MojaLekáreň.sk

Zápal močových ciest

V ľudskom tele sú k infekciám najnáchylnejšie dýchacie cesty. Močové ústrojenstvo stojí v tomto pomyselnom rebríčku hneď na ďalšom mieste.

Zápal močových ciest
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Čo je to zápal močových ciest

Zápal močových ciest je veľmi rozšírený problém, ktorý potrápi občas väčšinu z nás. Zápal močového mechúra a močovej trubice je vlastne infekcia močových ciest. Týmto ochorením trpia prevažne ženy. Dvadsať percent z nich túto chorobu prekoná aspoň raz za rok − ženská močová trubica je oveľa kratšia ako mužská, a preto je cesta baktérií do močového mechúra jednoduchšia.

Bohužiaľ, ide o chorobu, ktorá sa často objavuje znova. Preto je nutné spravidla začať liečbu antibiotikami. Vracajúce sa infekcie môžu totiž navodiť vážne ochorenie obličiek. Rovnako tak presun zápalu do obličiek je veľmi nebezpečný a môže dôjsť až k ich zápalu. Takýto zápal obzvlášť zaťažuje tehotné, deti či starších ľudí.

Príčiny vzniku zápalu močových ciest

Zápal močových ciest spôsobujú baktérie. Môže vznikať potlačovaním nutkania na močenie či nedostatočnou hygienou.

Zápal môže vyvolať aj plod v tehotenstve tým, že stláča močový mechúr. Ďalšou príčinou môže byť aj oslabená imunita.

Rizikovým obdobím je menopauza, ktorá často súvisí s inkontinenciou a nižšou hladinou pohlavných hormónov. Môže sa objaviť po podráždení alebo poranení pri pohlavnom styku.

Ohrození sú aj diabetici − krvný cukor môže byť vylučovaný do moču, čím vzniká sladké prostredie v močových cestách, kde sa oveľa ľahšie šíria baktérie a následne potom vzniká infekcia s oveľa ťažším priebehom.

Príznaky zápalu močových ciest

  • kŕče v podbrušku
  • časté nutkanie na močenie a zároveň neschopnosť moč vylúčiť
  • bolesť a pálenie pri močení
  • skalený, páchnuci alebo tmavý moč
  • vylučovanie krvi v moči
  • ak sa objaví nevoľnosť, zvýšená teplota alebo bolesť v bedrách, zápal sa už zrejme presunul do obličiek

Liečba zápalu močových ciest

Zápal sa diagnostikuje jednoduchým vyšetrením z moču. Vždy je potrebná rýchla liečba antibiotikami. Ako doplnková liečba pri infekčných urologických ochoreniach môžeme vyberať aj z voľne predajných liekov či urologických čajových zmesí. Vhodné je aj piť dostatočné množstvo čistej vody.

Prevencia zápalu močových ciest

Ten, kto prekonáva zápal častejšie, snaží sa predchádzať jeho vzniku. Stav močového systému môžete zlepšiť vďaka rade prírodných produktov, ktoré fungujú na báze prírodných antibiotík. Používajú sa ako doplnok liečby antibiotikami i ako prevencia pri opakovaných zápaloch. Väčšinou sú vo forme tabliet, výnimočne ako sirup.

Brusnice

Takmer všetky produkty vhodné ako výživový doplnok liečby zápalu močových ciest obsahujú brusnicu, ktorá je v posledných rokoch veľmi obľúbená. Je zdrojom prírodných látok brániacich množeniu baktérií v močových cestách. Funguje tiež ako silný antioxidant, zvyšuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu. Za veľmi účinný sa považuje prípravok s obsahom extraktu od 500 mg v kapsuli. Brusnice je možné konzumovať aj čerstvé alebo sušené a účinný je tiež brusnicový džús bez cukru, prípadne čučoriedkový džús.

Ďalšie vhodné výživové doplnky pri zápale močových ciest

  • Probiotiká − sú vhodným výživovým doplnkom v prípade užívania antibiotík,
  • Vitamín C  − moč sa ním okysľuje a prestáva byť menej náchylný k pôsobeniu baktérií,
  • Echinacea, ktorá zvyšuje obranyschopnosť organizmu.

Prírodní pomocníci

V urologických čajoch môžeme nájsť tieto bylinky: breza, ihlica tŕnistá, alchemilka, praslička, ríbezľa čierna, truskavec, vŕbovka, zlatobyľ, medvedica, túžobník či lipkavec.

Zápal močových ciest u detí

Po začatí antibakteriálnej liečby zaistite, aby dieťa bolo v teple, malo pokoj a dohliadnite na pravidelný pitný režim. Ten je dôležitý preto, aby nedošlo k priľnutiu baktérií na sliznicu močových ciest.

Dieťaťu ponúknite vodu alebo jeho obľúbený čaj. Špeciálne urologické čajové zmesi, sýtené alebo sladké nápoje, nie sú pre deti vhodné! Inou možnosťou je podať dieťaťu brusnicový džús alebo džús ľahko osladený medom.

Dobré rady pri zápale močových ciest

Existuje množstvo pravidiel, ktoré vám prídu na rozum takmer ihneď. Tekutiny, teplo a hygiena sú tie najzásadnejšie, ktoré napadnú asi každého. Sú však aj ďalšie veci, ktoré si často ľudia trpiaci zápalmi neuvedomujú. Tieto rady je vhodné dodržiavať aj ako prevenciu:

  • vypite denne minimálne 2,5 l tekutín,
  • pite ideálne pohár vody každú hodinu, moč sa tým zriedi a škodlivé látky sa rýchlejšie vyplavia z tela,
  • opatrne s pitím ovocných čajov, kávy a džúsov iných než brusnicových,
  • nezadržujte moč zbytočne dlho,
  • vyvarujte sa prechladnutiu, dbajte na teplo,
  • dávajte pozor na premočené topánky či holý chrbát,
  • dbajte na hygienu, často sa umývajte,
  • preferujte bielizeň z bavlny,
  • po plávaní v bazéne sa prezlečte do suchého,
  • dajte prednosť prírodným prostriedkom či prostriedkom intímnej hygieny pred klasickými mydlami,
  • nepoužívajte parfumované hygienické potreby ani dezodoranty na intímne miesta,
  • skúste sedací kúpeľ z odvaru harmančeka, brezového lístia alebo hypermangánu,
  • dbajte na pravidelnú stolicu − zápcha môže podporovať množenie škodlivých baktérií,
  • jesť dostatok vlákniny a probiotík.

 

Tip našej lekárničky

U žien, ktoré trpia opakovanými zápalmi močového mechúra odporúčam dbať veľmi na pravidelnú stolicu a pri prvých príznakoch vyskúšať sedací okysľujúci kúpeľ s trochou jablčného octu vo vlažnej vode, pitím dostatočného množstva čistej vody, zaradením probiotík a brusnicového džúsu bez cukru. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Prečítajte si tiež

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.