MojaLekáreň.sk

10 spôsobov, ako sa oslobodiť od lupienky

Máme pre vás 10 rád a tipov, ktoré spolu tvoria jeden celok, ktorý život s lupienkou maximálne uľahčia. Aj keď totiž psoriázu vnímame ako chorobu kože, v skutočnosti vzniká hlboko vnútri nášho organizmu, a preto je tiež potrebné pristupovať komplexne na jej liečbu.

10 spôsobov, ako sa oslobodiť od lupienky
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Kurkumová maska na pleť

Kurkumín účinne potláča zápal, hojí kožu a podporuje zdravie kĺbov. U pacientov s lupienkou odporúčam voliť prípravok s kurkumínom bez piperínu, ktorý by mohol oslabovať črevnú stenu a tým zvyšovať nežiaducu priepustnosť toxínov do organizmu. Kurkuma je tiež veľmi vhodná v aplikácii na kožu vo forme domácej masky na pleť. Postačí zamiešať lyžičku prášku kurkumy alebo 2 vysypané kapsuly s 1 lyžicou jogurtu a malou lyžičkou medu. Túto masku nechajte 10 − 15 minút na pokožke a potom dobre opláchnite čistou vodou. (PharmDr. Kamila Horníčková)

1. Nájdite si svoj výživový doplnok

  • Wobenzym, pretože rýchlo zlepšuje stav pokožky a rovnako rýchlo odstraňuje aj sprievodné javy lupienky, ako je svrbenie či začervenanie.
  • Kurkuma, pretože jej aktívna zložka kurkumín dokáže minimalizovať výskyt psoriázy a psoriatickej artritídy.
  • Rybí tuk, teda predovšetkým omega-3 mastné kyseliny v ňom dokážu minimalizovať zápal spojený s lupienkou.
  • Vitamín D, lebo jeho optimálna hladina v organizme ide ruka v ruke s dobrým stavom pokožky.
  • Pestrec mariánsky, pretože detoxikuje pečeň a jej správna činnosť má priamy vplyv na kvalitu kože.

2. Používajte lokálne prípravky

  • Kyselina salicylová pomáha chrániť pokožku a zároveň ju udržuje hydratovanú, čo je v prípade psoriázy veľmi dôležité.
  • Masti s obsahom ovsa zmierňujú príznaky spojené so psoriázou, ako je začervenanie a svrbenie.
  • Konopné krémy majú vynikajúce protizápalové vlastnosti, upokojujú a zároveň regenerujú poškodenú pokožku.
  • Šampón s obsahom tea tree oleja má vynikajúce výsledky na zmiernenie príznakov lupienky na hlave.
  • Praslička roľná, konkrétne lak na nechty s jej obsahom, zabezpečuje hydratáciu lôžka a navracia nechtom postihnutým lupienkou tvrdosť a zároveň pružnosť.
  • Aloe vera pomáha znižovať začervenanie a odlupovanie pokožky.
  • Jablčný ocot uľavuje od svrbenia pokožky a zároveň podporuje hojenie.

Príčiny lupienky

Príčina lupienky tkvie v poruche črevnej steny zažívacieho traktu, kedy sa dostávajú nežiaduce toxické látky do tela. Dôsledkom je potom vnútorné znečistenie organizmu s kožnými aj inými ťažkosťami. Pacientom s lupienkou odporúčam voľbu zásaditej stravy, vylúčiť potraviny poškodzujúce črevnú stenu ako je ľaliovitá zelenina (paradajky, papriky, zemiaky), nadmiera lepku v strave a doplniť vhodné probiotiká a kolagén na úpravu črevnej steny. (PharmDr. Kamila Horníčková)

3. Vyvarujte sa vysušeniu pokožky

Pamätajte na to, že ak vás trápi lupienka, je úplne kľúčové vyhnúť sa vysušeniu pokožky, ktoré môže stav choroby výrazne zhoršiť. Je teda nutné dodržiavať pitný režim, používať hydratačné prípravky a zároveň neustále zvlhčovať vzduch v byte či kancelárii.

4. Vykonávajte pravidelné kúpele

Vlažná kúpeľ so soľou z Mŕtveho mora či s Epsomskou soľou zmierňuje svrbenie, zároveň tiež preniká do hĺbky pokožky a napomáha jej regenerácii.

5. Využívajte moderné technológie

Celý rad zaujímavých rád a návodov, ako si spríjemniť život s lupienkou. Pre tých, ktorým nerobí problém angličtina, existuje tiež celý rad zahraničných aplikácií, napríklad Psoriasis 360, Psoriasis Monitor alebo Psoriasis Network.

6. Vyhnite sa vonným zložkám

Väčšina bežných mydiel, sprchových gélov, šampónov či iných prípravkov síce báječne voňajú, na pokožku sužovanú psoriázou sú však úplne nevhodné. Práve tieto vonné zložky sú totiž vo väčšine prípadov syntetického pôvodu, a tak môžu priebeh psoriázy ešte výrazne zhoršiť.

7. Jedzte zdravo

Vzhľadom k tomu, že psoriáza je choroba celého organizmu, zdravý jedálniček má na jej priebeh obrovský vplyv. Vyhnite sa preto všetkým polotovarom, potravinám s vysokým obsahom "éčok", rafinovaným cukrom a konzumácii tvrdého alkoholu. Naopak pravidelne jedzte ryby, orechy a semiačka − obsahujú totiž vysoké množstvo omega-3 mastných kyselín, ktoré majú blahodarný vplyv na stav pokožky. Samozrejme tiež nefajčite!

8. Eliminujte stres

Je to začarovaný kruh − vonkajšie prejavy psoriázy často bývajú zdrojom frustrácie a zároveň stresové stavy priebeh choroby výrazne zhoršujú. Ľudia so psoriázou preto úplne bežne navštevujú terapeuta, ktorý im pomáha ťažké situácie zvládať.

9. Vyskúšajte fototerapiu

Najjednoduchším variantom fototerapia je vystavenie pokožky prirodzenému slnečnému žiareniu. Medzi ďalšie možnosti potom patria buď umelé UVA či UVB žiarenie alebo tiež laserová terapia. Fototerapiu je vhodné kombinovať s užívaním liekov, preto je dobré sa o tejto možnosti liečby psoriázy poradiť so svojím lekárom.

10. Nájdite si lekára

Používanie bežne dostupných prípravkov na lupienku nestačí. Pre úspešnú liečbu psoriázy je nutné si nájsť lekára. Ten by mal byť jednak odborník na kožné choroby a zároveň by sa malo jednať o človeka, ktorému budete maximálne dôverovať. Liečba obvykle spočíva v orálnom alebo injekčnom užívaní liečiv.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Dermokozmetika Kozmetika a hygiena Kozmetika a hygiena

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.