MojaLekáreň.sk

Ako na inkontinenciu

Máme pre vás pár tipov, ako zvládnuť inkontinenciu prírodnými prostriedkami, pomocou cvičenia a pomôcok.

Ako na inkontinenciu
Zdielať
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu

Naša lekárnička odporúča

Zitenax krém pasta je vhodný pre všetky vekové kategórie (vrátane bábätiek). Obsahuje iba 8 zložiek, je bez parabénov a parfumácie. Citlivo chráni a dobre sa nanáša. DR. BOHM Tekvicové tablety sú prírodný výživový doplnok určený predovšetkým ženám. Napomáhajú k správnej funkcii močového mechúra a svalov panvového dna. IVE Inkontinstop ocenia predovšetkým ženy v období prechodu − ide o nehormonálny výživový doplnok obsahujúci prírodné zložky. Vhodné je dlhodobé užívanie 1 kapsuly denne. (Mgr. Pavla Horáková)

Cvičme... inak ako "v rytme"

Cviky na posilnenie proti inkontinencii sa nazývajú Kegelove cviky a patria k najúčinnejším. Spočívajú v posilňovaní svalov panvového dna, ktoré majú na starosti podporu močového mechúra, konečníka, maternice a tenkého čreva. 

Cvičte kdekoľvek a kedykoľvek

Kegelove cviky môžete cvičiť kedykoľvek a kdekoľvek − cvičenie totiž nie je navonok vidieť :-) Hodí sa hlavne pre tých, u ktorých dochádza k ľahšiemu úniku moču či stolice (napr. pri smiechu, kýchaní)

Ako na to?

Najprv nájdite tie správne svaly. Ak si nie ste istí, pozastavte močenie uprostred, aby ste ich identifikovali. Následne tieto svaly posilňujte kedykoľvek si na ne spomeniete, ideálne 3x denne 10 − 15 cvikov.

Posilňujte močový mechúr

Medzi ďalšie inkontinenčné cvičenia, ktoré sa hodia pre tých, ktorých trápi skôr ľahký únik moču, patrí posilňovanie zvierača močovej trubice. Skúste niektorú z týchto foriem:

  • Oneskorenie: cieľom je kontrolovať nutkanie potreby. Cvik: odďaľujte močenie kedykoľvek sa dostaví nutkanie.
  • Prerušenie: cieľom je získanie kontroly nad zveračom. Cvik: prerušte močenie a až po určitom časovom úseku (pokojne aj niekoľkých minútach) ho dokončite.
  • Plánovanie: cieľom je získanie opätovnej kontroly nad zvieračom močového mechúra. Cvik: na toaletu choďte len vo vopred stanovených hodinách, napr. každé 2 hodiny.

Inkontinencia u mužov

Za normálnych okolností moč prechádza močovodmi z obličiek do močového mechúra, kde je uložená do času, ako mozog signalizuje, že mechúr je plný. Odtiaľ potom z tela odchádza močovou trubicou umiestnenou v penise. K inkontinencii moču dochádza buď preto, že zaslaný signál mozog nerozklíči alebo tiež kvôli problémom močového traktu. Najčastejšie ide o zväčšenú prostatu, ktorá blokuje močovú trubicu. Aj u mužov platí, že pre prevenciu a zastavenie malých únikov moču je vhodné pravidelne vykonávať Kegelove cviky a trénovať močový mechúr.

Čo pomáha pri inkontinencii?

Okrem celého radu byliniek, existujú aj výživové doplnky alebo pomôcky, ktoré pomôžu problém vyriešiť či uľahčia vašu situáciu. Čo si teda vybrať? Poraďte sa s lekárom, ktoré prostriedky sú pre vás najvhodnejšie. 

  • Bylinky − pre normálnu funkciu močových ciest sú vhodné napríklad pŕhľava, kapsička pastierska, praslička roľná či púpava lekárska, okrem toho sú dobré aj tekvicové semiačka.
  • Výživové doplnky − ak nepatríte k tým, ktorí si radi varia bylinné odvary a čaje, vyberte výživové doplnky. Zvyčajne v nich nájdete kombináciu výťažkov hneď z niekoľkých bylín.
  • Lieky na inkontinenciu − nie je ich veľa, užívajú sa výnimočne a ich nasadenie je nevyhnutné konzultovať s lekárom. Väčšinou ide o parasympatolytiká alebo hormonálnu liečbu.
  • Pomôcky pri inkontinencii − medzi najčastejšie pomôcky patria inkontinenčné vložky, ktoré sa vyrábajú vo viacerých veľkostiach a tvaroch (pre mužov a ženy), tak aby boli úplne diskrétne a pritom maximálne funkčné. Rovnako praktické sú aj nohavičky na inkontinenciu.
  • Kozmetika pri inkontinencii − únik moču je spojený aj s častými a opakovanými kožnými problémami v oblasti genitálií. Pre ich riešenie či prevenciu ich vzniku je vhodné používať čistiace peny, ktoré jednak zbavujú pokožku nečistôt, zároveň majú pH 5,5 a navyše neutralizujú pachy.

Liečba inkontinencie laserom

Ak cvičenie, bylinky, výživové doplnky alebo lieky nepomáhajú, dá sa riešiť liečba inkontinencie u žien laserom. Ide o nechirurgickú metódu, kedy sa pomocou zrkadiel (podobných tým gynekologickým) vykonáva remodelácia a stimulácia kolagénnych vlákien vnútri pošvy. Tým dôjde k spevneniu prednej vaginálnej steny a tým lepšej podpore močového mechúra. Zákrok trvá približne 15 minút, nevyžaduje hospitalizáciu, je bezbolestný a prináša dlhodobé a efektívne obmedzenie inkontinencie.

Liečba inkontinencie operáciou

Ak nezaberie ani laserová terapia, dá sa samovoľný únik moču riešiť operatívne. Ide o miniinvazívny zákrok, pri ktorom je použitá tzv. pošvová páska (TVT, TOT) alebo ľudovo páska proti inkontinencii. Tá podopiera močovú trubicu a pri zvýšení tlaku v bruchu bráni v úniku moču. Invazívnejším variantom je potom chirurgická aplikácia umelého zvierača močovej trubice.

Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu
Kozmetika a hygiena

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.