MojaLekáreň.sk

Čo jesť a čomu sa vyhnúť pri akné?

Akné je, zjednodušene povedané, zápal v mazovej žľaze. Spôsobujú ho hormóny, ktoré nútia žľazy k väčšej produkcii mazu a tým sa upchávajú póry. Pred akné nie je imúnny nikto, a zbaviť sa ho môže byť beh na dlhú trať. Máme pre vás pár rád, ako si tú cestu trošku uľahčiť.

Čo jesť a čomu sa vyhnúť pri akné?
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Neexistuje žiadna štúdia, ktorá by presne prepojila vznik akné s určitou potravinou. Všeobecne ale vieme, že ak vás trápia bolestivé pupienky nielen na tvári, ale napríklad aj na chrbte a ramenách, je dobré sa niektorým potravinám vyhnúť úplne, alebo ich rapídne obmedziť.

Ide o kávu, rafinovaný cukor, biele pečivo, priemyselne spracované potraviny a mliečne výrobky. Napríklad presladené jedlá zvyšujú hladinu cukru v krvi a tým vedú telo k väčšej produkcii hormónov - a sme znovu na začiatku problému.

Čo by naopak ale nemalo chýbať vo vašom jedálničku proti akné?

Kapusta - čím kyslejšia, tým lepšie, a ak máte radi kimchi, tak ste na ceste k víťazstvu. Kimchi pôsobí priaznivo na tráviaci proces, na metabolizmus a patrí medzi najzdravšie potraviny sveta.

Tekvicové a sezamové semienka - semienka všeobecne patria na zoznam zdravých potravín, tie tekvicové a sezamové navyše obsahujú zinok, ktorý je v boji proti akné veľkým pomocníkom.

Olivový olej - obsahuje mastné kyseliny, ktoré majú pozitívny vplyv na stav našej pokožky.

Cesnak - patrí medzi všeobecne zdraviu prospešné potraviny. V boji proti akné je cesnak dvojnásobným víťazom. Môžete si ním potierať pupienky a pomôže aj to, keď ho zaradíte do svojho jedálnička.

Bylinky na akné

S akné sa môžete vysporiadať aj pomocou byliniek, na pupienky pomáha nechtík lekársky, ktorý má hojivé účinky, šalvia lekárska, ktorá má antiseptické účinky, alebo aloe vera.

Psychická pohoda môže v boji proti akné tiež pomôcť. Určite neuškodí, keď sa uvoľníte, skúsite sa menej stresovať, vyhnete sa alkoholu, fajčeniu a pozriete sa aj na kozmetiku, ktorú denne používate.

Ak vás trápi akné, pomôžu produkty s obsahom zinku, kyseliny salicylovej alebo benzoylperoxid, ktorý ale odporúčame až na ťažké formy akné. Jeho použitie je potrebné konzultovať s lekárom alebo lekárnikom.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Dermokozmetika Bio potraviny Kozmetika a hygiena

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.