MojaLekáreň.sk

Rosacea a rozšírené žilky

Všetci to pravdepodobne poznáme. Pri výraznej zmene teplôt, konzumácii príliš pálivých jedál, emóciách či popíjaní alkoholu dôjde k začervenaniu pleti. Červené žilky v tvári však po chvíli zmiznú. Čo robiť, keď sa rosacea začne prejavovať a pretrvávať?

Rosacea a rozšírené žilky
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Čo je to rosacea (ružovka)

Rosacea čiže ružovka je časté ochorenie, ktoré je často zamieňané s akné. Ide však o chronické zápalové ochorenie kože. Postihuje predovšetkým ženy vo veku nad 30 rokov, ale nevyhýba sa ani mužom. Ak však postihne muža, s väčšou pravdepodobnosťou sa rozvinie do koncového štádia ťažkej rosacey, u ktorého vzniká rhinophyma. Najčastejšie sa vyskytuje v tvári na lícach, nose, brade alebo v strede čela. Naopak  okolo očí a úst ho skoro nevidíte.

Príznaky rosacey

Rosacea je progresívna kožná porucha, ktorá zvyčajne začína subjektívnymi pocitmi so zvýšenou citlivosťou pleti, ako je štípanie a pálenie. V začiatku môže byť sčervenanie (začervenaná pleť) dočasné, ale postupne môže byť toto začervenanie trvalé. Môžu sa objavovať pupienky a hrčky a v niektorých prípadoch sa môžu oči podlievať krvou. V závažnejších prípadoch sa objaví rhinophyma, opuchy očí a silnejšie zápaly kože.

Sprievodným príznakom býva opuch postihnutej časti tváre. Trvalé začervenanie môže pacienta značne obmedzovať po stránke psychickej a kozmetickej. Postupne totiž dochádza k zhrubnutiu pokožky a zväčšeniu mazových žliaz, čo vedie k zosilneniu kože a vzniku hrboľatých až karfiolovitých útvarov na nose (rhinophyma).

Rosacea a zrak

U 30  50 % pacientov dochádza súčasne aj k problémom s očami. Môžu pociťovať bolesť, podráždenie, pocit pálenia a rezania očí, prekrvenie spojiviek až svetloplachosť.

Príčiny vzniku rosacey a rozšírených žiliek

Príčin rosacey je celý rad. V hre sú vrodené vplyvy imunity, nervového a vaskulárného systému a poruchy bariérovej funkcie kože.

  • faktory vonkajšieho prostredia − teplotné výkyvy (teplo, chlad, suché prostredie, saunovanie), UV žiarenie, znečistený vzduch, pele, prach, cigaretový dym, výfukové plyny
  • vonkajšie vplyvy − alergizujúca kozmetika, vône, parfumy, lokálne lieky (kortikosteroidy), syntetické látky, korenené jedlá, alkohol
  • mechanické faktory − tlak na kožu
  • psychologické faktory − stres
  • genetické faktory
  • hormonálne zmeny
  • roztoč kožník tukový (Demodex folliculorum), ktorý žije v mazových žľazách.
  • hypertenzia – vysoký krvný tlak môže byť jednou z príčin prekrvenia tváre
  • ochorenie tráviaceho traktu − predovšetkým baktéria Helicobacter pylori

Štádiá rosacey

Rozlišujeme 3 štádia rosacey.

  1. skoré štádium (vaskulárna forma) sa prejavuje prechodným začervenaním, ktoré sa postupne mení na začervenanie trvalé s viditeľnými žilkami.

  2. stredne ťažká zápalová forma, pri ktorej vznikajú zápalové pupienky na už sčervenanej koži.

  3. ťažká hyperplastická forma je charakteristická rozsiahlym zápalom kože. Na tvári sa objavujú veľké póry, zápalové hrbole a karfiolovité útvary na nose. Koža hrubne.

Liečba rosacey − ako odstrániť červené žilky na tvári

Najlepším predpokladom úspešnej liečby je vyhýbať sa známym spúšťačom. Bez správnej liečby dochádza k postupnému zhoršovaniu choroby. Aj tu platí, čím skôr sa s liečbou začne, tým lepšie.

Ľahšie prípady rosacey

V počiatočných štádiách ochorenia sa aplikuje liečba miestna.

  • Kozmetika na rosaceu a červené žilky na tvári.
  • Používajú sa lokálne antibiotiká (napr. metronidazol, erytromycín, klindamycín či kyselina azelaová), prípravky s obsahom ichtamolu, síry či retinoidov. Kortikoidy sa pri rosacey nepoužívajú.
  • Pri riešení zväčšeného nosa je možné použiť laser či chirurgické odstránenie zvyškového tkaniva.
  • Na rozšírené žilky a začervenanie kože je možné použiť laser alebo pulzné intenzívne svetlo.

Ťažšie prípady rosacey

Pre ťažšie prípady, ktoré už nereagujú na lokálnu liečbu, je vyhradená celková liečba. K liečbe lekár predpíše antibiotiká zo skupiny tetracyklínov alebo metronidazol. Pri ťažkých rezistentných formách rosacey sa na liečbu pridáva derivát vitamínu A −​ izotretinoín. Podľa stavu ochorenia trvá liečba niekoľko týždňov až mesiacov. Pri podozrení na rosaceu je lepšie navštíviť dermatológa − samoliečba v tomto prípade nie je veľmi vhodná.

Prevencia a starostlivosť o pokožku s ružovkou?

  • Základom je vyhýbať sa vonkajším ovplyvňujúcim faktorom.
  • Dôležitá je tiež pravidelná a správna starostlivosť o pokožku bez mechanického dráždenia. Vyvarujte sa ošetreniu ako je peeling, zlupovacie masky, prílišné drhnutie alebo masáže pleti, dlhodobé kúpele alebo parné kúpele.
  • Nezabúdajte na ochranu pred UV žiarením − klobúk, ochranný krém, okuliare, tieň.
  • Šetrnou, ale pravidelnou starostlivosťou dbajte na ochranu a podporu kožnej bariéry. Základom je jemné vyčistenie pleti, hydratácia a pretretie vhodným krémom, prípadne rastlinným olejom.

Kozmetika na rosaceu

Pacienti s rosaceou majú citlivú pokožku, ktorá reaguje aj na najmenšie podráždenie. Preto je vhodné používať kozmetiku vhodnú pre citlivú pokožku so sklonom k ​začervenaniu. Odporúčame vyberať si kozmetiku bez obsahu alkoholu, kyseliny sorbovej, acetónu.

Vhodná je napr. kozmetika rady Bioderma Sensibio AR, Avene Antirougeurs, La Roche-Posay Rosaliac, Eucerin Anti-redness.

Chráňte pokožku pred slnkom

Dôležitá je tiež ochrana pokožky pred slnečným žiarením (solárna kozmetika s UV 25 a vyšším). Často používaná a obľúbená je "krycia" kozmetika so zelenými pigmentami, ktoré pomáhajú neutralizovať červenú farbu - napr. Eucerin Anti-Redness. Na noc môžeme namáhanú pokožku premazať a vyživiť (napr. Lipobase repair alebo Eucerin Aqua-Porin).

Tip našej lekárničky

Ak ste priaznivcami prírodnej kozmetiky, je vhodná česká značka Nobilis Tilia, ktorá ponúka rad produktov na starostlivosť o pokožku na rozšírené žilky. Rastlinné látky obsiahnuté v produktoch radu poskytujú šetrnú, napriek tomu ale účinnú starostlivosť. Gaštanový a pohánkový extrakt slúži ako vhodná prevencia, extrakt z komonice lekárskej upokojuje a prasličkový extrakt podporuje pevnosť ciev. Na čistenie pleti odporúčam šetrný hydrofilný levanduľový olej. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Témy článku
Kozmetika Koža
Navštívte súvisiace produktové kategórie
Kozmetika a hygiena Dermokozmetika

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.