnečnými lúčmi a pri teplote do 35 °C.

Tak nezabudnite vyraziť na zber listov maliníka už v apríli. Zber spojte s príjemnou jarnou prechádzkou a na plodoch si potom pochutnajte v lete. A či v zmrzline, v kokteile alebo si maliny uchováte na zimu v podobe marmelády, to už necháme na vás. Isté je, že maliník si vašu pozornosť rozhodne zaslúži.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.   

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Bio potraviny Lieky na trávenie

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.