MojaLekáreň.sk

Prípravky, ktoré vás zbavia akné

Nemusíte byť v puberte a akné vás napriek tomu môže trápiť. Je nevzhľadné a často vyžaduje špeciálnu medikáciu. Prezradíme vám, ako sa ho zbaviť.

Prípravky, ktoré vás zbavia akné
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tipy našej lekárničky Mgr. Pavly Horákovej: Sébium Global Cover pomáha zabrániť vzniku akné a navyše vám pomôže zakryť už vzniknuté nedokonalosti. Látky obsiahnuté v prípravku Acnenorm pomáhajú prečistiť organizmus a pečeň, udržujú normálny stav pokožky a chránia bunky pred oxidatívnym stresom.

Čo naozaj funguje na akné

Prípravky, ktoré sú účinné proti akné na tvári, na chrbte i iných častiach tela, musia úplne jednoznačne obsahovať niektorý z týchto materiálov alebo ich kombináciu:

  • tea tree oil - najsilnejšie prírodné antiseptikum pôsobiace antibakteriálne
  • panthenol (B5) - má protizápalové účinky, ukľudňuje a hojí
  • glycerol - hydratuje vrchnú vrstvu pokožky
  • pivovarské kvasnice - zlepšujú prekrvenie kože svojím obsahom vitamínov a minerálov
  • vilín virginský - sťahuje rozšírené póry, lieči ranky spôsobené prejavmi akné, má tonizačný účinok na pleť
  • ďalej propolis, aloe vera, bazalka, konope, praslička, zelený čaj, strieborné tonikum (koloidné striebro)
  • veľmi vhodné je v boji s akné tiež užívanie doplnkov stravy pre vlasy, nechty a pleť.

Naša lekárnička, PharmDr. Kamila Horníčková, odporúča: Do svojho jedálnička by sme mali zaradiť dostatok vitamínov a minerálov podporujúcich zdravie kože, ako je zinok, selén, vitamín A, C, E, D, vitamíny skupiny B. Na už vzniknuté jazvy po akné je veľmi vhodné doplniť kvalitný kolagén vo forme želatíny alebo kyseliny hyalurónovej.

Ako sa starať o aknóznu pleť

Tvár: Problémové oblasti umývajte dvakrát denne, nie častejšie. Neustále čistenie môže pleť vysušiť, čím spôsobí viac škody ako úžitku. Ak sa však spotíte, zakaždým sa umyte. Používajte jemné čistiace prostriedky a vlažnú vodu, nie abrazívne prípravky, ktoré kožu dráždia a zhoršujú zápal. Pleť nedrhnite silou, okrem akné by sa na nej mohlo vytvoriť začervenanie a mohla by vás začať páliť. Raz týždenne použite na očistenie pokožky peeling, prípadne kefku, špongiu alebo žinku. Pleť sušte jemným uterákom a vždy dbajte na to, aby všetky textílie, ktoré sa jej dotýkajú, boli čisté. Používajte produkty, ktoré nesú označenie nekomedogénny alebo tie, ktoré sú vyrobené na báze vody.

Pokožka hlavy: Ak máte problém s tvorbou akné vo vlasoch, umývajte si vlasy každý deň šetrným šampónom.

Pre mužov: Ak ste muž a trápi vás akné na tvári, dajte veľký pozor pri holení postihnutej pokožky - samotné holenie, ale aj holiace prípravky môžu kožu totiž značne podráždiť.

Tip našej lekárničky PharmDr. Kamily Horníčkovej: K pravidelnej starostlivosti o pleť sa odporúča používať masky z marockého ílu, ktoré hlboko čistia póry a bránia premnoženiu nežiaducich baktérií a kvasiniek. Lyžičku marockého ílu zmiešajte s pár kvapkami vody na hustejšiu kašičku a aplikujte na pleť. Po 15tich minútach opláchnite čistou vodou a ošetrite kvetovou vodou bez alkoholu, napr. levanduľovou, borievkovou, mätovou, a aplikujte ľahký fluid na akné.

Čomu sa pri akné vyhnúť

  • Vyvarujte sa produktov, ktoré problematickú pleť dráždia (mastné krémy, a to aj tie opaľovacie, hutné mejkapy atď.)
  • Dávajte pozor na slnečné lúče, môžu akné zhoršiť.
  • Ak vás trápi akné na čele, vyhnite sa noseniu čiapok či prilieb, dochádza pod nimi k treniu a zapareniu postihnutej kože, a tak aj k zhoršeniu zápalových prejavov.
  • Zapareniu a otieraniu sa vyhnite aj v prípade, že vás trápi akné na chrbte, zvážte teda napríklad nosenie ťažkých batohov.
  • Nedotýkajte sa problémových oblastí. Ak máte akné na brade, nepodopierajte si ju ani keď usilovne premýšľate. Skrátka pamätajte na to, že špinavé ruky na tvár nepatria.
  • Nefajčite, nepite alkohol a do jedálnička proti akné zaraďte veľa ovocia, orechov a tiež rybí olej.

Náš tip: Síce žiadna štúdia, ktorá by spájala akné s určitou potravinou neexistuje, avšak všeobecne sa vie, že je dobré sa niektorým potravinám vyhnúť úplne, alebo ich obmedziť. Ktoré to sú? Prezradíme v ďalšom článku.

Kedy ísť s akné k lekárovi

Cystické akné, dlhotrvajúce zápalové procesy alebo jazvy po akné treba zveriť do starostlivosti kožného lekára. Pri akútnych formách akné sa zvyčajne využívajú antibiotiká. U žien gynekológ často volí hormonálnu liečbu. Následky problematických stavov potom rieši krém na jazvy po akné. Lekár tiež môže zvoliť laserovú liečbu alebo chemický peeling. V prípade akné a odstránenie jaziev po ňom sa v drvivej väčšine prípadov jedná o dlhodobú liečbu, preto treba mať trpezlivosť a venovať pokožke pravidelnú starostlivosť.

Mýty o akné

  • Konzumácia mastných potravín zhoršuje akné! V skutočnosti má na neho pramalý vplyv. Naproti tomu pobyt v mastnom prostredí, teda napríklad v kuchyni, kde sa smaží, svoj vplyv na vznik akné má. Olej usadený na pokožke totiž dokáže spoľahlivo zapchať póry.
  • Nedostatočná hygiena stojí za problematickou pleťou! Len veľmi zriedka. Naopak nadmerné drhnutie pokožky agresívnymi prostriedkami môže aknózne prejavy ešte výrazne zhoršiť.
  • Dekoratívna kozmetika zhoršuje stav akné! V minulosti možno, v dnešnej dobe, keď sú na trhu kvalitné prípravky, ktoré neupchávajú póry, už tento fakt neplatí.

Čo je to "maskné"

"Maskné" je nový výraz pre akné, ktoré sa vyskytuje z dôvodu nosenia rúšok a respirátorov. Môžu s ním zápasiť aj tí, ktorí zvyčajne na akné netrpia. Prejavuje sa začervenanou, podráždenou pokožkou, niekedy aj svrbením. Vyskytuje sa najčastejšie na brade a čeľusti, t. j. tam, kde pokožku kryje rúško či respirátor.

Starostlivosť o pokožku pri "maskné"

  • Ráno aj večer pleť vyčistite − ideálne micelárnou vodou, ktorá odstráni všetky nečistoty, pot a maz z pleti 
  • Použite krém, ktorý je nekomedónny, a ktorý pleť upokojí a zvlhčí
  • Predtým než si siahnete na tvár si dôkladne umývajte ruky
  • Ak ste sami v miestach, kde je dovolené chodiť bez rúška či respirátora − nechajte pokožku dýchať
  • Neškrabte si pupienky!

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Dermokozmetika Voľnopredajné lieky Kozmetika a hygiena

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.