MojaLekáreň.sk

Raw strava a jej vplyv na zdravie

V poslednej dobe je čím ďalej, tým viac obľúbená a propagovaná raw strava. Čo to vlastne je a v čom je pre nás prínosom?

Raw strava a jej vplyv na zdravie
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Raw alebo tiež živá strava, surová strava či vitariánstvo vychádzajú z myšlienky, že tepelne upravená strava výrazne stráca svoje výživové hodnoty. Raw food je strava, ktorá neprešla tepelným spracovaním, tj. teplotou nad 45 ° C. Takáto strava je plná vitamínov, minerálov, živín a aktívnych enzýmov. Hlavnými zložkami surovej stravy sú ovocie, zelenina, strukoviny, obilniny, semienka, orechy, riasy, za studena lisované oleje. Používa sa odšťavovanie, mixovanie a sušenie ovocia a zeleniny, klíčenie semien, obilnín a strukovín.

Z pohľadu vitariánov je surová strava tým správnym a jediným riešením. Naopak, z pohľadu modernej medicíny a Ayurvédy sú názory na konzumáciu výhradne surovej stravy zmesou výhod a nevýhod.

Prečo dať prednosť surovým potravinám?

Hlavnou výhodou surovej stravy je podľa vyznávačov raw food zachovanie zloženia a štruktúry potravín. Tepelné úpravy (dusenie, smaženie, pečenie ...) ničia nutričné hodnoty potravín a ich enzymatickú aktivitu a tým spôsobujú nadmerné zaťaženie ľudského tela.

Tepelné úpravy spôsobujú denaturáciu (zmenu štruktúry, vyzrážanie) bielkovín, potrava je zbavená vody a bielkoviny sa stávajú pre telo ťažko využiteľnými. Dochádza tak k prekysľovaniu organizmu. Ak je organizmus dlhodobo prekyslený, nezvláda už sám vyrovnávať pH a dochádza k jeho poškodeniu a rozvoju rôznych ochorení.

Tuky aj cukry sa tepelnou úpravou tiež stávajú ťažko stráviteľné a miestami až karcinogénne. Takto ťažko stráviteľná a nestrávená potrava v tráviacom trakte podlieha hnilobnému kvaseniu, zanáša črevný trakt a tým sa tu vytvára prostredie pre rast plesní a iných nežiaducich mikroorganizmov.

Tepleným spracovaním sa ničia niektoré vitamíny a minerály. Alebo sa zmení ich štruktúra z organickej na anorganickú. Telo potom tieto formy nevie využiť a buď ich bez úžitku vylúči, alebo sa v ňom hromadia. 

Enzymatická aktivita potravín je veľmi dôležitá. Enzýmy sú katalyzátory všetkých dejov v organizme. Teplota nad 45 ° C enzýmy ničí. Ľudské telo si je schopné tvoriť enzýmy len v obmedzenej miere. A ak nie sú prijímané v strave, dochádza k zhoršeniu metabolizmu cukrov, tukov a bielkovín. To vedie k vyčerpaniu a oslabeniu organizmu a imunity.

Výhody raw stravy

Konzumácia surovej stravy pomôže organizmu zregenerovať sa. Dochádza k úprave telesnej váhy, zlepšeniu stavu pokožky, zastaveniu padania vlasov. Zbavíme sa prekyslenia, budeme odolnejší voči stresu a pôsobeniu rôznych patogénov. Pri živej strave nedochádza k imunitnej reakcii nášho tela. Nebudeme teda po jedle unavení a môžeme naplno fungovať aj s plným žalúdkom. Naše telo sa prečistí a bude mať čas na obnovu. Raw strava obsahuje menej tuku, sodíka a cholesterolu a veľa vlákniny, minerálov, vitamínov, enzýmov a ďalších dôležitých živín. Veľkou výhodou je aj rýchlosť prípravy pokrmov a minimum znečisteného riadu, ktoré potom väčšinou stačí len opláchnuť a je upratané :-)

Nevýhody raw stravy

V prípade nedostatočne pestrej stravy môže mať raw strava aj viacero nevýhod. Z celostného pohľadu je pre mnohých energeticky nevyrovnaná a ochladzovacia. Môže hroziť nedostatok vitamínu B12, vitamínov rozpustných v tukoch, omega-3 nenasýtených mastných kyselín, telu tiež môžu chýbať bielkoviny. Horšie sa vstrebávajú karotenoidy a lykopén. 

Keď tento spôsob stravovania vyznávajú len niektorí členovia rodiny, bude zložitejšia aj domáca príprava jedál. A keď si chcete vyraziť s priateľmi do reštaurácie, možno budete dlhšie hľadať kompromis. Nie každému tento štýl vyhovuje.

Ako na to?

Pri náhlom prechode na živú stravu môže dôjsť k rýchlej detoxikácii organizmu. S tým sú spojené prechodné nepríjemné prejavy ako sú bolesti hlavy, zvýšenie únavy, akné, ekzém alebo striedanie nálad. Preto je vhodnejšie na raw stravu prechádzať tak, že budeme postupne navyšovať podiel surovej stravy. Prechod na surovú stravu je ľahší v lete, kedy čerstvé ovocie a zeleninu ľahko získate - či už z vlastnej záhradky, alebo napríklad na farmárskych trhoch.

Ani v zime ale nie je problém zohnať z lokálnych zdrojov jablká, mrkvu, kyslú kapustu, sušené plody, oriešky a semienka. Vhodné je pridať aj tzv. superpotraviny - chlorellu, spirulinu, mladý jačmeň, mladú pšenicu, goji, chia semienka ... V zimnom období sú veľmi dôležité a chutné naklíčené semienka slnečnice, munga, chia alebo lucerny. V chladných dňoch možno pridať "prehrievajúce" potraviny, ako sú škorica, zázvor, chilli, kurkuma, cesnak, oregano alebo bazalka.

Pre tých, ktorí nie sú úplne presvedčení o prechode na čistú raw stravu, je ideálnym riešením kompromis. Surová strava je ideálna odľahčovacia kúra a možnosť detoxikácie organizmu hlavne v letnom období, kedy je možnosť získať čerstvé suroviny. Pripraviť si môžete raw jedálniček na celý deň, alebo len predjedlo, polievku, hlavné jedlo, šalát alebo raw zákusok. Stále populárnejšími sú aj raw cukrovinky či torty.

A teraz už ten sľubovaný recept:

Raw chia puding s ovocným sorbetom

Puding

  • 2-3 lyžice chia semienok
  • pol šálky kešu mlieka (postup výroby nižšie)
  • 2 lyžice sladidla - ja som použila med, vhodný je aj javorový, datľový alebo agávový sirup, prípadne kokosový cukor
  • ovocie (banán, jablko, marhule, jahody, maliny, čučoriedky - proste čo práve máte po ruke)

Sorbet

  • zmrznuté maliny, čučoriedky, jahody, ... podľa chuti
  • trošku kešu mlieka
  • sladidlo

Postup

Najskôr si vyrobíme kešu mlieko. Na 1 liter mlieka namočíme 1 šálku kešu orechov do 900 až 1000 ml vody. Po 3 hodinách poriadne rozmixujeme, aby v mlieku neboli kúsky orechov. Ak mlieko zostane, možno ho v chladničke uchovávať nanajvýš 24 hodín. 

Chia semienka rozmiešame v kešu mlieku, pridáme vybrané sladidlo a necháme 10 až 15 min napučať.

Chia puding dáme do misky, naukladáme na neho ľubovoľné ovocie a zalejeme ovocným sorbetom. Ten si pripravíme z polorozmrznutého ovocia, ktoré rozmixujeme so sladidlom a trochou kešu mlieka do požadovanej hustoty. Na ozdobu sa hodia kúsky ovocia a mäta.

Na Mojalekáreň.sk si vyberiete z mnohých semienok, olejov, sušených plodov, orechov a ďalších ingrediencií do vašich raw receptov, nakúpite i raw dobroty, ako sú ovocné tyčinky alebo chrumky.

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.