MojaLekáreň.sk

Pestrec mariánsky pre správnu funkciu pečene

Pestrec mariánsky pochádza zo Stredomoria a u nás sa vo voľnej prírode nevyskytuje. Z jeho semien sa získava extrakt silymarín, ktorý vykazuje ochranný účinok vo vzťahu k pečeňovým bunkám.

Pestrec mariánsky pre správnu funkciu pečene
Zdielať
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu

Ako funguje pestrec mariánsky?

Extrakt zo semien pestreca mariánskeho sa nazýva silymarín - ide o súhrnné označenie viacerých látok (hlavne flavonolignanov). Má množstvo priaznivých účinkov, najmä však na správnu funkciu pečene. Vedie k zlepšeniu metabolizmu pečeňovej bunky, stabilizuje jej bunkové membrány, podporuje regeneráciu tkaniva pečene a je výrazným antioxidantom (odstraňuje nebezpečné látky, nazývané voľné radikály).

Kde sa ukrýva silymarín?

Pestrec je statná bodliakovitá rastlina s červenofialovými kvetmi a tuhými bielo škvrnitými ostnitými listami. Pochádza zo stredomorských teplých oblastí a u nás rastie pestrec mariánsky predovšetkým na záhradkách. Kvitne od júna do augusta. Plody - semená, ktoré sú zdrojom silymarínu, sa zbierajú krátko pred úplným dozretím, čo býva koncom leta. Pestrec mariánsky je známy tiež pod latinským názvom Silybum marianum alebo Carduus Marianus.

Ako sa v tele prejaví?

Dôležitou funkciou pečene je schopnosť zneškodňovať nepotrebné látky alebo škodliviny ako sú napr. chemické prídavky potravín, lieky, alkohol, ale aj toxické látky z húb či vírusové infekcie. Silymarín je v tomto boji pre pečeň výborným pomocníkom. Podnecuje syntézu bielkovín a tak podporuje regeneráciu poškodených pečeňových buniek. Významná je aj regulácia spotreby glutatiónu (látka telu vlastná), ktorý je veľmi dôležitý pre detoxikačné procesy.

Možné riziká

Aj keď je silymarín bezpečný, neodporúča sa podávať deťom do 5 rokov, tehotným a dojčiacim ženám. Ešte než sa rozhodnete užívať tento doplnok, uistite sa, či neužívate liek sa silymarínom, ktorý vám predpísal váš lekár. Súčasným užívaním lieku aj doplnku stravy by mohlo dôjsť k zbytočnej kumulácii v tele. Môže tiež ovplyvniť rýchlosť odbúrania určitých liečiv.

Použitie

Ak chceme pripraviť čaj z pestreca, je vhodné semená najprv rozdrviť na prášok. Zložky silymarínu sa (pre svoju horšiu rozpustnosť vo vode), vyluhujú do čaju len málo. Z tohto dôvodu je rozumné využiť skôr doplnky stravy - dajú sa získať vo forme tabliet alebo kapsúl, ktoré sa spravidla berú dlhodobo (tri mesiace až jeden rok). Pre lepšie vstrebanie je vhodné podanie s jedlom alebo po jedle. Počas užívania silymarínu nepite alkohol.

Silymarín jednak chráni pečeň predovšetkým antioxidačným účinkom (tzv. hepatoprotektivum) pred škodlivými vplyvmi - jednak napomáha obnove už poškodených buniek.

Poškodenie pečene z najrôznejších príčin - liekové otravy, vírusové (infekčná mononukleóza-EBV, žltačka) alebo bakteriálne ochorenie pečene, ale aj časté popíjanie alkoholu, ktoré spôsobuje tvrdnutie pečene (cirhóza).

Alkohol a pečeň

Viete, že existuje súvislosť medzi intenzitou nadužívania alkoholu a vývojom ochorenia pečene? Už 20 g u žien (asi 200 ml vína alebo 60 ml whisky), resp. 60 g u mužov (asi 1,2 litra 12° piva) môže pri dennom príjme v priebehu niekoľkých rokov spôsobiť poškodenie pečene.

Témy článku
Zdravie z prírody
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu
Bio potraviny

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.