Trstinová melasa a jej blahodarné účinky
Trstinová melasa je tmavý sirup, ktorý vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe trstinového cukru. Využíva sa ako náhradné sladidlo a má tiež celý rad zdraviu prospešných vlastností.


Všetko, i melasu, s mierou
Hoci je trstinová melasa zdravším sladidlom z pohľadu obsahu cenných minerálov, konzumujte ju s mierou! Pozor by si mali dať hlavne pacienti citliví na zvýšenie hladiny cukru (diabetici) - obsah sacharidov je totiž v melase vysoký.
Čo je melasa?
Čierny zázrak, ako sa trstinovej melase tiež často hovorí, je 100% prírodná superpotravina, ktorá má výrazne nižšiu kalorickú hodnotu (oproti medu asi o tretinu a oproti cukru až o polovicu) a zároveň je vyslovene bohatá na minerály, vitamíny a ďalšie zdraviu prospešné nutričné prvky. Svoj pôvod má rovnako ako cukrová trstina v Karibiku, odkiaľ bola počas 20. storočia dovezená na územie USA a potom ďalej do celého sveta. V dnešnej dobe sa vyrába hlavne v Thajsku, Indii, Brazílii, na Filipínach, Taiwane či v USA.
Melasa sa predáva v mnohých rôznych variantách a niekedy môže byť jej základnou surovinou napríklad granátové jablko. U nás je najbežnejšia tá trstinová, a to svetlo alebo tmavo hnedá a čierna. Všetky melasy vznikajú rovnakým spôsobom a ich nutričné hodnoty závisia od metódy použitej pri procese rafinácie, od zrelosti rastlín, z ktorých sú získavané a tiež od množstva extrahovaného cukru.

Melasa a minerály
Trstinová melasa je bohatým zdrojom vápnika a horčíka. Tieto minerály je vhodné navýšiť vo vyššom veku, kedy vzhľadom na možné riziko rozvoja osteoporózy sú pre naše telo obzvlášť dôležité. Melasa obsahuje tiež vyššie množstvo železa. Ide o železo v prírodnej forme, ľahko vstrebateľné, ktoré je ideálne predovšetkým pre deti, tehotné a dojčiace matky.
Zloženie trstinovej melasy
Asi nikoho neprekvapí, že melasa je vzhľadom k svojmu pôvodu významným zdrojom energie a karbohydrátov. K tomu tiež obsahuje celý rad minerálov, ako je napríklad vápnik, horčík, železo, fosfor, mangán, draslík, meď alebo sodík a zároveň je bohatá na vitamíny B3, B6, B1 a B2, alebo riboflavín.
Použitie trstinovej melasy
Odporúčaná denná dávka trstinovej melasy pre dospelého je 40 g denne, čo zodpovedá zhruba 3 čajovým lyžičkám. Deťom je vhodné dávku upraviť podľa váhy. V zimnom období, pri chorobe alebo v čase, keď si nemôžeme dopriať dostatočný príjem vitamínov, možno dávku melasy dočasne zvýšiť až na dvojnásobok.

Trstinová melasa osvieži aj zahreje
1 lyžica melasy zmiešaná s lyžičkou citrónovej šťavy a pohárom ľadovej vody je výborným osviežujúcim nápojom v horúcich letných dňoch. Naopak lyžica melasy rozpustená v hrnčeku teplého mlieka privodí rýchly a kvalitný spánok. Okrem nápojov sa melasa hodí aj do najrôznejších omáčok a marinád, pretože podčiarkuje chuť mäsa.
Recept s trstinovou melasou
Pečené bravčové rebrá v marináde s trstinovou melasou
Suroviny:
- 1,5 kg bravčových rebier
- 2 polievkové lyžice trstinovej melasy
- 1,5 polievkovej lyžice plnotučnej horčice
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Zmiešame všetky suroviny, vzniknutou zmesou potrieme rebrá a necháme ich najlepšie cez noc marinovať. Potom vložíme rebrá do pekáča, podlejeme a necháme v rúre asi 10 minút zatiahnuť pri 200°C. Rúru potom stiahneme na 160°C, mäso podlejeme výpekom, prikryjeme a za občasného otáčania a podlievania necháme dopiecť domäkka. Podávame so zemiakmi alebo celozrnným pečivom.

Náš tip
Vyskúšajte čistiace účinky trstinovej melasy na pleť. Postačí jedna lyžička trstinovej melasy, ktorú rozpustíme v pol šálke vlažnej vody. Týmto roztokom si niekoľkokrát umyte tvár a necháte niekoľko minút pôsobiť. Potom opláchnite čistou vodou.

Lenka Kolková
a akčných ponukách na MojaLekáreň.sk vždy včas!
Napíšte nám!