MojaLekáreň.sk

Kokos - hodí sa do kuchyne, na pleť i na výrobu šperkov alebo riadu

Kokos je perfektná plodina, pretože sa dá využiť snáď na všetko, na čo si spomenieme. Hodí sa na smaženie alebo pečenie, užitočný je v kozmetickom priemysle a môžete si z neho vyrobiť aj unikátne šperky alebo misky či kvetináče. Viete ale, aký je rozdiel medzi mladým kokosom a hnedým kokosom? Alebo medzi strúhaným kokosom a kokosovou múkou? Čítajte ďalej a dozviete sa, prečo je kokos ideálna potravina.

Kokos - hodí sa do kuchyne, na pleť i na výrobu šperkov alebo riadu
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Na začiatok je potrebné si ujasniť, čo to vlastne ten kokos je. Je to s ním totiž trošku zložitejšie. Ide o plod kokosovníka orechoplodného. Z botanického hľadiska ale skôr zapadá do definície kôstkovice, a preto sa oficiálne neradí medzi orechy. Všetci sa aspoň zhodneme na tom, že to je ovocie, ktoré rastie na palmách v tropickom podnebí.

Prečo by ste kokos mali zaradiť do svojho jedálnička:

  • obsahuje prírodné proteíny
  • dodáva telu vitamíny (B a C) a minerály (kremík, horčík, fosfor, vápnik)

Aký je rozdiel medzi mladým a hnedým kokosom?

Mladý kokos sa zbiera počas šiesteho a ôsmeho mesiaca, a preto obsahuje viac vitamínov a minerálov. Ak si chcete vychutnať čerstvú kokosovú vodu a užiť si všetky jej benefity, kúpte si práve mladý kokos.

Hnedý kokos rastie na palmách takmer celý rok a veľká väčšina vody v ňom sa premenila na bielu hmotu (dužinu). Telu aj napriek tomu dodáva všetky spomínané benefity, len je tučnejší a teda kalorickejší.

Ako kokos otvoriť?

Mladý kokos sa väčšinou odporúča otvoriť za pomocou pílky alebo mačety a osekať opatrne po okrajoch. My máme jeden tip na otvorenie dozretého orecha. Každý plod má na sebe tri otvory. Dva z nich sú väčšinou slepé, ale ten na pravej strane sa dá otvoriť za pomoci ostrého nástroja, napríklad nožnicami, alebo vývrtkou. Tadiaľ potom môžete vypiť všetku vodu, ktorá v kokose ešte zostala.

Potom dajte kokos do rúry rozohriatej na zhruba 200 stupňov Celzia a nechajte ho tam 10-15 minút. Potom ho jednoducho stlačte, šupka pukne a máte prístup k chutnej a výživnej dužine. Keď budete čerstvý kokos jesť, je dobré vedieť, že dužina je pre telo horšie stráviteľná, a preto sa neodporúča kombinovať s vajíčkami alebo mliečnymi výrobkami. My ešte radíme, nejesť kokos pred spaním, aby malo telo čas a energiu na nočné upratovanie.

Ako sa kokos dá spracovať

Kokosový olej

Kokosový olej je taký malý zázrak. Je stabilný do teploty 200 stupňov Celzia a tak sa nemusíte báť, že bude pri smažení prskať. Môžete na ňom smažiť palacinky alebo aj kura a zeleninu. Je plný antioxidantov a vedci ho odporúčajú aj kvôli pozitívnemu vplyvu na funkciu mozgu. Olej sa dá okrem kuchyne využiť aj v kozmetickom priemysle, napríklad ako masážny olej. My ho neodporúčame na tvár, pretože je príliš ťažký a mastný a neurobí jemnej tvárovej koži dobrú službu. Určite ho ale skúste ako nočný zábal na unavené vlasy alebo ako domácu metódu na bielenie zubov, o ktorej už sme písali.

Strúhaný kokos

Usušená a nastrúhaná dužina patrí medzi najpredávanejšie kokosové produkty v Česku. Používa sa na varenie a pečenie.

Kokosová múka

Usušená a zomletá kokosová dužina. Určite vás teraz napadne, aký je rozdiel medzi strúhaným kokosom a múkou. Pri spracovaní kokosovej múky sa odstráni väčšina vody a tuku. Kokosová múka je bezlepková, neobsahuje veľa sacharidov, zato obsahuje vlákninu a je rýchlo stráviteľná.

Kokosová voda

Ako už sme písali, pochádza z mladých orechov a patrí medzi najzdravšie nápoje na svete. Obsahuje iba prírodné tuky a cukry, navyše je plná železa, mangánu, zinku a vitamínu B. Kokosová voda má pozitívny vplyv na ľudský organizmus a je vhodná na každodennú konzumáciu.

Kokosové mlieko

Možno sa zdá, že kokosové mlieko sa získava priamo z kokosového plodu, ale nie je tomu tak. Máme pre vás jednoduchý recept na domáce kokosové mlieko.

Na výrobu kokosového mlieka potrebujete len kokos, mixér a vodu.

Vydlabte kokosovú dužinu a v mixéri ju zmiešajte so zhruba litrom vody. Môžete tiež prisladiť prírodným sladidlom. Zmixujte všetko dohromady a preceďte do finálnej nádoby.

Kokos, ktorý zostal v sitku určite nevyhadzujte! Nechajte ho deň alebo dva sušiť a voilá, máte kokosovú múku!

Kokosové mlieko môžete používať presne tak, ako kravské mlieko, dajú sa z neho vyrábať napríklad kaše (ryžové, mandľové, ovsené), alebo si do neho ráno nasypte cereálie a áno, hodí sa aj do kávy.

Ak si kúpite celý kokos, využijete ho od šupky až po dužinu. Vodu vypijete, dužinu zjete a spracujete a z kokosovej šupky si môžete vyrobiť kvetináč, misku, alebo jedinečné náušnice alebo iné šperky. Kokos je skrátka ideálna potravina. Ako ho máte radi vy?

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Lieky na trávenie Bio potraviny

Prečítajte si tiež

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

Vitamín K sa podieľa na tvorbe zrážacích faktorov, a tým ovplyvňuje správnu zrážanlivosť krvi. Okrem toho pravdepodobne ovplyvňuje tvorbu bielkoviny, ktorá je zodpovedná za viazanie vápnika v…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.