MojaLekáreň.sk

Atopický ekzém

Atopický ekzém (atopická dermatitída) je nepríjemné svrbivé kožné ochorenie, ktoré je chronické a môže postihovať deti aj dospelých. Tento zápal kože je spôsobený alergickou reakciou, pri ktorej sa znižuje hydratácia kože a oslabuje sa lipidová bariéra kože. Koža potom prudšie reaguje na spúšťače, ktorými sú dráždivé látky a alergény.

Atopický ekzém
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok slúži len na vzdelávacie účely a nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo lekárnikom.
 

Čo pomáha pri atopickom ekzéme

  • Antihistaminiká - Pre okamžitú úľavu od svrbenia sú veľmi účinné antihistaminiká, či už vo forme lokálnych mastí alebo kvapiek či tabliet na perorálne užívanie.
  • Hydratácia - Suchá pokožka je oveľa náchylnejšia na ekzémové prejavy, preto sa odporúča pravidelne ju hydratovať. Ideálne dvakrát denne. Ak sa ekzém zhoršuje, hydratujte ju častejšie. Dokonca aj 10-krát denne.
  • Lokálne kortikosteroidné masti - O aplikácii kortikosteroidných mastí sa poraďte so svojím kožným lekárom. Sú veľmi účinné na odstránenie svrbenia a začervenania kože, ale ich dlhodobé používanie je spojené s viacerými vedľajšími účinkami, ako je neskoršia rezistencia na účinné látky alebo stenčenie kože.
  • Lokálne imunomodulátory - Ide o masti, ktoré obsahujú imunosupresíva (takrolimus alebo pimekrolimus), t. j. sú to v podstate lokálne aplikované antibiotiká s vysokým protizápalovým účinkom, ale s určitými vedľajšími účinkami, preto je dôležité poradiť sa o ich použití s lekárom.
  • Laser - Atopický ekzém možno liečiť biostimulačným laserom, ktorý má protizápalové účinky a urýchľuje regeneráciu kože. Na toto ošetrenie je potrebné chodiť opakovane počas niekoľkých týždňov.

Režimové opatrenia pri atopickom ekzéme

  • Pozor na suchý vzduch - môže vysušiť aj vašu pokožku. Pamätajte, že pre atopikov sú nežiaduce prehriate miestnosti. Najmä v spálni udržiavajte nižšiu teplotu a zaobstarajte si zvlhčovač vzduchu. Pravidelne vetrajte. Na spanie udržiavajte teplotu medzi 16 a 18 °C.
  • Oblečenie - Vyhýbajte sa syntetickým a farbeným materiálom. Pri výbere nového oblečenia sa rozhodujte pre biele kúsky z prirodzene priedušných látok, ako je bavlna, konope, bambus alebo ľan. Nové oblečenie vždy najprv vyperte, dôkladne opláchnite a odstráňte všetky štítky z vnútornej strany.
  • Neškriabte sa! - Hoci ekzém veľmi svrbí, je dôležité neškriabať sa. Pre bábätká a malé deti, ktorým sa môže ťažko vysvetľovať, že sa nemôžu škrabať, sa odporúča nosiť bavlnené rukavice alebo si zašiť rukávy. Na svrbiace miesta môžete tiež priložiť chladivý obklad alebo použiť studený krém z chladničky.
  • Umývanie - Namiesto dlhých kúpeľov sa atopikom odporúča krátke sprchovanie vlažnou vodou, napríklad s použitím špeciálneho sprchového oleja, ktorý spoľahlivo chráni pokožku pred vysúšaním. Ak sa už rozhodnete pre kúpeľ, potom by mal kúpeľ obsahovať zložky, ktoré sú prospešné pre pokožku s atopickým ekzémom. Taký je napríklad kúpeľ s ovsenými vločkami. Pokožku osušte iba priložením uteráka, netrite ju. Čo najskôr po kúpeli naneste hydratačný krém (zmäkčovadlo). Iba tak udržíte pokožku dostatočne vlhkú, aby si zachovala dostatočnú hydratáciu.
  • Vyhýbajte sa spúšťačom - telo každého človeka je iné, a tak sú:
  1. stres,
  2. mydlá,
  3. kozmetické výrobky s parfumami,
  4. zmäkčovadlá a pracie prostriedky,
  5. pracie prostriedky,
  6. dráždivé, zvyčajne syntetické materiály,
  7. prehriate miestnosti,
  8. smog,
  9. alergie na prach a roztoče,
  10. zvieracie chlpy
Atopický ekzém však môže byť vyvolaný aj nadmerným stresom, hormonálnymi zmenami alebo sezónnymi vplyvmi (atopický ekzém sa zvyčajne zhoršuje na jar a na jeseň).
 

Výživové doplnky a zmeny v jedálničku

Do jedálnička zaraďte omega-3 mastné kyseliny, či už vo forme pravidelnej konzumácie rýb alebo výživových doplnkov. A tiež vitamín D, pretože jeho vyvážená hladina priamo súvisí s kvalitou pokožky. Vzhľadom k tomu, že atopický ekzém môže a nemusí mať spojitosť s vaším jedálničkom, zásadné zmeny v stravovaní je vždy nutné konzultovať ošetrujúcim lekárom alebo výživovým špecialistom.

Prírodní pomocníci na atopický ekzém

Veľmi vhodný je pravidelný ovsený kúpeľ, ktorý upokojuje svrbenie, hojí a hydratuje ekzematickú pokožku. Vhodná je aj epsomská soľ, odvar z repíka lekárskeho, dubovej kôry alebo šalvie.

Ako rozpoznať atopický ekzém

Na koži sa objavia svrbiace, začervenané škvrny, koža je suchá a šupinatá alebo popraskaná. Typickými miestami atopického ekzému sú ruky, lakťové a predlaktia, zápästia, krk a oči. U mladších detí do 2 rokov sa ekzém môže objaviť aj na tvári, krku, trupe alebo pokožke hlavy.

Atopický ekzém u detí

Atopický ekzém postihuje približne 15-30 % detí, pričom väčšina z nich ho má do veku 5 rokov. S výskytom atopického ekzému môžu súvisieť aj potravinové alergie, o akejkoľvek diéte alebo obmedzení potravín však musí rozhodnúť lekár imunologického a alergologického oddelenia na základe komplexného vyšetrenia dieťaťa.

Atopický ekzém sa môže objaviť už u detí vo veku 2-6 mesiacov - svrbiace a začervenané miesta sa najčastejšie objavujú na tvári, vo vlasoch, na krku, lakťových a kolenných jamkách. V dôsledku svrbenia je dieťa podráždené, nepokojné, zle spí.

Príznaky choroby alebo zdravotného problému opísaného v tomto článku sa môžu u každého človeka prejavovať inak. V každom prípade sa o svojich zdravotných problémoch vždy poraďte s lekárom.
Navštívte súvisiace produktové kategórie
Atopický ekzém Atopia Dermokozmetika

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.