MojaLekáreň.sk

Zdravé varenie: Košíčky s lososom a kôprom

Leto nabáda k poznávaniu nových vecí. Nebojte sa byť spontánny a dajte šancu novým farbám, vôňam a chutiam. Dlhé rozmýšľanie a pohodlnosť si schovajte na zimu, počas ktorej budete zo spomienok na letné zážitky čerpať energiu. Tento prístup by sa vo vašom tanieri mohol prejaviť celkovou odľahčenosťou, jednoduchosťou, hravosťou a hlavne teda v tých spomínaných nových ingredienciách alebo pri najmenších kombináciách.

Zdravé varenie: Košíčky s lososom a kôprom
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Ja mám veľmi rada, keď sa na mojom tanieri nachádza mnoho chutí, ktoré môžem medzi sebou kombinovať, a milujem, keď môj tanier hýri farbami. Zároveň mám ale rada rýchle varenie a tiež, keď sa to, čo uvarím na obed, dá zobnúť prípadne aj za studena (niekde na výlete v prírode). Nie som vegetarián, ale jediné mäso, ktoré jem, je rybie. A tak má losos v Zdravých receptoch premiéru a ja dúfam, že vám bude moje poňatie chutiť.

Čo budete potrebovať (na 12 porcií)

Na košíčky:

Na náplň:

  • 100 g kyslej smotany
  • 100 g balkánskeho syra
  • 250 g lososa
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 lyžice najemno nasekaného čerstvého kôpru

Postup

Ingrediencie na cesto premiešajte, vytvorte z nich cesto, ktoré nechajte 20 minút odpočinúť v chladničke. V priebehu toho si vymažte formu na muffiny a potom z cesta jednoducho vždy "odoberte" potrebné množstvo a vo formičke vytvorte košíček. Košíček naplňte zmesou z kyslej smotany, nastrúhaného syra, na kúsky nakrájaného lososa a cibuľky a nasekaného kôpru. Pečte na 220 °C asi 20 minút.

Hráškové pyré a grilovaná zelenina ako príloha

Ako príloha ku košíčkom sa skvele hodí hráškové pyré. To najchutnejšie je z čerstvého hrachu, ktorý práve dozrieva. Ak sa vám ho nepodarí zohnať, urobte ho zo sušeného. To znamená, že si deň dopredu namočíte hrach a následne ho uvaríte v novej osolenej vode a rozmixujete so smotanou (možno aj rastlinnou) a s rozpusteným maslom Ghí.

Grilovanú zeleninu by som jedla najmä teraz v lete stále a myslím, že sa ako príloha hodí ku všetkému. Táto je robená v rúre na program gril, ľahko osolená a poliata olivovým olejom. Vyskúšajte.

Tip na dip

Zeleninku môžete doplniť ešte rôznymi dipmi. Ja dávam na istotu, ktorou je kyslá smotana, potom často robím hummus, ktorý jem so zeleninou prakticky celé leto, a bazalkový dip, ktorý je inšpirovaný pestom, len je jednoduchší.

Základné ingrediencie na hummus:

Ako urobiť bazalkový dip:

  • hrsť kešu orieškov
  • 2 lyžice olivového oleja
  • trošku soli
  • 10 lístkov bazalky

Tak nech je vaše leto čo najpestrejšie!

Prečítajte si tiež

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.