Ghí je čistý maslový tuk, ktorý má žltú farbu a lahodnú maslovú vôňu i chuť s mierne sladkastým, orechovým podtónom. Má vysoký bod zápalnosti.
Na sklade viac ako 5 kusov Zajtra odosielame, u vás pozajtra
Maslový tuk, ktorému sa dnes hovorí podľa indickej kuchyne ghí, nie je žiadnou novinkou ani v českých luhoch a hájoch. Naše babičky, alebo slávna kuchárka Magdalena Dobromila Rettigová, mu vraveli prepustené maslo alebo šmolc. Oceňovali predovšetkým to, že vďaka absencii vody a bielkovín nežlkne, takže v dobre uzavretej nádobe vydrží na chladnom a tmavom mieste aj niekoľko mesiacov.
Ghí je čistý tuk, ktorý sa pripravuje veľmi pomalým prepúšťaním masla. Pri tejto procedúre sa z masla odparuje voda, ale aj vznikajúca pena, v ktorej sú mliečne bielkoviny, cukry a ďalšie látky, ktoré obsahuje bežné maslo. Výsledným produktom je naozaj čistý tuk, ktorý má žltú farbu a lahodnú maslovú vôňu i chuť s mierne sladkastým, orechovým podtónom.
Ghí sa síce vyrába z masla, ale vďaka spracovaniu sa v ňom nenachádza laktóza ani kazeín. Vďaka tejto vlastnosti si ho môžu, po porade s lekárom, dopriať aj ľudia, ktorí majú radi chuť masla, ale trpia alergiou na niektorú z mliečnych zložiek.
Ďalšou z jeho neoceniteľných vlastností je veľmi vysoký bod zápalnosti, ktorý sa pohybuje okolo 240 °C. Tejto schopnosti je dosiahnuté práve vďaka tomu, že pri prepúšťaní masla sú odstránené všetky jeho prímesi. Pri pečení alebo smažení tak nedochádza k prepaľovaniu látok obsiahnutých v tukoch s nižším bodom dymivosti a k ich škodlivému uvoľňovaniu do potravín.
Wolfberry ghí je vyrábané z mlieka z českých fariem, ktoré sa pri starostlivosti o svoju pôdu a kravičky obídu bez pesticídov, priemyselných hnojív, alebo iných chemikálií. Pri jeho výrobe sa nepoužíva umelých dochucovadiel, farbív ani aróm, takže zákazník dostane ghí naozaj v jeho prirodzenej farbe, chuti a vôni.
Energia: 883 kcal/3700 kJ, Tuky: 99,9 g z toho 67,4 g nasýtené mastné kyseliny, Bielkoviny: 0,8 g, Sacharidy: 0,1 g z toho cukry: 0,1 g, Soľ: 0 g.
Poľsko.
V uzavretej nádobe na chladnom a tmavom mieste minimálne 12 mesiacov. Pri teplote do 20 °C môžete ghí skladovať aj mimo chladničku.
200 ml
Pre pridanie položky do obľúbených musíte byť prihlásení.
Najskôr sa musíte prihlásiť.