MojaLekáreň.sk

Lekárnička vaša istota, nech ste kdekoľvek...

Poradíme vám, čo by mala obsahovať lekárnička, aby ste v nej našli všetko potrebné pre poskytnutie prvej pomoci a záchranu ľudského života.

Lekárnička vaša istota, nech ste kdekoľvek...
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Lekárnička by mala byť nevyhnutnou súčasťou každej domácnosti. K viac ako polovici poranení a úrazom dochádza totiž v blízkom okolí nášho domova. Mala by byť uložená na stálom a suchom mieste mimo dosahu malých detí a minimálne raz za rok by sme mali zodpovedne skontrolovať jej obsah. Bez starostlivo zbalenej lekárničky by sme však nemali vyrážať ani na cesty či dovolenky a na pracoviskách či v automobiloch sú dokonca zákonnou povinnosťou. Prezradíme vám, ako by mal vyzerať ich obsah.

Čo je lekárnička

Lekárnička je skrinka alebo puzdro prispôsobené pre dlhodobé a bezpečné ukladanie zdravotníckeho materiálu, ktorý je určený pre poskytnutie prvej pomoci. Mala by byť vhodným spôsobom označená a umiestnená na dobre prístupnom mieste, avšak mimo dosahu malých detí. Lekárničky musia byť konštruované tak, aby uložený zdravotnícky materiál bol chránený proti znehodnoteniu.

Domáca lekárnička

Pre obsah lekárničky v domácich podmienkach neexistuje žiadna zákonná povinnosť. Je teda na každom jednotlivcovi alebo rodine, aby si jej náplň upravili podľa vlastných potrieb a uváženia.

Ponúkame vám pár tipov na vybavenie lekárničky:

Lekárnička na dovolenku

Pri balení cestovnej lekárničky by sme mali zohľadniť niekoľko parametrov:

  • kam sa chystáme,
  • pre koľko osôb lekárnička bude slúžiť a koľko im je rokov,
  • na koľko dní idú preč,
  • aké budem prevádzkovať aktivity,
  • ako dostupná je v danej krajine lekárska starostlivosť.

Čo presne do cestovnej lekárničky zbaliť a ako sa na cestách správať, aby sme sa vyvarovali zdravotných komplikácií, nájdete tu.

Lekárnička pre bábätko

Vzhľadom k tomu, že novorodenci a batoľatá majú celkom iné potreby ako dospelí, bude sa obsah lekárničky pre nich líšiť:

  • detské čapíky a sirupy na bolesť a teplotu,
  • kvapky proti nadúvaniu vhodné pre malé deti, prípadne aj masážny krém na boľavé bruško,
  • roztok či kvapky do nosa pre prípad nádchy,
  • detské kvapky alebo výplach do očí, krém na zapareniny,
  • elektronický teplomer,
  • odsávačka hlienov.

Autolekárnička

Vzhľadom na to, že obsah autolekárničky je stanovený vyhláškou 341/2014 Zb. o povinnej výbave vozidiel, je úplne jasné, bez čoho na cesty nesmieme vyraziť:

  • 3x hotový obväz s jedným vankúšikom (najmenej 8 cm široký),
  • 3x hotový obväz s dvoma vankúšikmi (najmenej 8 cm široký),
  • 1x hladká náplasť, cievka, (2,5 x 5 cm),
  • 1x škrtiace gumové ovínadlo (6 x 125 cm),
  • 1x gumené (latexové) rukavice,
  • 1x izotermické fólie (200 x 140 cm),
  • 1x zahnuté nožnice v dĺžke aspoň 14 cm.

Rovnako ako je viac druhov motorových vozidiel, je aj viac druhov autolekárničiek, a tak zatiaľ čo pre osobné automobily platí povinnosť voziť autolekárničku veľkosti I. (vyššie popísaná), tak autobusy alebo motorky musí voziť lekárničky s iným obsahom.

Lekárnička do kancelárie

Zákonník práce v ust. § 134 písm. f) ukladá zamestnávateľovi povinnosť zabezpečiť a vybaviť lekárničku prvej pomoci na svojom pracovisku. Toto ustanovenie ukladá zamestnávateľovi zabezpečiť, aby pracoviská boli vybavené tak, aby pracovné podmienky pre zamestnancov z hľadiska bezpečnosti, hygieny a ochrany zdravia pri práci zodpovedali bezpečnostným požiadavkám a hygienickým limitom. Konkrétne ide o to, aby pracovisko bolo vybavené jednak prostriedkami prvej pomoci a jednak prostriedkami pre privolanie zdravotníckej záchrannej služby. Žiadny zákon ale neuvádza, čo presne by v takej lekárničke malo byť. Na trhu je preto široké spektrum lekárničiek s určením pre rôzny počet osôb. Do kancelárií a prevádzok s vyššou koncentráciou osôb sa hodí nástenná lekárnička, ktorá je navyše uzamykateľná.

V každej firme by mala byť stanovená osoba, ktorá bude za obsah lekárničky zodpovedná, bude ju pravidelne kontrolovať a dopĺňať v nej chýbajúce položky.​

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.