MojaLekáreň.sk

Zdravá desiata: Raw čoko puding

Maškrtiť sa dá aj zdravo. Pripravte deťom do školy alebo na rodinný výlet výdatnú desiatu nabitú energiou a bohatú na vitamíny, minerály a mastné kyseliny. Poďme na to.

Zdravá desiata: Raw čoko puding
Zdielať
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu

Raw stravovanie

Surová strava (živá strava alebo raw) vychádza z myšlienky, že ak potraviny tepelne upravíme, strácajú svoje výživové hodnoty. Zaradenie raw stravy do jedálnička je spestrením pre samotný organizmus a hlavne je bohatá na dôležité vitamíny, minerály, živiny ale aj aktívne enzýmy, ktoré prispievajú k správnemu fungovaniu nášho tela. Medzi základné potraviny živej stravy patrí zelenina, sušené ovocie, semienka, obilniny a strukoviny.

Výhody raw stravy

Konzumáciou surovej stravy pomáhame organizmu s regeneráciou. Rovnako nám môže pomôcť na úpravu telesnej váhy, zlepšenie stavu pokožky, odkyslenie a celkové prečistenie.

Avokádo

Toto zelené ovocie hruškovitého tvaru je stále nedocenená potravina v našich jedálničkoch. Avokádo je zdrojom kvalitných tukov a zdraviu prospešných mastných kyselín. Má nízky glykemický index, a preto je veľmi obľúbené a hojne konzumované športovcami, vegetariánmi, vegánmi a ľuďmi držiacimi špeciálne diéty. Taktiež obsahuje vysoké množstvo draslíka, ktorý sa podieľa na správnej funkcii nervov, svalov a srdca.

Kam s avokádom

Pridajte ho do nátierok, smoothies alebo dezertov - dodá im tú správne krémovú textúru.

Datle

V ayurvéde sa datle považujú za potravinu, ktorá zvyšuje vitalitu, energiu a blahodárne pôsobí na zdravie. Sú zdrojom jednoduchých sacharidov, ktoré sa v priebehu chvíľky menia na rýchly zdroj energie. Datle sú výbornou desiatou, ktorá dobije rýchlo energiu a nasýti bunky potrebnou glukózou a vy sa budete cítiť okamžite opäť plní sily.

Náš "datlový" tip

Než pridáte datle do dezertov či smoothie - namočte ich vopred na niekoľko hodín, budú krásne mäkké a lepšie ich potom spracujete.

Chia semienka

Oriešky a semienka sú bohaté na omega 3 mastné kyseliny, a preto by nemali chýbať v našej strave, napríklad vo forme desiaty. Chia semienka sú špecifické v tom, že počas pečenia a varenia môžu nahradiť vajíčko (podobne ako ľanové semienka) - dokážu nám skvele spojiť jednotlivé suroviny v konzistentné zmes. Pred varením je potreba semienka aspoň na pol hodiny namočiť do malého množstva vody alebo mlieka.

Chia semienka pre dobré trávenie

Chia semienka a ďalšie potraviny s vysokým podielom vlákniny vás zasýtia na dlhší čas a napomáhajú bezproblémovému tráveniu.

Ovsené vločky

Vykročte pravou nohou a začnite svoje ráno inak. Ovsené vločky sú ideálnym zdrojom sacharidov a vďaka vysokému obsahu vlákniny uvoľňujú energiu postupne.

Ovsené vločky a betaglukán

Málokto vie, že ovsené vločky obsahujú ovsený betaglukan. To je látka, u ktorej bolo zistené, že znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Na puding budete potrebovať

Postup

  • Chia semienka zmiešame s mliekom a necháme ich napučať. Do vzniknutej zmesi pridáme kakao, avokádo, banán, datle a datľový sirup a rozmixujeme v mixéri do hladkej zmesi.
  • Zmes môžeme dosladiť podľa chuti medom alebo pridaním ďalšej lyžičky datlového sirupu.
  • Na dno čistých a suchých pohárov dáme vločky a postupne vrstvíme puding. Na záver ozdobíme kešu orieškami a čučoriedkami.

Zdravá desiata do školy

Pripravte puding do malých zaváracích pohárov a pridajte deťom ku desiate do školy.

Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu
Bio potraviny

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.