MojaLekáreň.sk

Trstinová melasa a jej blahodarné účinky

Trstinová melasa je tmavý sirup, ktorý vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe trstinového cukru. Využíva sa ako náhradné sladidlo a má tiež celý rad zdraviu prospešných vlastností.

Trstinová melasa a jej blahodarné účinky
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Všetko, i melasu, s mierou

Hoci je trstinová melasa zdravším sladidlom z pohľadu obsahu cenných minerálov, konzumujte ju s mierou! Pozor by si mali dať hlavne pacienti citliví na zvýšenie hladiny cukru (diabetici) - obsah sacharidov je totiž v melase vysoký. 

Čo je melasa?

Čierny zázrak, ako sa trstinovej melase tiež často hovorí, je 100% prírodná superpotravina, ktorá má výrazne nižšiu kalorickú hodnotu (oproti medu asi o tretinu a oproti cukru až o polovicu) a zároveň je vyslovene bohatá na minerály, vitamíny a ďalšie zdraviu prospešné nutričné prvky. Svoj pôvod má rovnako ako cukrová trstina v Karibiku, odkiaľ bola počas 20. storočia dovezená na územie USA a potom ďalej do celého sveta. V dnešnej dobe sa vyrába hlavne v Thajsku, Indii, Brazílii, na Filipínach, Taiwane či v USA.

Melasa sa predáva v mnohých rôznych variantách a niekedy môže byť jej základnou surovinou napríklad granátové jablko. U nás je najbežnejšia tá trstinová, a to svetlo alebo tmavo hnedá a čierna. Všetky melasy vznikajú rovnakým spôsobom a ich nutričné ​​hodnoty závisia od metódy použitej pri procese rafinácie, od zrelosti rastlín, z ktorých sú získavané a tiež od množstva extrahovaného cukru.

Melasa a minerály

Trstinová melasa je bohatým zdrojom vápnika a horčíka. Tieto minerály je vhodné navýšiť vo vyššom veku, kedy vzhľadom na možné riziko rozvoja osteoporózy sú pre naše telo obzvlášť dôležité. Melasa obsahuje tiež vyššie množstvo železa. Ide o železo v prírodnej forme, ľahko vstrebateľné, ktoré je ideálne predovšetkým pre deti, tehotné a dojčiace matky.

Zloženie trstinovej melasy

Asi nikoho neprekvapí, že melasa je vzhľadom k svojmu pôvodu významným zdrojom energie a karbohydrátov. K tomu tiež obsahuje celý rad minerálov, ako je napríklad vápnik, horčík, železo, fosfor, mangán, draslík, meď alebo sodík a zároveň je bohatá na vitamíny B3, B6, B1 a B2, alebo riboflavín.

Použitie trstinovej melasy

Odporúčaná denná dávka trstinovej melasy pre dospelého je 40 g denne, čo zodpovedá zhruba 3 čajovým lyžičkám. Deťom je vhodné dávku upraviť podľa váhy. V zimnom období, pri chorobe alebo v čase, keď si nemôžeme dopriať dostatočný príjem vitamínov, možno dávku melasy dočasne zvýšiť až na dvojnásobok.

Trstinová melasa osvieži aj zahreje

1 lyžica melasy zmiešaná s lyžičkou citrónovej šťavy a pohárom ľadovej vody je výborným osviežujúcim nápojom v horúcich letných dňoch. Naopak lyžica melasy rozpustená v hrnčeku teplého mlieka privodí rýchly a kvalitný spánok. Okrem nápojov sa melasa hodí aj do najrôznejších omáčok a marinád, pretože podčiarkuje chuť mäsa.

Recept s trstinovou melasou

Pečené bravčové rebrá v marináde s trstinovou melasou

Suroviny:

  • 1,5 kg bravčových rebier
  • 2 polievkové lyžice trstinovej melasy
  • 1,5 polievkovej lyžice plnotučnej horčice
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Zmiešame všetky suroviny, vzniknutou zmesou potrieme rebrá a necháme ich najlepšie cez noc marinovať. Potom vložíme rebrá do pekáča, podlejeme a necháme v rúre asi 10 minút zatiahnuť pri 200°C. Rúru potom stiahneme na 160°C, mäso podlejeme výpekom, prikryjeme a za občasného otáčania a podlievania necháme dopiecť domäkka. Podávame so zemiakmi alebo celozrnným pečivom.

Náš tip

Vyskúšajte čistiace účinky trstinovej melasy na pleť. Postačí jedna lyžička trstinovej melasy, ktorú rozpustíme v pol šálke vlažnej vody. Týmto roztokom si niekoľkokrát umyte tvár a necháte niekoľko minút pôsobiť. Potom opláchnite čistou vodou.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Bio potraviny Tekuté sladidlá

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.