Úvodná stránka » Magazín MojaLekáreň.sk » Články a blogy » Moruša a jej plody: Účinky na zdravie

Moruša a jej plody: Účinky na zdravie

Trávenie Zdravie z prírody

Moruše majú viac ako tritisícročnú históriu. Ich liečivé účinky využívali starí Číňania, v Európe potom Gréci a Rimania. Dnes ich považujeme za superpotravinu.

Moruša a jej plody: Účinky na zdravie

Dlhá história morušovníkov

Morušovník pochádza z Ázie a jeho listy pôvodne slúžili ako potrava pre larvy priadky morušovej. Obľúbenosť si u ľudí získal predovšetkým pre svoje sladké plody, ktoré chutia aj ako sušené. V Európe sa rozšíril v stredoveku. Zaslúžil sa o to cisár Karol Veľký, ktorý nariadil pestovanie morušovníka na cisárskych farmách. Dnes si tak môžeme pochutnať na moruši bielej, moruši čiernej, moruši previsnutej a ďalších.

Morušovník si môžete vypestovať sami

Morušovníky majú radšej teplejšie podnebie, ale vďaka svojej húževnatosti a schopnosti regenerácie znášajú aj nižšie teploty mierneho pásma. Bez problémov ho preto môžete pestovať aj na svojej záhrade. Nevysádzajte ho ale do blízkosti ďalších kríkov či stromov, pretože zle znáša prítomnosť ostatných drevín vo svojom koreňovom systéme. Inak je pestovanie moruše veľmi jednoduché, tento strom totiž takmer nič nepotrebuje. Výhodou je neskoršie pučanie kvetov, vďaka čomu nehrozí ich zmrznutie ako napríklad u jabloní, čerešní a ďalších našich ovocných stromov.

Moruše v kuchyni

Morušu môžeme použiť ako náhradu malín a černíc v receptoch. Chuťovo sú ale sladšie a pripomínajú med alebo figy. Sú vhodné do ranných kaší a ako zdravá desiata s orieškami. Hodia sa do džemov, marmelád, koláčov alebo na zmrzlinu.

Moruše a zdravie

V tradičnej čínskej medicíne sú moruše bežne využívané a aj my, Európania, pomaly začíname objavovať jej skvelé účinky na ľudské zdravie.  

  • Šťava z plodov moruše i sušenej moruše pôsobí ako veľmi silný antioxidant, ktorý podporuje zdravie nášho tela na mnohých úrovniach. Moruše obsahujú veľké množstvo vitamínov hlavne vitamín C, A, E, karotenoid zeaxantín a z minerálov napríklad železo, draslík, horčík. 
  • Plody moruše obsahujú tiež resveratrol, ktorého zvýšené hladiny v krvi sú spájané s ochranným účinkom na srdce a krvný obeh.

Čo dokáže moruša

Moruše napomáhajú k udržaniu normálnej hladiny krvného cukru. Ich konzumácia podporuje duševné zdravie, relaxáciu a kvalitu nášho spánku. Tiež sú veľmi prospešné pri cukrovke − obsahujú moranolín, ktorý spomaľuje vstrebávanie sacharidov. Rovnako ako väčšina sušeného ovocia i konzumácia moruše podporuje zdravie našich čriev a pravidelné vylučovanie. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Čo obsahujú moruše

  • vitamín C a vitamín K
  • železo, vápnik, fosfor, horčík, draslík
  • stráviteľnú vlákninu, bielkoviny
  • až 50 % obsah prírodných cukrov (glukóza a fruktóza)
  • resveratrol − prírodný antioxidant

Náš tip

Oslaďte si život – zdravo! Aj v našej lekárni kúpite chutné sušené plody moruše v bio kvalite. Sú vynikajúce do cereálií, smoothie, kompótov, ovocných šalátov alebo jednoducho len tak.

Nielen plody, ale aj listy morušovníka sú zdravé

Čaj z listov je nielen vynikajúci, ale aj zdravý. Podieľa sa na rovnováhe cukrov v krvi, pretože priaznivo ovplyvňuje metabolizmus glukózy. Listy moruše sú tradične využívané pre svoje priaznivé biologické účinky.

Moruša čierna je oproti bielej menej rozšírená. Vo svojej domovskej krajine Perzii je označovaná za "kráľovskú". Rastlina je citlivá na mráz, rastie teda v teplejšej klíme stredomoria. Sušené moruše svojím tvarom pripomínajú černice. Plody moruše čiernej obsahujú oveľa vyššie množstvo účinného antioxidantu resveratrolu. 

Moruša sa právom radí medzi superpotraviny. Stačí si dať pár sušených plodov ráno do kaše či jogurtu na raňajky :-) 

Využitie moruše

  • čerstvé plody
  • šťava z moruše
  • čaj z listov
  • tinktúra z púčikov
  • džem, marmeláda, morušové víno

Morušový čaj

Sparte 1 lyžičku sušených moruší, 250 ml horúcej vody a nechajte 15 minút vylúhovať. Potom sceďte, vytlačte šťavu a môžete popíjať. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Hore
OK
Táto stránka využíva cookies pre vaše lepšie prechádzanie webovej stránky. Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s ich používaním. Zistiť viac
Spracovávam
Spýtajte sa lekárnika