MojaLekáreň.sk

Moruša a jej plody: Účinky na zdravie

Moruše majú viac ako tritisícročnú históriu. Ich liečivé účinky využívali starí Číňania, v Európe potom Gréci a Rimania. Dnes ich považujeme za superpotravinu.

Moruša a jej plody: Účinky na zdravie
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Moruše a zdravie

V tradičnej čínskej medicíne sú moruše bežne využívané a aj my, Európania, pomaly začíname objavovať jej skvelé účinky na ľudské zdravie.  

  • Šťava z plodov moruše i sušenej moruše pôsobí ako veľmi silný antioxidant, ktorý podporuje zdravie nášho tela na mnohých úrovniach. Moruše obsahujú veľké množstvo vitamínov hlavne vitamín C, A, E, karotenoid zeaxantín a z minerálov napríklad železo, draslík, horčík. 
  • Plody moruše obsahujú tiež resveratrol, ktorého zvýšené hladiny v krvi sú spájané s ochranným účinkom na srdce a krvný obeh.

Čo dokáže moruša

Moruše sú prospešné pre udržanie normálnej hladiny cukru v krvi. Jeho konzumácia prospieva relaxácii a kvalite nášho kvalitného nočného spánku. Plody moruše sa považujú za antioxidant.  Ako väčšina sušeného ovocia, aj moruše podporujú zdravie čriev a pravidelné vylučovanie. 

Čo obsahujú moruše

Náš tip

Oslaďte si život – zdravo! Aj v našej lekárni kúpite chutné sušené plody moruše v bio kvalite. Sú vynikajúce do cereálií, smoothie, kompótov, ovocných šalátov alebo jednoducho len tak.

Nielen plody, ale aj listy morušovníka sú zdravé

Čaj z listov je nielen vynikajúci, ale aj zdravý. Podieľa sa na rovnováhe cukrov v krvi, pretože priaznivo ovplyvňuje metabolizmus glukózy. Listy moruše sú tradične využívané pre svoje priaznivé biologické účinky.

Moruša čierna je oproti bielej menej rozšírená. Vo svojej domovskej krajine Perzii je označovaná za "kráľovskú". Rastlina je citlivá na mráz, rastie teda v teplejšej klíme stredomoria. Sušené moruše svojím tvarom pripomínajú černice. Plody moruše čiernej obsahujú oveľa vyššie množstvo účinného antioxidantu resveratrolu. 

Moruša sa právom radí medzi superpotraviny. Stačí si dať pár sušených plodov ráno do kaše či jogurtu na raňajky :-) 

Využitie moruše

  • čerstvé plody
  • šťava z moruše
  • čaj z listov
  • tinktúra z púčikov
  • džem, marmeláda, morušové víno

Moruša v kuchyni

Moruše sa môžu v receptoch používať ako náhrada malín a černíc. Chutia však sladšie a pripomínajú med alebo figy. Sú vhodné do rannej kaše a ako zdravá desiata s orechmi. Sú dobré do džemov, marmelád, koláčov alebo zmrzliny.

Morušový čaj

Sparte 1 lyžičku sušených moruší, 250 ml horúcej vody a nechajte 15 minút vylúhovať. Potom sceďte, vytlačte šťavu a môžete popíjať. 

Morušovník si môžete vypestovať sami

Moruše uprednostňujú teplejšie podnebie, ale vďaka svojej mrazuvzdornosti a schopnosti regenerácie znesú aj nižšie teploty v miernom pásme. Preto ju môžete bez problémov pestovať vo svojej záhrade. Nevysádzajte ho však v blízkosti iných kríkov alebo stromov, pretože neznáša prítomnosť iných drevín vo svojom koreňovom systéme. Inak je pestovanie moruše veľmi jednoduché, pretože nepotrebuje takmer nič. Výhodou je, že kvitnú neskôr, takže nezamŕzajú ako jablone, čerešne a iné naše ovocné stromy.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Bio potraviny Orechy a sušené plody

Prečítajte si tiež

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.