Na začiatok je potrebné si ujasniť, čo to vlastne ten kokos je. Je to s ním totiž trošku zložitejšie. Ide o plod kokosovníka orechoplodného. Z botanického hľadiska ale skôr zapadá do definície kôstkovice, a preto sa oficiálne neradí medzi orechy. Všetci sa aspoň zhodneme na tom, že to je ovocie, ktoré rastie na palmách v tropickom podnebí.
Prečo by ste kokos mali zaradiť do svojho jedálnička:
- obsahuje prírodné proteíny
- dodáva telu vitamíny (B a C) a minerály (kremík, horčík, fosfor, vápnik)
Aký je rozdiel medzi mladým a hnedým kokosom?
Mladý kokos sa zbiera počas šiesteho a ôsmeho mesiaca, a preto obsahuje viac vitamínov a minerálov. Ak si chcete vychutnať čerstvú kokosovú vodu a užiť si všetky jej benefity, kúpte si práve mladý kokos.
Hnedý kokos rastie na palmách takmer celý rok a veľká väčšina vody v ňom sa premenila na bielu hmotu (dužinu). Telu aj napriek tomu dodáva všetky spomínané benefity, len je tučnejší a teda kalorickejší.
Ako kokos otvoriť?
Mladý kokos sa väčšinou odporúča otvoriť za pomocou pílky alebo mačety a osekať opatrne po okrajoch. My máme jeden tip na otvorenie dozretého orecha. Každý plod má na sebe tri otvory. Dva z nich sú väčšinou slepé, ale ten na pravej strane sa dá otvoriť za pomoci ostrého nástroja, napríklad nožnicami, alebo vývrtkou. Tadiaľ potom môžete vypiť všetku vodu, ktorá v kokose ešte zostala.
Potom dajte kokos do rúry rozohriatej na zhruba 200 stupňov Celzia a nechajte ho tam 10-15 minút. Potom ho jednoducho stlačte, šupka pukne a máte prístup k chutnej a výživnej dužine. Keď budete čerstvý kokos jesť, je dobré vedieť, že dužina je pre telo horšie stráviteľná, a preto sa neodporúča kombinovať s vajíčkami alebo mliečnymi výrobkami. My ešte radíme, nejesť kokos pred spaním, aby malo telo čas a energiu na nočné upratovanie.
Ako sa kokos dá spracovať
Kokosový olej
Kokosový olej je taký malý zázrak. Je stabilný do teploty 200 stupňov Celzia a tak sa nemusíte báť, že bude pri smažení prskať. Môžete na ňom smažiť palacinky alebo aj kura a zeleninu. Je plný antioxidantov a vedci ho odporúčajú aj kvôli pozitívnemu vplyvu na funkciu mozgu. Olej sa dá okrem kuchyne využiť aj v kozmetickom priemysle, napríklad ako masážny olej. My ho neodporúčame na tvár, pretože je príliš ťažký a mastný a neurobí jemnej tvárovej koži dobrú službu. Určite ho ale skúste ako nočný zábal na unavené vlasy alebo ako domácu metódu na bielenie zubov, o ktorej už sme písali.
Usušená a nastrúhaná dužina patrí medzi najpredávanejšie kokosové produkty v Česku. Používa sa na varenie a pečenie.
Kokosová múka
Usušená a zomletá kokosová dužina. Určite vás teraz napadne, aký je rozdiel medzi strúhaným kokosom a múkou. Pri spracovaní kokosovej múky sa odstráni väčšina vody a tuku. Kokosová múka je bezlepková, neobsahuje veľa sacharidov, zato obsahuje vlákninu a je rýchlo stráviteľná.
Kokosová voda
Ako už sme písali, pochádza z mladých orechov a patrí medzi najzdravšie nápoje na svete. Obsahuje iba prírodné tuky a cukry, navyše je plná železa, mangánu, zinku a vitamínu B. Kokosová voda má pozitívny vplyv na ľudský organizmus a je vhodná na každodennú konzumáciu.
Možno sa zdá, že kokosové mlieko sa získava priamo z kokosového plodu, ale nie je tomu tak. Máme pre vás jednoduchý recept na domáce kokosové mlieko.
Na výrobu kokosového mlieka potrebujete len kokos, mixér a vodu.
Vydlabte kokosovú dužinu a v mixéri ju zmiešajte so zhruba litrom vody. Môžete tiež prisladiť prírodným sladidlom. Zmixujte všetko dohromady a preceďte do finálnej nádoby.
Kokos, ktorý zostal v sitku určite nevyhadzujte! Nechajte ho deň alebo dva sušiť a voilá, máte kokosovú múku!
Kokosové mlieko môžete používať presne tak, ako kravské mlieko, dajú sa z neho vyrábať napríklad kaše (ryžové, mandľové, ovsené), alebo si do neho ráno nasypte cereálie a áno, hodí sa aj do kávy.
Ak si kúpite celý kokos, využijete ho od šupky až po dužinu. Vodu vypijete, dužinu zjete a spracujete a z kokosovej šupky si môžete vyrobiť kvetináč, misku, alebo jedinečné náušnice alebo iné šperky. Kokos je skrátka ideálna potravina. Ako ho máte radi vy?